Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, αν όλο το νερό της Γης μπορούσε να μπει σε ένα δοχείο 5 λίτρων, το πόσιμο νερό θα ήταν λιγότερο από μια κουταλιά. Μια οικογένεια στην Ελλάδα καταναλώνει κατά μέσο όρο 165 λίτρα την ημέρα, ενώ μια οικογένεια στην Αφρική 20 λίτρα και στον Καναδά 350 λίτρα. Μολονότι η ορθή διαχείριση του νερού απαιτεί παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, με πρώτη την εξοικονόμηση νερού στην υδροβόρο Γεωργία, ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο του στο να περιοριστεί η σπατάλη που γίνεται σήμερα.
Υπάρχουν τρόποι να φερθούμε έξυπνα και να εξοικονομήσουμε το πολύτιμο αυτό αγαθό με απλές κινήσεις, όπου κι αν βρισκόμαστε.
Στο μπάνιο
- Ελέγχουμε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά.
Ελέγχουμε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος. (Ξεπλένουμε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή, για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της δεξαμενής).
- Δεν πετάμε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.
- Εάν το καζανάκι είναι παλιό, το αντικαθιστούμε με κάποιο που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά: ένα για μικρή ροή και ένα με μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετούμε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.
- Εάν το κουμπί στο καζανάκι δεν επανέρχεται στη θέση του μετά τη χρήση, αφήνοντας το νερό να τρέχει συνεχώς, το αντικαθιστούμε ή ρυθμίζουμε τη ροή.
- Αποφεύγουμε το μπάνιο σε μπανιέρα γεμάτη νερό. Προτιμάμε να κάνουμε σύντομα ντους, έχοντας κοντά μας και ένα κουβαδάκι για να συγκεντρώνεται το κρύο νερό μέχρι να έρθει το ζεστό. Το νερό αυτό το αξιοποιούμε στην τουαλέτα αντί να χρησιμοποιούμε το καζανάκι.
- Ελαττώνουμε τη διάρκεια χρήσης του ντους. Στη διάρκεια του ντουζ καταναλώνουμε 18-25 λίτρα νερού ανά λεπτό. Μένουμε 1-2 λεπτά λιγότερο στο ντους και κάνουμε τους υπολογισμούς.
- Αντικαθιστούμε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες στις οποίες μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.
- Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια ή όσο διαρκεί το σαπούνισμα των χεριών, κλείνουμε τη βρύση για να μην τρέχει άσκοπα το νερό. Μπορούμε να έχουμε ένα ποτήρι που να το γεμίζουμε με νερό και να μας βοηθάει στο ξέπλυμα των δοντιών, αντί να αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση.
- Δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει, ξυρίζοντας ή πλένοντας το πρόσωπό μας. Βουρτσίζουμε τα δόντια, όσο περιμένουμε να ζεσταθεί το νερό και κατόπιν πλενόμαστε ή ξυριζόμαστε.
- Τοποθετούμε αισθητήρες ή πεντάλ στις βρύσες, όπου επιτρέπουν ελεγχόμενη ροή νερού στον νιπτήρα ή τον νεροχύτη.
- Αν έχουμε τη δυνατότητα, αντικαθιστούμε τις βρύσες μας με νέας τεχνολογίας που αναμιγνύουν το νερό με αέρα. Έτσι, δίνεται η εντύπωση δυνατότερης ροής νερού προσφέροντας την άνεση της καθαριότητας εξοικονομώντας παράλληλα αρκετά λίτρα σε ημερήσια βάση.
- Επαναχρησιμοποιούμε τις πετσέτες σώματος και προσώπου. Με τον τρόπο αυτόν, μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων και τελικά οι χρήσεις του πλυντηρίου. Επιμένουμε σε αυτό και όταν μένουμε σε ξενοδοχείο. Ζητάμε να αλλάξουν πετσέτες ή σεντόνια, μόνο όταν το κρίνουμε εμείς.
- Χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων, μόνο όταν φορτώνεται πλήρως ή ρυθμίζουμε κατάλληλα τη στάθμη νερού για το μέγεθος του φορτίου που χρησιμοποιούμε.
- Αντικαθιστούμε τις στρόφιγγες του πλυντηρίου, όπου παρατηρείται διαρροή. Εάν η στρόφιγγά μας στάζει σε ρυθμό μιας σταγόνας ανά δευτερόλεπτο, ενδέχεται να σπαταλήσουμε 10 κυβικά μέτρα ετησίως, που θα επιβαρύνουν το κόστος της ύδρευσης και αποχέτευσης.
- Αναζητούμε στην αγορά συστήματα, που δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνεται το νερό από τον νιπτήρα ή το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή και από εκεί να τροφοδοτείται το καζανάκι. Έτσι, δεν χρησιμοποιούμε καθαρό, πόσιμο νερό στην τουαλέτα.
- Σφραγίζουμε τις διαρροές. Αν ο νιπτήρας μας “τρέχει”, ίσως να σπαταλάται έως 10 λίτρα ημερησίως, πέρα από το οικονομικό κόστος. Ένας υδραυλικός θα μας δώσει τη λύση.
Στην κουζίνα
- Τοποθετούμε έναν ταχυθερμοσίφωνα στον νεροχύτη της κουζίνας, ώστε να τρέχει άμεσα το ζεστό νερό. Αυτό θα μειώσει και τις δαπάνες ενέργειας.
- Είναι προτιμότερο να έχουμε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο, παρά να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλουμε ένα δροσερό ποτήρι νερό.
- Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε το ίδιο ποτήρι για το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτόν, ελαττώνεται ο αριθμός των ποτηριών που πρέπει να πλυθούν.
- Επιλέγουμε το κατάλληλο σκεύος, όταν μαγειρεύουμε. Όσο μεγαλύτερα είναι τα σκεύη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση σε νερό.
- Κατά το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι, γεμίζουμε τον νεροχύτη ή μία λεκάνη με νερό και το ανάλογο απορρυπαντικό. Ξεβγάζουμε γρήγορα με χαμηλή ροή. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού, χρησιμοποιούμε τον έναν νεροχύτη για το πλύσιμο των πιάτων και τον άλλον για το ξέβγαλμα.
- Αφήνουμε τα λερωμένα πιάτα και σκεύη να μουλιάσουν στο νερό, αντί να απομακρύνουμε τα αποφάγια κάτω από τρεχούμενη βρύση.
- Χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων, μόνο όταν γεμίσει πλήρως.
- Δεν χρησιμοποιούμε το τρεχούμενο νερό για να ξεπαγώσουμε το κρέας ή άλλα παγωμένα τρόφιμα. Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ και αφήνοντάς τα στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.
- Προτιμάμε να πλένουμε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη με νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση. Χρησιμοποιούμε μετά το ίδιο νερό για να ποτίσουμε τα φυτά στις γλάστρες ή τον κήπο σας.
- Σφραγίζουμε τις διαρροές. Αν ο νεροχύτης μας “τρέχει” μπορεί να σπαταλάμε έως 10 λίτρα ημερησίως, πέρα από το οικονομικό κόστος. Η λύση είναι απλή και θα μας τη δώσει ένας υδραυλικός.
- Καταναλώνουμε ένα τουλάχιστον χορτοφαγικό γεύμα ανά βδομάδα. Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει η χορτοφαγία με την κατανάλωση νερού, η σύνδεση είναι απλή: απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού στην κτηνοτροφία από ό,τι στην καλλιέργεια λαχανικών. Η αντικατάσταση μόλις 120 γραμμαρίων μοσχαρίσιου κρέατος με ζυμαρικά, ρύζι ή κάποια άλλη επιλογή, μεταφράζεται στην εξοικονόμηση 15.000 λίτρων νερού.
Στον κήπο και πλύσιμο του αυτοκινήτου
- Δεν ποτίζουμε υπερβολικά τον κήπο μας. Κατά γενικό κανόνα, οι χορτοτάπητες χρειάζονται πότισμα μόνο κάθε 5-7 ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 10-14 ημέρες τον χειμώνα. Μια ισχυρή βροχή ικανοποιεί τις ανάγκες σε νερό για διάστημα δύο εβδομάδων.
- Ποτίζουμε τον κήπο νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.
- Τοποθετούμε τους ψεκαστήρες μας, έτσι ώστε, το νερό να προσγειώνεται στον χορτοτάπητα και τους θάμνους, και όχι στις πεζοδρομημένες περιοχές.
- Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Βεβαιωνόμαστε ότι λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχουν διαρροές κατά μήκος του δικτύου. Και οικονομία στο νερό θα έχουμε αφού το νερό ποτίζει το φυτό κατευθείαν στη ρίζα του και δεν θα το έχουμε στον νου μας την περίοδο των διακοπών.
- Αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό.
- Ποτίζουμε με το νερό του ενυδρείου μας τα φυτά. Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε άζωτο και φώσφορο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
- Επιλέγουμε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας. Αποφεύγουμε να φυτέψουμε γκαζόν γιατί έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό.
- Τοποθετούμε στην άκρη της μάνικας βρύση, ώστε να προσαρμόζεται η ροή στις απαιτήσεις μας και να αποφεύγονται οι σπατάλες.
- Μην αφήνουμε τους ψεκαστήρες ή τις μάνικες αφύλακτα. Οι μάνικες κήπων μπορούν να σπαταλήσουν πάνω από 2,5 κυβικά μέτρα νερό, μόνο σε μερικές ώρες. Χρησιμοποιούμε ένα χρονόμετρο κουζινών για να θυμηθούμε να το κλείσουμε.
- Ελέγχουμε τακτικά τις μάνικες, τους συνδετήρες και τα βύσματα για τυχόν διαρροές.
- Για τον καθαρισμό της αυλής, χρησιμοποιούμε σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό. Αποφεύγουμε την εγκατάσταση των διακοσμητικών κατασκευών, όπου χρησιμοποιείται νερό, π.χ. τα σιντριβάνια, εκτός αν το νερό ανακυκλώνεται. Εντοπίζουμε πιθανές απώλειες λόγω της εξάτμισης και της διεύθυνσης του αέρα.
- Σαπουνίζουμε και ξεπλένουμε το αυτοκίνητό μας με έναν κουβά νερό και ποτέ με το λάστιχο. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάμε σε πλυντήριο αυτοκινήτων στο οποίο πλένουν τα αυτοκίνητα με ειδικά πιεστικά μηχανήματα που κάνουν οικονομία στο νερό. Εάν πλένουμε οι ίδιοι το αυτοκίνητό μας, επιλέγουμε περιοχές με γρασίδι.
Πηγή: “Save Water” από το “Δίκτυο Μεσόγειος SOS”
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος