«Οι Φάλαινες του Αυγούστου» στο Θέατρο Χώρα

«Οι Φάλαινες του Αυγούστου» του Ντέιβιντ Μπέρρυ, ένα υπέροχο έργο ύμνος στη ζωή και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη, παρουσιάζεται  από τις  18 Οκτωβρίου 2019 στο Θέατρο Χώρα. 

Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, προχωρημένης ηλικίας, συναντώνται σε ένα νησί το καλοκαίρι, μετρώντας αντοχές, αναμνήσεις, ελπίδες, αγωνίες και όνειρα.

Στη συγκινητική ιστορία του Ντέιβιντ Μπέρρυ πρωτοστατούν δύο εντελώς αντίθετου χαρακτήρα γριούλες, που αγωνίζονται να επιβιώσουν μόνες τους και να ολοκληρώσουν το ταξίδι της ζωής τους με αγάπη και αξιοπρέπεια. Η Σάρα, μικρότερη ηλικιακά, έχει αναλάβει να φροντίζει την ογδονταεξάχρονη αδελφή της Λίμπυ. Ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε τους  βήμα.   Η νεότερη τον ξορκίζει, η πιο ηλικιωμένη τον αποζητά. Η σύγκρουση των δύο κόσμων είναι αναπόφευκτη. Η μια ελπίζει στο μέλλον, αγωνίζεται ως το τέλος, η άλλη παραιτείται και ζει αναπολώντας το παρελθόν. Ο χρόνος, βαρύ φορτίο στις πλάτες τους, κυριαρχεί. Η εποχή τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

«Οι Φάλαινες του Αυγούστου» στο Θέατρο Χώρα

Μοιάζουν σαν τις φάλαινες που περιμένουν να έρθουν. Είναι ένα σπάνιο είδος που εξαφανίζεται, αλλά που ακόμα υπάρχει.

Ο συγγραφέας, μέσα από το πανανθρώπινο και διαχρονικό του έργο, δημιουργεί ένα αντεστραμμένο καθρέπτη. Η δύναμη της ζωής έρχεται αντιμέτωπη με τη δύναμη του θανάτου. Τα γηρατειά προβάλλουν τη λάμψη της αλλοτινής νιότης. Το παρόν φωτίζει το παρελθόν. Το δράμα χαμογελά σαρκαστικά στην προσωρινότητα και στο εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης.Το γέλιο εναλλάσσεται με το δάκρυ.

Παντού και πάντα όμως πρωταγωνιστεί το βασικό μεγάλο ερώτημα. Πώς ζει κανείς την ιστορία της ζωής του και πώς θέλει να δει το τέλος της.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη θεατρική περίοδο 2001-2002 από το Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Τους βασικούς ρόλους κρατούσαν οι:  Αντιγόνη Βαλάκου, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Νέλλη Αγγελίδου και Γιώργος Τσιτσόπουλος.

«Οι Φάλαινες του Αυγούστου» έγιναν ταινία το 1987 σε σκηνοθεσία Λίντσει ΄Αντερσον, με πρωταγωνίστριες τη Μπέτυ Ντέιβις και τη Λίλιαν Γκις στο ρόλο των δύο ηλικιωμένων αδελφών.

Συντελεστές

Μετάφραση:  Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία:  Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά- Κοστούμια:   Αναστασία Αρσένη

Φωτισμοί:  Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός

Φωτογραφίες:  Μαριλένα Αναστασιάδου

Πρωταγωνιστούν:

Τζένη Ρουσσέα

Έρση Μαλικένζου

Νίκος Γαλανός

Μαρία Αντουλινάκη

Μάκης Πατέλης

Γιάννης Μαρίνος

Χώρος: Θέατρο ΧΩΡΑ

Διευθ: Αμοργού 20, Κυψέλη

Τηλέφωνο 2108673945

Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου 2019

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:30, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00,

Κυριακή στις 18:30

Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα)

Εισιτήρια: Κανονικό: 17 ευρώ, 15 ευρώ (Εξώστης)

Μειωμένο: 13  ευρώ (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών)

Ανέργων: 10 ευρώ

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Επίσημος δικτυακός τόπος θεάτρου:

www.choratheatro.gr

Προπώληση:

https://www.viva.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος