«Μικρές ιστορίες επανάστασης»: Περιοδική έκθεση σύγχρονων ενδυμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση σύγχρονων ενδυμάτων “Μικρές ιστορίες επανάστασης”. Οι φοιτητές/σχεδιαστές του τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης (ΔΣΕ) της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος εστιάζοντας σε επιμέρους στοιχεία της στολής του εύζωνα και της πλούσιας παράδοσης της γυναικείας φορεσιάς, αφηγούνται εκ νέου μικρές στιγμές της επανάστασης του 21 μέσα από τις υφές, τα χρώματα και τις γραμμές των ενδυμάτων.

Πτυχώσεις σε πρώτο πλάνο, μαζί με εικονογραφήσεις/ τυπώματα με θέματα από την ελληνική επανάσταση. Χρώματα-σύμβολα, όπως το κόκκινο της μάχης και του λαβωμένου σώματος, το μαύρο του πένθους και του μπαρουτιού, βάφουν τα ρούχα. Ιστορικές προσωπικότητες και εμβληματικές γυναικείες μορφές, όπως η Μπουμπουλίνα και η Βασιλική Κονταξή, αποτελούν πρότυπα γυναικών που μεταφράζονται σε σύγχρονα ενδύματα.

«Μικρές ιστορίες επανάστασης»: Περιοδική έκθεση σύγχρονων ενδυμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η μετάφραση είναι ελεύθερη και εναπόκειται στη ματιά του σχεδιαστή, στην αισθητική του ερμηνεία, μέσα από ιστορίες που αντλήθηκαν από αρχεία και ποικίλες αναγνώσεις της επανάστασης. Αυτές καθαυτές οι ιστορίες είναι περισσότερο το αποτύπωμα ενός συμβάντος που έχει κατ’ επανάληψη «υφανθεί» στο πέρασμα των 200 χρόνων ως κλασική εικονογράφηση του αφηγήματος του 1821.«Μικρές ιστορίες επανάστασης»: Περιοδική έκθεση σύγχρονων ενδυμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τα ρούχα σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι φοιτητές: Άντρια Αδάμου, Γεωργία Παχυγιαννάκη, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη, Έλενα Τσαλικίδου, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Ιωάννα Σκουρλέτου, Θανάσης Βασιλειάδης, Κώστας Λυκούδης.

Ιδέα/καθοδήγηση: Βενετία Κουτσού, λέκτορας εφαρμογών

Διδασκαλία portfolio: Ελιάνα Δημητρακοπούλου, εργαστηριακή συνεργάτιδα

Επίβλεψη κατασκευής: Αμαλία Σταλίκα, εργαστηριακή συνεργάτιδα

ΗΜΕΡΟΜΗΝIA: 19 Φεβ 2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12:00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος