Όλες οι δράσεις της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τον Μάρτιο

Συμμετοχικά καλλιτεχνικά έργα, μουσικές εκδηλώσεις, ποίηση, εικαστικά, ηχητικούς περιπάτους, εκπαιδευτικά προγράμματα και σύγχρονα συμπόσια περιλαμβάνει ο πρώτος μήνας της άνοιξης στην Ελευσίνα.

Με ξεχωριστές πολιτισμικές εμπειρίες για όλες τις ηλικίες ξεκινά ο Μάρτιος στην Ελευσίνα. Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι τέσσερις εμβληματικές εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις, σύγχρονο συμπόσιο στήνεται στην πλατεία της Μάνδρας, συναυλίες δημοτικής μουσικής διοργανώνονται στον αρχαιολογικό χώρο, ποιητικές δράσεις πραγματοποιούνται σε παραδοσιακά καφενεία και νεανικά καφέ, ενώ μια μοναδική ακουστική εμπειρία ενός -site-specific και geo-located- ηχητικού περιπάτου είναι διαθέσιμη σε όσους επιλέξουν να περιπλανηθούν στην πόλη.

Η πλατεία της Μάνδρας μετατρέπεται σε συνεργασία με συλλογικότητες της πόλης σε ένα μεγάλο δημόσιο τραπέζι, με ομιλίες και ιδιαίτερες συνταγές, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 49 Συμπόσια. Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας του πλούσιου πολιτισμού των γεύσεων των επιμέρους κοινοτήτων της περιοχής, μέσα από την πιο ανεπιτήδευτη και αισθαντική καθημερινή συνήθεια.

Mια συμμετοχική καλλιτεχνική δράση, το Μυστήριο 60 metamorphoSEA, υλοποιείται στην Ελευσίνα από την 2023 Ελευσίς, τον πολιτιστικό οργανισμό CHORUS  και την Brave New World Producties, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Ulysses: European Odyssey. Αντλώντας έμπνευση από την ακτή της Ελευσίνας και συγκεκριμένα την περιοχή της Βλύχας, υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ολλανδού σκηνοθέτη Sjoerd Wagenaar, μια σειρά τρίωρων εργαστηρίων και συμμετοχικών προβών, που καλούν τους Ελευσίνιους να οραματιστούν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον της πόλης και του παραλιακού της μετώπου. Η δράση θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας in situ παράστασης σε σκηνοθεσία του ιδίου καλλιτέχνη, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 5 Μαρτίου εδώ.

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, η 2023 Ελευσίς αναζητά δύο νέες/ους και ανερχόμενες/ους καλλιτέχνιδες/ες από την Ελευσίνα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και να να ταξιδέψουν σε μία από τις παρακάτω πόλεις της επιλογής τους [Βίλνιους (Λιθουανία), Κλουζ (Ρουμανία), Κοπεγχάγη (Δανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Όουλου (Φινλανδία)]. Αιτήσεις συμμετοχής έως τις 10 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια επιστρέφει υπό την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, στις 19 Μαρτίου (12:00-13:30) με μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία και το Μεγάλο Ψυχοσάββατο της Σαρακοστής, με κείμενα και δημοτικά τραγούδια για το θείο και το ανθρώπινο πάθος. Στον γεμάτο συμβολισμούς αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, οι αρχαίοι κομμοί και ο θρήνος της Δήμητρας συναντούν το «Μοιρολόι της Παναγίας» και τα λαϊκά μοιρολόγια από την Ήπειρο και τον Πόντο. Ερμηνεύει μια από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους του παραδοσιακού τραγουδιού, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, ένας από τους μεγαλύτερους Ηπειρώτες τραγουδιστές, Κώστας Τζίμας και ο τραγουδιστής και δεξιοτέχνης στην ποντιακή λύρα (κεμεντζέ), Ηλίας Υφαντίδης. Συμμετέχει το μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής “Νότιο Τόξο”. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Η προκράτηση θέσεων θα ξεκινήσει σύντομα.

Την επόμενη μέρα (20 Μαρτίου), ξεκινά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών η λειτουργία της δράσης παρακαταθήκης Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU πάνω στις θεματικές Περιβάλλον & Υγεία και Πολιτιστική Πολιτική. Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται στους κατοίκους της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, πραγματοποιείται στο ΕΚΕΔΑ και in situ σε εξωτερικούς χώρους της πόλης και παρέχεται δωρεάν. Στόχος του είναι η  καλλιέργεια της ελεύθερης σκέψης και η παροχή επιστημονικής γνώσης σε πολυπληθές και διαφορετικό -ηλικιακά, κοινωνικά και μορφωτικά- κοινό. Αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου εδώ.

Το Μυστήριο 93 Ξυλίκι εγκαινιάζεται σε συνεργασία με την ομάδα AMOR OMNIA στις 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης. Μαθητές Λυκείων Ελευσίνας, υπό τις οδηγίες και με την επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Αντώνη Τσόκου, απαγγέλουν ποιήματα ανθολογημένα από την ελληνική και διεθνή ποιητική παραγωγή, για τον Χρόνο και την άρση του, την Αρπαγή και την Απουσία. Χώροι και ώρες δράσης: Το Kαφενείο στην Ποντιακή γειτονιά της πόλης (17:30), και το νεανικό cafe Odemisio (19:30). Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η 2023 Ελευσίς σε συνεργασία με τις ομάδες πeripatos sociocultural enterprise και Artopolis Cultural Association διοργανώνουν το Μυστήριο 68 ΣΤAΛΚΕΡ, περιπατητικές διαδρομές και παιχνίδια πόλεως πάνω σε θεματικές όπως το περιβάλλον, η ιστορία και η βιομηχανική αρχαιολογία. Κάτοικοι της Ελευσίνας όλων των ηλικιών συνεργάζονται με διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεναγούς, ειδικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες και συν-σχεδιάζουν διαδραστικές εμπειρίες στον δημόσιο χώρο. Οι συμμετέχοντες στη δράση, ως σύγχρονοι περιηγητές, ξεδιπλώνουν τις πολύπτυχες πλευρές και μνήμες της πόλης και αναλαμβάνουν να ξανασυστήσουν την Ελευσίνα στους επισκέπτες της. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 18 Μαρτίου εδώ.

Τέλος, ένας ξεχωριστός -site-specific και geo-located- ηχητικός περίπατος στην Ελευσίνα, το Sound Walk, διοργανώνεται σε συνεργασία με την ομάδα Akoo.o. Μια περιπλάνηση βάσει της τεχνολογίας GPS στο κέντρο της πόλης, στον αρχαιολογικό χώρο, την παραλιακή οδό, τις σιδηροδρομικές γραμμές και το Παλαιό Ελαιουργείο, που εμπλουτίζεται ανάλογα με το γεωγραφικό σημείο με μουσικά στοιχεία, ηχητικά δείγματα από την παράσταση Μυστήριο 91 Magnetic Dance, ηχοτοπία της πόλης, αλλά και φυσικούς, αγροτικούς και βιομηχανικούς ήχους. Ο χρήστης χρειάζεται, απλώς, να εγκαταστήσει την εφαρμογή Echoes.xyz στο κινητό του τηλέφωνο (τεχνολογίας smartphone), να συνδέσει ένα ζευγάρι ακουστικά και να ξεκινήσει την περιπλάνησή του. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού έργου Μυστήριο 91 Magnetic Dance, μιας σειράς εκδηλώσεων ψηφιακών τεχνών, που αφορά στην επικοινωνία σώματος και τεχνολογίας μέσα από την απομακρυσμένη επικοινωνία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σε μια μεγάλη εικαστική σκηνή έχει μετατρέψει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την πόλη της Ελευσίνας με τέσσερις εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις με ελεύθερη είσοδο να υποδέχονται το κοινό. Το Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες του πολυπράγμονα καλλιτέχνη και συνθέτη Heiner Goebbels μετατρέπει την Αποθήκη 2 του Παλαιού Ελαιουργείου σε έναν σύγχρονο ναό. Ακριβώς δίπλα, στην Αποθήκη 3, φιλοξενείται το Μυστήριο 17 Μελίνα η αφιερωματική έκθεση στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, υπό τη γενική εποπτεία της Μανουέλλας Παυλίδου και τη γενική επιμέλεια και μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Νικόλαου Καλτσά. Στο X- Bowling Art Center πραγματοποιείται η ομαδική έκθεση Μυστήριο 177 Visions from the Underworld, υπό την επιμέλεια των Agprognostic Temple (Dome Wood & Sam Steverlynck). Ένα ψυχεδελικό ταξίδι −μια συμβολική κατάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής. Η έκθεση – ωδή στην πόλη της Ελευσίνας το Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στο ανακαινισμένο Παλαιό Δημαρχείο υπό την επιμέλεια της Ερατώς Κουτσουδάκη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

#21χλμ

Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

– Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

– Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)

– Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)

– Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος