Ένα αφιέρωμα στο περιβάλλον έχει νόημα μόνο όταν συμβάλλει στο να «σκύψουμε» πάνω στο περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη και να ασχοληθούμε σοβαρά με όλα εκείνα που απειλούν το σπίτι μας (δηλαδή τον πλανήτη που μας φιλοξενεί). Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου, μία ημέρα ενημέρωσης και αφύπνισης του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ας είναι μια μέρα που θα ξανασκεφτούμε από την αρχή τη σχέση μας με το περιβάλλον !
Της Τζένης Χαραλαμπίδου
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, η τρύπα του όζοντος, η μόλυνση των υδάτων, η ρύπανση του αέρα και το ενεργειακό ζήτημα απαιτούν μεγάλες αποφάσεις που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή μας. Εξάλλου, τα περιβαλλοντικά ζητήματα χρειάζονται επειγόντως «πράσινη» συνείδηση από τον καθένα μας και παγκόσμιες πολιτικές στρατηγικές.
Ο πλανήτης αλλάζει θερμοκρασία
Κατά το παρελθόν, το κλίμα της γης έχει μεταβληθεί πολλές φορές ως αποτέλεσμα φυσικών αιτιών. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι αλλαγές που παρατηρούνται οφείλονται κυρίως στη συμπεριφορά του ανθρώπου και τις ποικίλες δραστηριότητές του.
Τα τελευταία 1.000 χρόνια, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ακολούθησε ανοδική πορεία, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες.
- Σημαντικές απώλειες είδη φυτών και ζώων
- Πιο έντονες ξηρασίες και κύματα καύσωνα
- Αύξηση των πλημμυρών
- Ταχεία άνοδος της στάθμης των θαλασσών από το λιώσιμο των πάγων
Προστατεύουμε το περιβάλλον
Ορθές λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος:
- Περιορίζουμε τη χρήση αυτοκινήτου
- Ελαχιστοποιούμε τους βιομηχανικούς ρύπους
- Ανακυκλώνουμε υλικά
- Μειώνουμε τα βιομηχανικά απόρρητα, τη ρύπανση, την ηχορύπανση, τη φωτορύπανση, τα οικιακά απορρίμματα
- Εξοικονομούμε ενέργεια και χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Κάνουμε σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων
- Προστατεύουμε και δημιουργούμε πράσινο
- Συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικές δράσεις
Πράσινη ζωή
Οι περισσότερες από τις παρακάτω συνήθειες οφείλουμε να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Δεν απαιτούν χρόνο ή κόπο, ούτε περισσότερο χρήμα. Αντίθετα, ωφελούν το περιβάλλον, την τσέπη μας και τη ζωή μας γενικότερα.
Πράσινες συμβουλές
- Χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο για θέρμανση, μαγείρεμα και ζεστό νερό. Κοστίζει πολύ λιγότερο από ό,τι το πετρέλαιο και είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον.
- Προτιμάμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα αντί του ηλεκτρικού. Η πιο ενεργοβόρος οικιακή ηλεκτρική συσκευή είναι ο θερμοσίφωνας. Με μέση ισχύ τις 4 KWh, αν μείνει ανοιχτός μισή ώρα, θα καταναλώσει το ίδιο ή και περισσότερο ρεύμα από ένα κοινό κλιματιστικό που λειτουργεί μία ώρα.
- Για άφθονο ζεστό νερό σε κουζίνα και μπάνιο, τοποθετούμε boiler.
- Επιλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές με βάση την ενεργειακή τους απόδοση. Προτιμάμε υψηλής ενεργειακής κλάσης μοντέλα.
- Φροντίζουμε τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα να εφαρμόζουν στις εστίες και να διαθέτουν χοντρό πάτο με μεγάλη θερμοχωρητικότητα.
- Αν η βάση της κατσαρόλας είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από το μάτι της κουζίνας, σπαταλάμε 20%-30% περισσότερη ενέργεια.
- Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου κατά το μαγείρεμα. Ανοίγοντας άσκοπα την πόρτα όσο το φαγητό ψήνεται, χάνεται το 20% της θερμότητας.
Ανακύκλωση
Η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά, αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, εντοπίζεται η ανάγκη για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που προάγει την ανακύκλωση στους πολίτες και σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, αναγνωρίζοντας ότι η ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει τρόπος ζωής.
- Περιορίζουµε τη σπατάλη του χαρτιού. Ένας µέσος υπάλληλος πετάει περίπου 80 κιλά χαρτί τον χρόνο.
- Από τα 471 κιλά σκουπίδια που “παράγει” καθένας μας κάθε χρόνο, τα 94 κιλά είναι απόβλητα συσκευασίας! Επιλέγουμε, λοιπόν, προϊόντα λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τη συσκευασία τους: όσο πιο λιτή, τόσο πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επαναχρησιμοποιούμε και ανακυκλώνουμε.
- Ανακυκλώνουμε υλικά για λιγότερα σκουπίδια: στους μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών ρίχνουμε τα άδεια κουτιά από πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί, λευκοσίδηρο, στους ανοξείδωτους κάδους τριών ρευμάτων ανακυκλώνουμε πλαστικό και γυαλί, αλουμίνιο, εφημερίδες και χαρτί, στους πράσινους κάδους με σήμα τον πελαργό ρίχνουμε χαρτί και έντυπο υλικό, στους κίτρινους κώδωνες συλλογής χαρτιού και χαρτονιού ανακυκλώνουμε έντυπο χαρτί και χάρτινες συσκευασίες, στα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ρίχνουμε πλαστικά μπουκάλια, γυάλινες φιάλες, χάρτινες συσκευασίες και ειδικά απορρίμματα, όπως κινητά τηλέφωνα και μπαταρίες.
- Ανακυκλώνουμε τα παλιά κινητά τηλέφωνα και τα αξεσουάρ στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας. Ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να γίνει τηγάνι, καρέκλα, κόσμημα, κ.ά.
- Ανακυκλώνουμε τις χαλασμένες μπαταρίες. Πετώντας μία μπαταρία στα σκουπίδια, αυτή μπορεί να μολύνει 1 κυβικό μέτρο χώμα και 400 κυβικά μέτρα νερού. Οι 10.000 κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών της εταιρείας ΑΦΗΣ Α.Ε. δέχονται οποιοδήποτε είδος φορητής μπαταρίας βάρους έως 1½ κιλό.
Έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
Αν δεν αφήναμε όλοι τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στο stand buy, θα εξοικονομούσαμε μέχρι και 30 ευρώ τον χρόνο. Η εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο:
- Κλείνουμε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που δεν είναι σε χρήση. Δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής (stand by). Έτσι, εξοικονομούμε χρήματα, δεν σπαταλάμε ενέργεια και μειώνουμε τις εκπομπές CO2 κατά 300 κιλά.
- Χρησιμοποιούμε το ειδικό πολύπριζο με τον φωτεινό κόκκινο διακόπτη, ο οποίος στη θέση off σταματά την τροφοδοσία ρεύματος στις ηλεκτρικές συσκευές με τις οποίες είναι συνδεδεμένο.
- Βγάζουμε τους φορτιστές από την πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Έτσι, έχουμε κατά 20-30 κιλά λιγότερο CO2 στην ατμόσφαιρα.
- Αντικαθιστούμε τους ενεργοβόρους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Μία λάμπα πυρακτώσεως των 100 W μπορεί να “κάψει” έως 1.000 ώρες, ενώ μια λάμπα εξοικονόμησης των 21 W έχει απόδοση 100 W, τρία χρόνια εγγύηση και διάρκεια ζωής τουλάχιστον όση έξι λαμπτήρες πυρακτώσεως μαζί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος