The Greek Film Festival in Berlin

Το The Greek Film Festival in Berlin (Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου) θα σηκώσει αυλαία για 9η φορά στον κινηματογράφο Babylon, στις 20-24 Μαρτίου 2024. Ωριμότερο, περνώντας τα όρια του Βερολίνου και ταξιδεύοντας σε άλλες γερμανικές πόλεις, το φεστιβάλ είναι κυρίως προσανατολισμένο στην προώθηση και προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και την Κύπρο στη Γερμανία. Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα πλούσιο, επίκαιρο, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η νέα κινηματογραφική παραγωγή των δύο χωρών.

Το φετινό motto We choose the bloody BIG screen παίζει με τη λέξη bloody (=διαολεμένος, αιματηρός)· μεταφορικά εμμένοντας στη μεγάλη οθόνη με αποφασιστικότητα και αγάπη, αλλά και κυριολεκτικά, με αφορμή το φετινό highlight του φεστιβάλ που θα αφορά ταινίες τρόμου, bloody horror – είδος με πολλούς fan – και θα περιέχει επιλογές που αγγίζουν τα όρια του cult.

Tριάντα συνολικά ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους και ειδικές προβολές θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης θέσεων για τις επιθυμητές ταινίες. Με 5 διεθνείς, 16 γερμανικές πρεμιέρες και 7 πρεμιέρες Βερολίνου, το φεστιβάλ θα προσφέρει νέο θέαμα στους θεατές του.

Ταινία Έναρξης θα είναι η Φόνισσα σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, βασισμένη στο διάσημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της σεζόν στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στο φεστιβάλ τη διεθνή της πρεμιέρα. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της Φραγκογιαννούς, Μαρία Πρωτόπαππα, Πηνελόπη Τσιλίκα, Έλενα Τοπαλίδου, Δημήτρης Ήμελλος.  Η σκηνοθέτιδα και ένας εκ των παραγωγών θα είναι παρόντες στην προβολή και θα ακολουθήσει Q&A.

Πριν την ταινία έναρξης, τον κόσμο θα υποδεχθεί ένα σύντομο show ενός γκρουπ γυναικών που θα τραγουδήσουν a cappella, συνοδεύοντας την ταινία και τη θεματική της με τις φωνές τους, που ελπίζουμε να αγκαλιάσει το κοινό μας.

Ταινία Λήξης θα είναι το queer φιλμ Το καλοκαίρι της Κάρμεν σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2023. Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής είναι παλιός γνώριμος και φίλος της διοργάνωσης – η ταινία του Απόστρατος και το ντοκιμαντέρ Στο σώμα της έχουν επιλεγεί σε προηγούμενες εκδόσεις του φεστιβάλ. Η ταινία θα πραγματοποιήσει τη γερμανική πρεμιέρα της στο φεστιβάλ και στο τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει Q&A με τον πρωταγωνιστή Γιώργο Τσιαντούλα.

Το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Emerging Greeks Competition περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για έκτη χρονιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Animal της Σοφίας Εξάρχου (πρεμιέρα Βερολίνου)
  • Embryo Larva Butterfly του Κύρου Παπαβασιλείου (γερμανική πρεμιέρα) – Κύπρος
  • Medium της Χριστίνας Ιωακειμίδη (πρεμιέρα Βερολίνου)
  • Ιman των Κόριννα Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη (γερμανική πρεμιέρα) –

Κύπρος

  • Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου (πρεμιέρα Βερολίνου)

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του:  thegreekfilmfestivalinberlin.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ