“MIR Festival” 23 με 30 Νοεμβρίου 2023

Eξέπεμψε για πρώτη φορά το παράξενο σήμα του δεκαπέντε χρόνια πριν, και από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησε να ανοίγει τα μάτια και τις αισθήσεις μας με καλλιτεχνικά πρότζεκτ ευρηματικά και συναρπαστικά. Αφουγκράζεται το νέο, ανοίγει τη δίοδο προς το μέλλον, δεν διστάζει να προσεγγίσει το φλέγον: το MIRfestival είναι πάντα εδώ!

Από αύριο θα ανακατευθύνει για μια ακόμα φορά το βλέμμα μας σε απρόσμενους χώρους, θα αποκαλύψει πλευρές της πόλης που δεν είχαμε δει, δημιουργικές δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν, μορφές των παραστατικών τεχνών που δεν φανταζόμασταν ότι μπορούν να υπάρξουν.

Το MIRfestival 2023, το όγδοο κατά σειρά, έρχεται πάλι στην πόλη, στο φθινοπωρινό του ραντεβού, στις 23-30 Νοεμβρίου.

Σαν ένας μικρός διαστημικός σταθμός σε ένα παράλληλο σύμπαν, φέρνει μαζί του μοναδικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ από τον χώρο όπου η περιπέτεια ανάμεσα στη σκηνή, στην εικόνα, στον ήχο, στους ερμηνευτές, στους «θεατές», στις ιδέες, στην πόλη και στους πολίτες ανοίγει καινούργιους ορίζοντες. Κι ακόμα φέρνει στο φως μυστικές δραματουργίες, κρυμμένες δυνάμεις, γοητευτικές και αόρατες ιστορίες των πολιτών της Αθήνας αλλά και του κόσμου, και αναδεικνύει την ανάγκη για μια αναμέτρηση με την πραγματικότητα, καθώς το βλέμμα των καλλιτεχνών την ατενίζει και τη μεταμορφώνει. Το MIR προσκαλεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες με όραμα και άποψη, να δουν και να φωτίσουν τη ζωή μας με τον δικό τους τρόπο, πρεσβεύοντας ότι η σύγχρονη τέχνη δεν είναι κάτι απόμακρο που δεν μας αφορά, αλλά, αντίθετα, κάτι που μας αφορά βαθιά, μια γενεσιουργός δύναμη που πρέπει να την εμπιστευτούμε. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς οι πόλεμοι ξεσπούν ο ένας μετά τον άλλον σκορπώντας τον φόβο και την αβεβαιότητα.

Τα δώδεκα έργα του προγράμματος που έχει επιμεληθεί η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Χριστιάνα Γαλανοπούλου συνδέονται με υπόγειες θεματικές συγγένειες.

«Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του MIRfestival 2023 δημιουργήθηκε, όπως και τα προηγούμενα, με την ίδια έγνοια για τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό, για την πολιτική, την τέχνη και την κοινωνία, και για τη σχέση τους με την ουτοπία. Με την ίδια λαχτάρα σύνδεσης της τέχνης με τη σφαίρα της πολιτικής σκέψης. Και αυτή τη φορά τα ερωτήματα που τέθηκαν και επανέρχονται και στα έργα είναι επείγοντα: Ποιο θα είναι το μετά της καταστροφής; Πώς θα μπορέσουμε να κατοικήσουμε έναν πλανήτη κατεστραμμένο; Πώς θα καταφέρουμε (παραφράζοντας τον Έλιοτ) να κάνουμε τη νεκρή γη να γεμίσει λουλούδια – κυριολεκτικά και μεταφορικά; Πώς αναδύεται η ζωή από τον όλεθρο; Πώς αναδύεται ένα χαμόγελο μετά τη θλίψη; Πώς γεννιέται μια άνοιξη μέσα στο καταχείμωνο; Μια αναγέννηση μέσα στον μεσαίωνα; Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της καταστροφής;

Αφουγκραζόμαστε την ανάγκη για μια περιπέτεια στο σκοτεινό τοπίο που μας περιβάλλει. Για μια σπονδή στις αναγεννητικές δυνάμεις. Για μια εντελώς απρόσμενη εμπειρία. Και την δημιουργούμε. Με συντροφιά έναν στίχο από ένα τραγούδι των αγαπημένων This Mortal Coil, που μιλά γι’ αυτή τη μετα-κατάσταση με την πανκ αισθητική του, αφήνουμε την τρυφερότητα να γίνει ο κοινός μας τόπος. Την ποιητική να λειτουργήσει ως βάλσαμο και ως επαναστατική πολιτική πράξη. Και την πίστη μας στον άνθρωπο ως πυξίδα.

Λέγεται συχνά ότι χωρίς αίσθηση του παρελθόντος οι άνθρωποι δεν μπορούν να ατενίσουν το μέλλον. Αλλά μπορεί και το αντίθετο να ισχύει: χωρίς ένα όραμα για το μέλλον, οι άνθρωποι ίσως να αδυνατούν να δώσουν σχήμα σε ένα παρελθόν που να τους είναι χρήσιμο. Έτσι και το MIR, ανοίγοντας χαραμάδες για να κρυφοκοιτάξουμε το μέλλον, προβάλλει εικόνες ενός παρόντος ουτοπικού, που ίσως δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε ή να φανταστούμε ή να πιστέψουμε, και τις γεφυρώνει με το παρελθόν και με το μέλλον. Ποιο θα είναι το μέλλον της ανθρώπινης κοινότητας; Τι θ’ απομείνει από την ανθρώπινη παρουσία στο πέρασμα των αιώνων; Τι θ’ αντικρίζαμε αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στο μέλλον με τη μηχανή που τρέχει μες στον χρόνο του H.G. Wells; Τι θα επιθυμούσαμε να περισώσουμε αν ξέραμε πως ελάχιστα θα επιβιώσουν κάποια μέρα; Πώς να διατηρήσουμε την ουσία της ζωής, των ανθρώπων, των κοινωνιών και των πολιτισμών; Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε αυτό που θα μείνει τελικά από εμάς στο μακρινό μέλλον, εκεί που θα λάμπουν τα αστέρια του σήμερα όταν το φως τους θα έχει ταξιδέψει για έτη φωτός, και να το διασώσουμε; Αφήνοντας χώρο στην καλλιτεχνική δημιουργία να μας οδηγήσει εκεί, μέσα από τις αμφιβολίες, τις εξεγέρσεις και τις διεκδικήσεις της, καλωσορίζουμε στον δορυφόρο MIR τα έργα του φετινού προγράμματος.

Στις 23 Νοεμβρίου, το MIR 2023 εκτινάσσεται προς το αναπόδραστο μέλλον».

Χριστιάνα Γαλανοπούλου (απόσπασμα από το εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου).

Οι παραστάσεις θα γίνουν σε θεατρικούς και μη χώρους, ιδιωτικούς και δημόσιους.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη,

με δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων

(εκτός των περφόρμανς που γίνονται σε δημόσιο χώρο, όπου μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι και όσες έρθουν χωρίς περιορισμό).

Μικρός αριθμός θέσεων θα διατίθεται επιτόπου, στους χώρους των παραστάσεων.

Κρατήσεις και πληροφορίες: www.mirfestival.gr

Τα έργα του φεστιβάλ παρουσιάζονται στους εξής χώρους:

Space Baby, Μεγάλου Αλεξάνδρου 80, Μεταξουργείο

Ρεκτιφιέ, Κωνσταντινουπόλεως 119, Βοτανικός

Μ54, Μενάνδρου 54, Ομόνοια

Στο υπόγειο της Στοάς Αριστείδου 6, Κέντρο

Στο αίθριο της Στοάς Σοφοκλέους 7-9, Κέντρο

Στη Γλυπτή Προκυμαία του Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο

Στο προαύλιο του Αγ. Νικολάου Πευκακίων, Ασκληπιού 38, Νεάπολη

Σε ένα δάσος μυστικό

Στην πόλη (ιστορικό κέντρο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος