Αιγαιοπελαγίτικο χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

Νοστιμιά που μυρίζει θάλασσα Αιγαίου… Και ποιος δεν θέλει να απολαύσει αυτό το πιάτο; Τη συνταγή για το αιγαιοπελαγίτικο χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, μάς δίνει ο  Διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Κωνσταντίνος Μουζάκης.

Υλικά

  • 4 χταπόδια τεμάχια
  • 2 πακέτα κοφτό μακαρονάκι
  • 2 τεμάχια κρεμμύδια ξερά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 τεμάχιο
  • Ξίδι
  • Κρασί κόκκινο
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγο πάπρικα
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι άσπρο
  • Λίγο μαύρο πιπέρι
  • Λίγη ποσότητα από 4 πιπέρια
  • Λίγο μπαχάρι
  • Λίγη κανέλα
  • Λίγο γαρύφαλλο
  • Φύλλα δάφνης (3-4)
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Λίγο μπούκοβο
  • Λίγο άνηθος
  • Λίγος δυόσμος
  • Σάλτσα ντομάτα (πελτές)

Εκτέλεση 

  • Σε μια κατσαρόλα με νερό και ξίδι ρίχνουμε το χταπόδι μέχρι να πάρει βράσει καλή (μαλακώσει).
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και όταν ομοιόμορφα τσιγαριστούν ρίχνουμε τις πράσινες πιπεριές και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
  • Ρίχνουμε τα χταπόδια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα πάρα πολύ καλά και τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και το βρασμένο νερό με το ξίδι μέσα στο τηγάνι με το χταπόδι και ξεκινάμε την διαδικασία να βγάζει μέχρι την στιγμή που θα ρίξουμε το κοφτό μακαρονάκι.
  • Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε και δοκιμάζουμε αν χρειαστεί και άλλο αλάτι ή κάποιο άλλο υλικό επιπλέον.
  • Ρίχνουμε και άλλο από το βρασμένο νερό μέσα στο τηγάνι με χταπόδι και μόλις πάρει βράσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και το αφήνουμε μέχρι να πιει το νερό και μείνει με την σάλτσα του.
  • Το σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να κάτσει η θερμοκρασία και το σερβίρουμε με αν θέλουμε με τυρί τριμμένο από πάνω.

Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης είναι Διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Μέλος της Παγκόσμιας ‘Ένωσης Αρχιμαγείρων (WACS), Μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας & Υπεύθυνος τμήματος της Επτανησιακής Διατροφής, “CHEF EUROPE 2015”, Πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ