Ο Olivier Latry στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με το αφιέρωμα Μεγάλοι οργανίστες γιορτάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα τριάντα χρόνια από την κατασκευή και τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού οργάνου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, στην οποία έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς φημισμένοι δεξιοτέχνες, όπως πρόσφατα ο Ισπανός Juan de la Rubia [Χουάν ντε λα Ρούμπια], οργανίστας του περίφημου καθεδρικού της Sagrada Familia [Σαγράδα Φαμίλια] της Βαρκελώνης. Ο νέος επετειακός κύκλος εκδηλώσεων ανοίγει την Τρίτη 2 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ, με την εμφάνιση του βιρτουόζου οργανίστα Olivier Latry [Ολιβιέ Λατρύ] που  έχει συνδέσει το όνομά του με τον ιστορικό καθεδρικό ναό Νοτρ-Νταμ στο Παρίσι.

Ο σπουδαίος Γάλλος μουσικός έχει καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του εκκλησιαστικού οργάνου διεθνώς, αλλά και ως ένας βιρτουόζος παγκόσμιας ακτινοβολίας, ο οποίος εξερευνά και διευρύνει διαρκώς τους ορίζοντες της μουσικής που έχει γραφτεί για το συγκεκριμένο όργανο. Ο Latry φημίζεται επίσης για τους τολμηρούς, δεξιοτεχνικούς αυτοσχεδιασμούς του. Στο ρεσιτάλ του, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις σπάνιες μουσικές του ικανότητες να αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο από τον μεγαλειώδη ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου του Μεγάρου.

Στο πρόγραμμά του, ο Olivier Latry έχει συνδυάσει συγκλονιστικά πρωτότυπα έργα και εκπληκτικής ακρίβειας μεταγραφές γνωστών συνθέσεων. Από την εργογραφία δύο κορυφαίων, επίσης γάλλων, συνθετών και σολίστ του εκκλησιαστικού οργάνου, επέλεξε την Τοκάτα από τη σουίτα αρ. 2 (έργο 43), από τη συλλογή «24 Φανταστικά κομμάτια» του Louis Vierne [Λουί Βιερν] και τη Συμφωνία για εκκλησιαστικό όργανο αρ. 5 σε φα ελάσσονα, έργο 42, αρ. 1 του Charles-Marie Widor [Σαρλ-Μαρί Βιντόρ]. Θα ερμηνεύσει επίσης την Εισαγωγή από την όπερα «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός» του Richard Wagner [Ρίχαρντ Βάγκνερ] σε μεταγραφή του Edwin Lemare, τον Θρύλο αρ. 1 από το έργο «Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης: το κήρυγμα στα πουλιά» του Franz Liszt [Φραντς Λιστ] (μεταγραφή: Camille Saint-Saëns) καθώς και τρία δημοφιλέστατα αποσπάσματα από «Το Καρναβάλι των ζώων» του Camille Saint-Saëns [Καμίγ Σαιν-Σανς] (μεταγραφή: Shin-Young Lee).

Ο Olivier Latry…

… έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες όλου του κόσμου, έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες και διάσημους μαέστρους, έχει ηχογραφήσει πλήθος έργων για γνωστές δισκογραφικές εταιρείες και έχει παρουσιάσει πολλές συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών σε πρώτη εκτέλεση. Κατέχει την περίοπτη θέση του οργανίστα της Νοτρ-Νταμ από τα 23 του χρόνια, ενώ είναι και επίτιμος οργανίστας της Εθνικής Ορχήστρας του Μόντρεαλ από το 2012.

Είναι αποδέκτης πολυάριθμων διεθνών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το βραβείο του Ιδρύματος Cino & Simone Del Duca (Ινστιτούτο Γαλλίας–Ακαδημία Καλών Τεχνών, 2000). Επιπλέον, του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι του Διεθνούς Ερμηνευτή της χρονιάς για το 2009 από τo Αμερικανικό Σωματείο Οργανιστών καθώς και του επίτιμου διδάκτορος μουσικής από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ (2010). Την περίοδο 2019-2022, ήταν καλλιτέχνης in residence του Πανεπιστημίου του Κάνσας (Λώρενς ΗΠΑ).

Πρώην μαθητής του Gaston Litaize, ο Olivier Latry διδάσκει σήμερα στο Conservatoire national supérieur του Παρισιού. Είναι ακόμη συγγραφέας, από κοινού με τον μουσικολόγο και δημοσιογράφο Stéphane Friédérich, ενός βιβλίου που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και τα γερμανικά και εξετάζει τη σχέση μεταξύ εκκλησιαστικού οργάνου και θείας λειτουργίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα τις όψεις της ζωής ενός οργανίστα.

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου

Η κατασκευή του άρχισε το 1990 από τον γερμανικό οίκο Johannes Klais Orgelbau, όταν τοποθετήθηκαν το ξύλινο κάλυμμα και οι μεταλλικοί αυλοί. Ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1993. Ήχησε για πρώτη φορά στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (τότε Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) στις 23 Δεκεμβρίου 1993, δίνοντας τη δυνατότητα στους φιλόμουσους να απολαύσουν ζωντανά τον πληθωρικό, μεγαλοπρεπή αλλά και ευαίσθητο ήχο του, σηματοδοτώντας παράλληλα τη γέννηση ενός ολόκληρου τομέα μουσικής δημιουργίας: συναυλίες, φεστιβάλ, μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών, και φυσικά εκπαίδευση των πρώτων μαθητών στη χώρα μας, που σήμερα ως σολίστ την εκπροσωπούν διεθνώς.

Τιμές εισιτηρίων: 7,50 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 € ● 20 € ● 25 € ● 30 € ● 35 €

Πληροφορίες: www.megaron.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος