«Το piano στα forte του» στον Πειραϊκό Σύνδεσμο

«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει τρεις σπουδαίους σολίστ πιάνου σε σύμπραξη με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό την διεύθυνση του Παύλου Κόρδη το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 στις 20:30 στην αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Η Δόμνα Ευνουχίδου πέραν από μία αξιοσέβαστη διεθνή καριέρα έχει να επιδείξει σπάνιο έργο τόσο ως παιδαγωγός όσο και ως ιδρύτρια εθνικών θεσμών που ενισχύουν νέους μουσικούς. O Θοδωρής Ιωσηφίδης, μετά από στιβαρές σπουδές, εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην μουσική δωματίου. Ο πολυσχιδής Χρίστος Παπαγεωργίου δίνει συναυλίες ως πιανίστας, συνθέτει, διευθύνει ορχήστρες, ενώ παρουσιάζει και ονομαστές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην δημόσια ραδιοτηλεόραση εδώ και δεκαετίες.

«Το piano στα forte του» στον Πειραϊκό Σύνδεσμο

Στις 18 Μαΐου οι τρεις σολίστ θα παρουσιάσουν τα κοντσέρτα του Mozart σε λα μείζονα (KV 414), σε σι ύφεση μείζονα (KV 456) και ντο μείζονα (KV 415).

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 5 ευρώ (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ), 10 ευρώ (γενική είσοδος), 15 ευρώ (διακεκριμένη θέση), 20 (οικογενειακό).

Χώρος: Πειραϊκό Σύνδεσμος – Ωδείο Πειραιώς, Καραΐσκου 104, 18535 Πειραιάς, 210-4178159

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/peiraikos-syndesmos/to-piano-sta-forte-tou/

Πληροφορίες: http://www.facebook.com/PianoStaForte, instagram: @topiano_stafortetou

Αναλυτικό πρόγραμμα

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σι ύφεση μείζονα (KV 456)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα μείζονα (KV 414)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ντο μείζονα (KV 415)

Βιογραφικά

Η Δόμνα Ευνουχίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο με άριστα και Α’ βραβείο (τάξη Α. Κοντού). Συνέχισε τις σπουδές της στην École Normale de Musique (τάξη Jeanne Blancard) και στο Ωδείο του Παρισίου, απ’όπου αποφοίτησε με Α’ βραβείο στο πιάνο και στην μουσική δωματίου (τάξη Aldo Ciccolini). Επίσης, φοίτησε στην Ακαδημία του Μονάχου (τάξη Ludwig Hoffman και Leonard Hokanson) και εργάστηκε σε σεμινάρια και θερινές μουσικές ακαδημίες με τους Maurizio Pollini, Mstslav Rostropovich, Sergiu Celibidache, Friedrich Wührer, György Sebők, Ilona Kabos και Stanislav Neuhaus.

 Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με τις Συμφωνικές της Βουδαπέστης και της Κωνσταντινούπολης, την Φιλαρμονική της Μαδρίτης, την Ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, την Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, την Συμφωνική του Μπάντεν-Μπάντεν, την Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου κ.ά. Ως σολίστ, συμμετείχε επίσης σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθηνών, Σύμης, Πατρών, Ηρακλείου, Δημήτρια, Aix-en-Provence, Donaueschingen, Οχρίδας, Midem-Cannes κ.ά).

 Η δισκογραφία της περιλαμβάνει όλα τα έργα για πιάνο του Γιάννη Κωνσταντινίδη, καθώς και έργα του Αιμίλιου Ριάδη, του Μανώλη Καλομοίρη και του Maurice Ravel. Έχει, ακόμα, ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ρεπερτόριο της Δόμνας περιλαμβάνει 40 κοντσέρτα και μια μεγάλη επιλογή έργων για σόλο πιάνο, από τον Bach μέχρι σήμερα.

 Έχει διδάξει στο Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ηταν διευθύντρια του Νομαρχιακού Ωδείου Φλώρινας από το 2007 έως το 2012. Συχνά συμμετέχει σε επιτροπές εθνικών και διεθνών διαγωνισμών πιάνου.

 Η Δόμνα Ευνουχίδου έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση νέων μουσικών θεσμών στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι η Εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών, η Βαλκανική Εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών και οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες, που διοργανώνει κάθε χρόνο η HELEXPO. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου-HELEXPO της Θεσσαλονίκης. Οργάνωσε το Φεστιβάλ «Μουσική στη Σαμοθράκη» και το Φεστιβάλ «Σεμινάρια Μουσικής» στο Νυμφαίο.

Το 1998 ίδρυσε το Piandaemonium, ένα συγκρότημα δώδεκα πιανιστών σε έξι πιάνα, που ερμηνεύει κυρίως, σύγχρονη μουσική και συνθέσεις γραμμένες ειδικά γι’ αυτό.

«Το piano στα forte του» στον Πειραϊκό Σύνδεσμο

Ο Θοδωρής Ιωσηφίδης έχει χαρακτηριστεί ως “φανταστικός πιανίστας με τεράστια ένταση αλλά και λεπτότητα” (Gwyneth Pryor) και “μουσικός σπάνιας πνευματικότητας και ευαισθησίας” (Yonty Solomon). Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ και αίθουσες στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων στο St. Martin-in-the-fields του Λονδίνου, στο City Halls της Γλασκώβης, στο Edinburgh Festival Centre, στο Ωδείο Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας Πτυχίο Αρμονίας και Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Trinity College of Music, Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε το Bachelor in Music Performance με την ανώτατη διάκριση, (First Class Honours). Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων με διακρίσεις (MMus with distinction, MMusAcc), ως υπότροφος της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας στη Γλασκώβη. Στην διάρκεια των σπουδών του μελέτησε κοντά στους Yonty Solomon, Philip Fowke και Jonathan Plowright.

Συνεργάζεται τακτικά με συνθέτες, του έχουν αφιερωθεί έργα και έχει πραγματοποιήσει πολλές πρώτες εκτελέσεις. Έχει διευθύνει από το πιάνο τις όπερες «Ωραία Ελένη» του J. Offenbach στο θέατρο Olvio, και «Διδώ και Αινείας» του H. Purcell στο θέατρο Βικτώρια. Έχει συνεργαστεί με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων του 2016, με το Φεστιβάλ Αθηνών στην πρεμιέρα της όπερας του Κορνήλιου Σελαμσή «Λεόντιος και Λένα». Είναι μέλος της ομάδας σύγχρονης όπερας “The Medium Project”, με την οποία συμμετείχε στις παραγωγές “Trouble in Tahiti” του L. Bernstein στο θέατρο Σημείο, “Raven Revisited” του Κωστή Κριτσωτάκη στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, καθώς και στην πρεμιέρα της «Έντα Γκάμπλερ» του Γιώργου Δούση στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2016 σχημάτισε με τους Φαίδωνα Μηλιάδη και Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο το Trio el Greco, με το οποίο έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και ζωντανή ηχογράφηση στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ιστοσελίδα: http://www.theodorosiosifidis.gr/

«Το piano στα forte του» στον Πειραϊκό Σύνδεσμο

O Χρίστος Παπαγεωργίου είναι συνθέτης και πιανίστας με πολλαπλές παράλληλες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων η διεύθυνση ορχήστρας, η διδασκαλία σε ιδιωτικά και κρατικά Aνώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα και η παραγωγή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

Από το 2002 είναι παραγωγός και παρουσιαστής της μουσικολογικής εκπομπής «Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη» της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης. με πάνω από 40 τηλεοπτικές και 500 ραδιοφωνικές εκπομπές. Από το 2016 ανέλαβε θέση ειδικού συμβούλου προγράμματος επί πολιτιστικών θεμάτων της ΕΡΤ και ειδικού συμβούλου για το Τρίτο Πρόγραμμα και τα Μουσικά Σύνολα.

 Έχει τιμηθεί με βραβεία μεταξύ των οποίων το 1999 το 1ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης “2 Agosto” στην Bologna της Ιταλίας, στο Piano Duo στους διαγωνισμούς Reding Piette 1995, Franz Schubert 1994, Tokyo Competition 1994 καθώς και από την «Ένωση Ελλήνων Κριτικών, Θεάτρου και Μουσικής» το 1998 και βραβείο για την πολιτιστική παρουσία του Τρίτου Προγράμματος από την Εταιρία για το κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» κ.α.

 Έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα ως πιανίστας και συνθέτης στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως Carnegie Hall, Avery Fischer Hall, Symphony Space Auditorium (Νέα Υόρκη), Berlin Philharmonie (Γερμανία), Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall, Kensington Palace, St. James Palace (Λονδίνο), στις αίθουσες Codaira Hall, Casals Hall και Κioi Hall (Τόκυο), Rudolfinum Dvořák Hall (Πράγα), στο Kulturkazino της Βέρνης, στην Hans Huber Saal της Βασιλείας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.α. καθώς και σε πληθώρα συναυλιακών χώρων σε επαρχιακές πόλεις του εξωτερικού και της Ελλάδας. Έχει ομοίως εμφανιστεί σε πολλές άλλες αίθουσες σε Αμερική (Hamptons, Chicago-4 seasons επίσημος καλεσμένος καλλιτέχνης μαζί με τους Harry Belafonte και Νάνα Μούσχουρη, για την 50th Unicef Anniversary), Ευρώπη (Festival des 7 Chapelles της Βρετάνης, Μιλάνο, Βιέννη και αλλού) καθώς και σε πολλές ελληνικές πόλεις και νησιά όπως Πάτρα, Βόλος, Σπάρτη, Καλαμάτα, Λευκάδα, Κοζάνη, Έδεσσα, Κρήτη, Καβάλα, Άνδρο, Τήνο, Λήμνο, Φεστιβάλ Μάνης. Φεστιβάλ Σαντορίνης, Ηρακλείου Κρήτης, Φεστιβάλ «Θέσπις» Διονύσου, σε πολλά πνευματικά κέντρα Δήμων ανά την Ελλάδα κ.α. Έχει συμπράξει ως σολίστ και ως συνθέτης με σημαντικές ορχήστρες όπως οι Philharmonia του Λονδίνου, Οxford Philomusica, Orchestre National du Capitοle de Toulouse, Buffalo Philharmonic, Malaga Symphony Orchestra, Συμφωνική του Μονάχου, Φιλαρμονική της Οδησσού, N.H.K. της Ιαπωνικής Ραδιοτηλεόρασης, Orchestra Sinfonica del Emiglia Romagna “Arturo Toscanini”, Orchestre Symphonique de Neuchatel, Czech Radio Symphony, Odessa Chamber Orchestra, Opawa Chamber Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ΕΣΟ της Ε.Ρ.Τ., Ορχήστρα Δωματίου Πατρών, Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, Ορχήστρα των Χρωμάτων και επιπλέον ως μαέστρος με τις New England Symphonic Ensemble Ν.Υ., Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ,  Ορχήστρα Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ κ.α.

Το 2013 έπαιξε και διηύθυνε Μότσαρτ στο Avery Fisher Hall της Νέας Υόρκης και την ίδια χρονιά η Φιλαρμονική της Οδησσού, η ΚΟΑ στην 70ή επέτειό της καθώς και η Φιλαρμονική του Μπάφαλλο (Buffalo NY) περιέλαβαν στο πρόγραμμά τους την σύνθεσή του «Πυρρίχιος». Η τελευταία απέσπασε την ίδια χρονιά και βραβείο από την ASCAP για την παρουσίασή του.Το ίδιο έτος ανακυρήχθηκε Artist in Residence του βραβευμένου θερινού Festival of the Aegean στην Σύρο. Την περίοδο 2014-15 διετέλεσε Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Τον Απρίλιο του 2015 και για πρώτη φορά 85 χρόνια μετά τον Δημήτρη Μητρόπουλο έπαιξε και διηύθυνε με ελληνική ορχήστρα το 3ο κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΝΕΡΙΤplus. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα σημαντικών Ελλήνων μαέστρων Μ. Λογιάδη, Μ. Μιχαηλίδη, Β. Φιδετζή κ.ά. και συμπράξει με εξέχοντες ξένους μαέστρους όπως οι M. Plasson, P. Entremont, H. Earle, P. Calderon, D. Callegari, M. Belli, M. Kramer κ.ά. Μουσική του παρουσιάζεται από διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως ο κιθαρίστας Oscar Gighlia, οι New York Philharmonic Chamber Soloists, ο Stanley Drucker (1o κλαρινέτο της N.Y. Phil.), η Elmira Darvarova (εξάρχουσα της ορχήστρας της Met Ν.Υ.) ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Χρήστος Ζερμπίνος κ.ά. Έχει ηχογραφήσει ως σολίστ και συνθέτης, για διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια όπως BBC, Berlin Radio 3,  Swiss Radio, RAI, ARD, 3ο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Α., ενώ υπάρχει μουσική του σε δισκογραφία.

Είναι κάτοχος διπλωμάτων, μεταπτυχιακών τίτλων, διακρίσεων σπουδών και διεθνών υποτροφιών στους τομείς: σύνθεση, πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας, μουσικολογία και διδασκαλία, από Ιδρύματα όπως το Ωδείον Αθηνών, Royal academy of Music (Leverhume Fellow 1994, Winnifred Christie Award 1992), London University (Master in Music and Related Studies), Thames Valley University, το Ίδρυμα Ωνάση κ.ά.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, έχει διδάξει επί μια δεκαετία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι επί σειρά ετών καθηγητής μουσικής στην Κρατική Σχολή Χορού και πραγματοποιεί πλήθως σεμιναρίων και συναυλιών-διαλέξεων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πάντειο κ.α.). Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Κηφισιάς από το 2015. Έχει τελέσει μέλος κριτικών επιτροπών διαγωνισμών όπως Eurovision Young Artists 2014, New Soloists Volos Competition 2006, “Franz Schubert” Piano Duo Competition 1996, Διεθνής Διαγωνισμός πιάνου «Μαρία Χαιρογιώργου Σιγάρα», Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2017 κ.α.

Ιστοσελίδα: https://christospapageorgiou.com/

O Παύλος Κόρδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι απόφοιτος του Ωδείου Κodály, όπου σπούδασε πιάνο με τον Γεράσιμο Χοιδά, και Διεύθυνση Χορωδίας με τον Μιχάλη Πατσέα. Μελέτησε επίσης, Βυζαντινή Μουσική με τον Νίκο Αναγνώστου και τον Νεκτάριο Αντωνίου. Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τους Donald Schleicher, Κirk Trevor, Markand Thakar, Tomas Netopil, Johannes Gustavsson και Kurt Masur σε Τσεχία, Σουηδία και Αμερική, από το 2012 μέχρι σήμερα. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Bard College στην Νέα Υόρκη, κατακτώντας τον τίτλο Master of Music in Conducting, όπου μελέτησε διεύθυνση χορωδίας με τον James Bagwell, διεύθυνση ορχήστρας με τον Harold Farberman, και τραγούδι με τον Rufus Müller.

Τον Νοέμβριο του 2017, διηύθυνε την Αμερικάνικη πρεμιέρα της όπερας Μάρκος Μπότσαρης (1860) του Παύλου Καρρέρ, και διοργάνωσε πληθώρα συναυλιών και ρεσιτάλ στην Νέα Υόρκη, προβάλλοντας το ελληνικό οπερατικό ρεπερτόριο, εμπνευσμένος από τον καθηγητή του Νίκο Μαλλιάρα, με τον οποίο ίδρυσε, και διευθύνει, την Ομάδα Όπερας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2018). Καθιέρωσε τον συναυλιακό κύκλο Greek Opera and the Greek Revolution (Η Ελληνική όπερα και η Ελληνική Επανάσταση) στην Νέα Υόρκη, στα πλαίσια του εορτασμού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Εργάστηκε επίσης ως βοηθός μαέστρου για την Astoria Symphony Orchestra (Νέα Υόρκη), και ως πιανίστας για το Ελληνικό Γενικό Προξενείο, την Ελληνική-Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής κ.α. Είναι Διευθυντής του Κέντρου Τεχνών ΜΕΤΣ, και από τον Μάρτιο 2019 υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος