Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών (video)

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών έχει καθιερωθεί η 4η Ιουνίου από το 1983, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την κινητοποίηση αλλά και τη συντονισμένη δράση όλων των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα κακομεταχείρισης και βίας -σωματικής και ψυχολογικής- εναντίον των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Αφορμή για την καθιέρωση της Ημέρας αυτής υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

Οι στατιστικές είναι συνταρακτικές:

  • 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία.
  • 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων
  • 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών ορίστηκε για να ευαισθητοποιήσει όχι μόνο τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αλλά και απλούς πολίτες στο θέμα της επιθετικότητας εναντίον των μικρών παιδιών, όπου κι αν συμβαίνει αυτή, είτε γίνεται μαζικά είτε σε περιορισμένο επίπεδο.

Ολοι εμείς, ως ενεργοί πολίτες, οφείλουμε να προστατέψουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, τα παιδιά που υφίστανται κακομεταχείριση, φυσική, ψυχική και συναισθηματική, και κυρίως να τους δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας καθημερινά, να είμαστε δίπλα τους και να τα στηρίζουμε σε κάθε τους στιγμή!

Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ

Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

  • Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
  • Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
  • Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών (video)

Έκθεση UNICEF “Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2016”

Η κατάσταση των παιδιών διαμορφώνεται σε ταραχώδεις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες ως συνέπεια της ύφεσης και της αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. Βάσει της ανάλυσης των δεδομένων της EUROSTAT, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά ¼ από το 2008 έως σήμερα, η ανεργία έχει αυξηθεί δραματικά στο 27% (και 50% μεταξύ των νέων) και ένας στους πέντε κατοίκους ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής αποστέρησης.

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών (video)

Οι ανάγκες που διαπιστώνονται στο πεδίο της παιδικής προστασίας αφορούν την ίδρυση ένας σαφώς δομημένου φορέα, ο οποίος θα συντονίζει την εφαρμογή των πολιτικών και των προγραμμάτων με αντικείμενο τα δικαιώματα των παιδιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων, καθώς και μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διοίκησης, του κεντρικού, του περιφερειακού και του τοπικού και να του παρασχεθούν οι απαραίτητοι πόροι σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ακόμη χρειάζεται να υιοθετηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μετρήσιμους σκοπούς και στόχους, ώστε να παρακολουθεί κατά τρόπο αποτελεσματικό την πρόοδο όσον αφορά την απόλαυση των δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα.

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών (video)Αναγκαία είναι η ανάπτυξη παιδοκεντρικής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θα αποτυπώνεται σε φιλικούς για τα παιδιά προϋπολογισμούς και στη διαμόρφωση ιδιαίτερου κωδικού στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότη του συνόλου των κρατικών πολιτικών που αφορούν το παιδί.

Τέλος, προτείνεται η βελτίωση του συστήματος επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ανηλίκων που έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό και η αύξηση της χωρητικότητας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στα κέντρα υποδοχής.

  • Η Ετήσια Έκθεση “Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2016” συντάχθηκε από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής διδάσκοντα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σχετικά άρθρα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μάς καλεί να αναλάβουμε δράσεις κατά της επιθετικότητας εναντίον των παιδιών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ