Το Πειραματικό Θέατρο Τέχνης, σε συνεργασία με το Studio Μαυρομιχάλη και τον Θεατρικό Οργανισμό «Νέος Λόγος», παρουσιάζουν το έργο του Γιάννη Ρίτσου, «Φιλοκτήτης».
Η ιστορία
“Καλοκαιριάτικο απόγευμα. Σε μιαν ερημική ακρογιαλιά νησιού -ίσως της Λήμνου. Ένα καράβι αραγμένο. Ακούγονται φωνές και γέλια ναυτών. Έξω από μια βραχοσπηλιά, κάθονται δυο άντρες -ο ένας, γενειοφόρος, ώριμος,· ο άλλος, νέος, σα να ’ναι ο Νεοπτόλεμος.
Ο ώριμος άντρας, ύστερ’ από χρόνια απομόνωσης, είχε μιλήσει πολύ στον Νέο, και τώρα σωπαίνει πάλι, μέσα στη θλίψη. Ο Νέος, σα να παίρνει μια δύσκολη απόφαση, αρχίζει να του μιλάει.”
Δεύτερο κείμενο
“ΟΧΙ τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι πια… αλλά με το «ένδον ρήμα» μέσα στην Ιστορία… με τον εσώτερο πυρήνα του ο καθένας μέσα στη ζωή, στην αέναη αλλαγή του κόσμου… γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμμιά ουσιαστική νίκη!”
Η σκηνοθετική ματιά
«Ο πιο συστηματικός μελετητής του ποιήματος του Ρίτσου, ο Πίτερ Μπήαν, υποστήριξε ότι ο ποιητής χρησιμοποίησε τον μύθο του Φιλοκτήτη με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτυπώσει όλη την ελληνική ιστορική εμπειρία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η σημαντικότερη πολιτική αλλαγή στη ζωή του ίδιου του Ρίτσου, όπως και του Σοφοκλή, ήταν η διάσπαση της ενότητας των Ελλήνων».
Ο Ρίτσος ταλαντεύεται μεταξύ ιστορικής πληγής και ψυχικού τραύματος, ιδεολογικού καθήκοντος και ιδιωτικής ενδοσκόπησης, πράξης και προσωπείου, πολέμου και φιλίας. Αν ο Φιλοκτήτης, του Σοφοκλή, είναι μια ιστορία πόνου, απάτης και του πώς κερδίζεται ο πόλεμος, ο μονόλογος του Ρίτσου είναι πιο αμφίσημος σε σχέση με άλλες, παλαιότερες και σύγχρονες, εκδοχές του μύθου. Εστιάζοντας στον Νεοπτόλεμο και όχι στον Φιλοκτήτη, ο Ρίτσος προσθέτει μια νέα διάσταση στη σύγχρονη πρόσληψη του μύθου και δοκιμάζει να προσδιορίσει τη συνολική πολιτική του θεωρία: Είμαι ζωντανός σημαίνει συμμετέχω σ’ έναν προβληματικό κόσμο. Πρέπει να πάμε στην Τροία, αλλά πρέπει να πάμε όχι πια ξεγελασμένοι από μηχανισμούς που η ίδια η ιστορία έχει διαψεύσει, είτε από φτηνούς ή χρεοκοπημένους μύθους, αλλά να προχωρήσουμε με τα μάτια ορθάνοιχτα, χωρίς αυταπάτες, μεταφέροντας τη «σιωπή» μας, μέσα στην οποία θα αποδεσμευτούν νέες δυνάμεις, που θα χρησιμεύσουν στην ανθρωπότητα σαν ένα γεφύρωμα προς το μέλλον.»
Νικόλας Ιορδανίδης
Συντελεστές
Σκηνοθεσία-σκηνογραφία: Νικόλας Ιορδανίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Πλεύση στο Αιγαίο
Φωτισμοί: Έκτορας Ροδινός
Ερμηνεία: Νικόλας Ιορδανίδης
Στον ρόλο της αφηγήτριας η Μαριέλα Δουμπού
Διάρκεια: 60΄
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Τετάρτη στις 18:30 έως 8 Απριλίου 2020
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, Άνεργοι: 8 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134
Τηλ.: 210 64 53 330
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος