“Juan de la Rubia-Εκκλησιαστικό όργανο” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το πολυαναμενόμενο ρεσιτάλ του Ισπανού οργανίστα Juan de la Rubia [Χουάν ντε λα Ρούμπια] παρουσιάζεται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου (ώρα: 20.30).

Ο πολυβραβευμένος Juan de la Rubia κατέχει την περίοπτη θέση του κορυφαίου οργανίστα στο διάσημο καθεδρικό ναό της Sagrada Familia [Σαγράδα Φαμίλια] στη Βαρκελώνη, ενώ παράλληλα δίνει ατομικά ρεσιτάλ σε σημαντικές αίθουσες και συμπράττει με μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο. Στο ρεσιτάλ του δεσπόζουν η μεγαλειώδης Πασακάλια και φούγκα του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ] και το εντυπωσιακό Τρίτο χορικό του César Frank [Σεζάρ Φρανκ], έργα των επιφανέστερων εκπροσώπων της γερμανικής και της γαλλικής παράδοσης, αντίστοιχα, στον χώρο του εκκλησιαστικού οργάνου. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν λαμπερά έργα των Mendelssohn [Μέντελσον] και Gigout [Ζιγκού] που αναδεικνύουν τα αστείρευτα ηχοχρώματα του οργάνου.

Το ρεσιτάλ εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Μεγάρου.

Ο οργανίστας Juan de la Rubia…

… γεννήθηκε στην Βαλ ντ’ Ουσό της Ανατολικής Ισπανίας και έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασίας, κερδίζοντας ενθουσιώδη σχόλια από κοινό και κριτικούς. Τα τελευταία χρόνια, η καλλιτεχνική του δραστηριότητα είναι συνεχής, με εμφανίσεις σε περισσότερες από 20 χώρες, ενώ έχει παίξει σε φημισμένα ευρωπαϊκά συμφωνικά κέντρα: μεταξύ άλλων, στο Auditorio Nacional de Música της Μαδρίτης, στο Palau de la Música Catalana της Βαρκελώνης, στο Konzerthaus του Βερολίνου, στις Αίθουσες της Gewandhaus της Λειψίας, της Elbphliharmonie του Αμβούργου καθώς και στην Αίθουσα Philharmonia και στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Μεταξύ άλλων, έχει ερμηνεύσει γνωστές συνθέσεις για εκκλησιαστικό όργανο στους Καθεδρικούς του Ουεστμίνστερ και της Κολωνίας και στον Ναό του Saint Sulpice (Αγίου Σουλπικίου) στο Παρίσι.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Μπαρόκ Ορχήστρα του Φράιμπουργκ, παρουσιάζοντας κοντσέρτα για εκκλησιαστικό όργανο του Händel και καντάτες του J. S. Bach, ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος ενόργανων και φωνητικών συνόλων παλαιάς μουσικής είτε διευθύνοντάς τα, είτε παίζοντας τα μέρη για κοντίνουο.

Αφότου ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του με τον πατέρα του και τον Ricardo Pitarch, συνέχισε τη σταδιοδρομία του ως οργανίστας και πιανίστας στη Βαλένθια, τη Βαρκελώνη, το Βερολίνο και την Τουλούζη, αποσπώντας πέντε βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Μουσικής της Καταλονίας (Escola Superior de Música de Catalunya -ESMUC). Το 2021 διορίστηκε μέλος της Καταλανικής Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Sant Jordi (Aγίου Γεωργίου).

Το πρόγραμμα:

  • Ανωνύμου (18ος αι.)

Españoleta

  • Johann Sebastian Bach

Κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα (μεταγραφή του Κοντσέρτου για δύο βιολιά του Βιβάλντι), BWV 596

Χορικό πρελούδιο «Von Gott will ich nicht Lassen», BWV 658

Πασακάλια και φούγκα σε ντο ελάσσονα, BWV 582

  • Felix Mendelssohn

Variations sérieuses (Σοβαρές παραλλαγές), έργο 54 (μεταγραφή: Reitze Smits)

  • Eugène Gigout

Σκέρτσο σε μι μείζονα (από τα Δέκα κομμάτια για εκκλησιαστικό όργανο)

  • César Franck

Χορικό αρ. 3 σε λα ελάσσονα

Εκπαιδευτικά προγράμματα:

23/10 Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου, για παιδιά από 6 ετών. Με τον Γιάννη Καρύδα, χορδιστή και την Όλγα Ανδρονίκου, μαθήτρια του τμήματος εκκλησιαστικού οργάνου του Ωδείου Αθηνών.

24/10 Η μαγεία του εκκλησιαστικού οργάνου επί σκηνής στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, για ενήλικες. Συνομιλία με τον χορδιστή Γιάννη Καρύδα.

Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας (ηλεκτρονική κράτηση).

23/12 Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου, για παιδιά από 6 ετών. Με την οργανίστα Ουρανία Γκάσιου.

Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα το κόστος συμμετοχής είναι 5 € (τηλεφωνική κράτηση: 210 72 82 348 & 363).

Τιμές εισιτηρίων για το ρεσιτάλ του Juan de la Rubia: 7,50 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 € ● 20 € ● 25 € ● 30 € ● 35 €

Διάρκεια: 70 λεπτά περίπου

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

Eισιτήρια και πληροφορίες: 210 72 82 333, www.megaron.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος