Ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου και ο πιανίστας Σταμάτης Βλαχοδημήτρης στο Μέγαρο Μουσικής

O βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου, ένας από τους πιο ενεργούς μουσικούς της γενιάς του, με πλούσια καλλιτεχνική δράση ως σολίστ, συνθέτης και ενορχηστρωτής, συναντά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον βραβευμένο πιανίστα Σταμάτη Βλαχοδημήτρη, σε ένα ρεσιτάλ με αντιπροσωπευτικά έργα για βιολί και πιάνο της ρομαντικής εποχής αλλά και νεότερες και σύγχρονες δημιουργίες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Στον κεντρικό άξονα του προγράμματός τους βρίσκονται η Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1 σε λα ελάσσονα του Robert Schumann [Ρόμπερτ Σούμαν] και η Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 3 σε ρε ελάσσονα του Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς], που γράφτηκαν από τους δύο συνθέτες ‒αμφότεροι υπήρξαν αριστοτέχνες της μουσικής δωματίου‒ κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Η τετραμερής Σουίτα «Πολύ κακό για το τίποτα», έργο 11 του Aυστριακού Εrich Korngold [Έριχ Κόρνγκολντ], που έκανε μεγάλη καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως ως κινηματογραφικός συνθέτης, είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη κωμωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Αρχικά είχε γραφτεί για μικρή ορχήστρα, αλλά αργότερα ο Korngold τη μετέγραψε για βιολί και πιάνο.

Ο Αντώνης Σουσάμογλου και ο Σταμάτης Βλαχοδημήτρης επέλεξαν για το ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο και μια σύγχρονη δημιουργία, τη Φαντασία για βιολί και πιάνο του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού Christopher Theofanidis [Κρίστοφερ Θεοφανίδης], η οποία αποτελεί μεταγραφή, από τον ίδιο τον συνθέτη, του δεύτερου μέρους του Κοντσέρτου του για βιολί και ορχήστρα. Η μελωδία του βιολιού, με έκδηλα τα συναισθήματα της τρυφερότητας και της στοργής, γράφτηκε από τον Θεοφανίδη την ημέρα της γέννησης της κόρης του.

Η εμφάνιση του Αντώνη Σουσάμογλου και του Σταμάτη Βλαχοδημήτρη στο Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Ο Αντώνης Σουσάμογλου, εξάρχων βιολιστής

της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, …

… έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, τη Philharmonia Moments Musicaux της Ταϊβάν, τη Συμφωνική της Ακαδημίας της Σόφιας κ.ά. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες συναυλιών και σε χώρους όπως το Ηρώδειο, η Αίθουσα Μουσικής Δωματίου της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, το National Concert Hall της Ταϊπέι, το St. John’s Smith Square του Λονδίνου, το ΜΜΑ, το ΜΜΘ, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η Αίθουσα «Βουλγαρία» της Σόφιας κ.ά.

Έχει αναπτύξει πολυετές ενδιαφέρον για τη μουσική του 20ού αιώνα. Παράλληλα δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της μουσικής δωματίου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Kyklos Ensemble. Διετέλεσε επίσης Κορυφαίος Α΄ της ΚΟΑ. Από το 2010 συνεργάζεται στενά ως συνθέτης με την ομάδα χορού Χορευτές του Βορρά. Έχει γράψει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο. Ως τραγουδοποιός έχει ηχογραφήσει τρεις προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει συμμετάσχει ως ενορχηστρωτής σε πλήθος δισκογραφικών παραγωγών και συμφωνικών συναυλιών. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Αντώνης Σουσάμογλου σπούδασε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και την Ακαδημία Μουσικής Χανς Άισλερ, με υποτροφίες του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και της Εταιρείας «Τέχνη». Αποφοίτησε με τον τίτλο του Konzertexamen από την Ακαδημία του Ροστόκ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Γκίλντχολ του Λονδίνου. Μελέτησε κοντά σε δασκάλους όπως οι David Takeno, Christoph Poppen, Στέλιος Καφαντάρης, Bernhard Hartog, Ilan Gronich, Werner Scholz, ενώ σπούδασε επίσης ανώτερα θεωρητικά στην τάξη του Χρήστου Σαμαρά. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, με διατριβή πάνω στο βιολιστικό έργο του Νίκου Σκαλκώτα.

Γεννημένος στην Ύδρα, ο πιανίστας Σταμάτης Βλαχοδημήτρης …

… άρχισε τα πρώτα μαθήματα με τη μητέρα του σε ηλικία πέντε ετών. Τον Μάρτιο του 2022 έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών (DMA in Piano Performance)

του Mason Gross School of the Arts στο Πανεπιστήμιο Rutgers (Νιου Τζέρσι), όπου θα μαθητεύσει στην τάξη της Min Kwon. Είναι απόφοιτος διπλώματος Post-master (Φεβρουάριος 2022) από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (MDW) υπό την καθοδήγηση της πιανίστας Lilya Zilberstein. Το 2014, και για έξι συνεχή χρόνια, μαθήτευσε δίπλα στον Michael Korstick στο Πανεπιστήμιο Bruckner της Αυστρίας, όπου απέκτησε Βachelor’s και Μaster’s degree στο piano performance, με άριστα και διάκριση. Έχει εμφανιστεί σε πολλές αίθουσες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Brucknerhaus του Λιντς, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης και την ορχήστρα σπουδαστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στις διακρίσεις του, τα πρώτα βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου San Dona di Piave και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου στη Λάρισα (2013) καθώς και το πρώτο και το τρίτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου Θεσσαλονίκης (2019 και 2015). Πέραν των ακαδημαϊκών του σπουδών, έχει μαθητεύσει δίπλα σε επιφανείς μουσικούς: Arthur Greene, John Perry, Leonid Margarius, Alexander Till Korber, Oleg Marshev, William Devan, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Χρήστος Νούλης, Δημήτρης Τουφεξής, Ντόρα Μπακοπούλου και Χαράλαμπος Αγγελόπουλος.

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος περιλαμβάνει επίσης συναυλίες με τους: Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Αλέξανδρο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν και Κωνσταντίνο Δεστούνη καθώς και με τους Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου και Διονύση Μαλλούχο.

Τιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 €

Eισιτήρια: 210 72 82 333 και www.megaron.gr

Πληροφορίες: www.megaron.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος