Ημέρα Μουσείων στο ‘Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ημέρα Μουσείων στο ‘Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ως τιμώμενος φορέας για το 2023 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, διοργανώνει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, την Πέμπτη 18 Μαΐου, που φέτος έχει θέμαΜουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής”.  Το Ίδρυμα θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 21.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό με θέμα «Τέχνη και Περιβάλλον». Οι ξεναγήσεις επικεντρώνονται σε έργα της Συλλογής που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών (upcycling), καθώς και  πολλά δημιουργικά προγράμματα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, τα οποία αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην ευημερία όλης της οικογένειας και προωθούν την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνική του upcycling και όχι μόνο.

Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνεται και η ειδικά σχεδιασμένη δράση του Ιδρύματος για άτομα άνω των 65 και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή «Παιχνίδι για Μεγάλους», με θέμα «Τέχνη και 5 Αισθήσεις», που παρουσιάζεται  σε συνεργασία με το θάλλω  και με την πολύτιμη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Η δράση ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση των μεγαλύτερων ανθρώπων και παρέχει έναν ασφαλή τρόπο έκφρασης και εξωστρέφειας, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Η ημέρα θα κλείσει με μια συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων De Profundis, η οποία θα ερμηνεύσει έργα που εξυμνούν την άνοιξη, την εποχή που η φύση αναγεννάται και φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Δράσεων

– Ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό:

Ξενάγηση στη Συλλογή: Τέχνη και Περιβάλλον
15.00-15.30, 15.45-16.15, 19.00-19.30, 19.45-20.15

Ανακαλύψτε μια διαφορετική πτυχή της Συλλογής έργων τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών (upcycling).

Έως 30 άτομα ανά ξενάγηση.
Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr:
https://goulandris.gr/el/events/art-enviroment-guided-tours-imd2023

– Δράσεις για βρέφη, γονείς και παιδιά:

Ώρα για μουσική στο Μουσείο! (αφιέρωμα στον JeanBaptiste Lully)
Διαδραστικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά από 6 μηνών έως 2,5 ετών και έναν συνοδό
13.00-13.40 & 13.50-14.30

Σε συνεργασία με την ορχήστρα εγχόρδων De Profundis, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή καλεί τους γονείς με παιδιά από 6 μηνών έως 2,5 ετών να εξοικειωθούν με τον χώρο του Μουσείου και τα έργα τέχνης της Συλλογής του με όχημα τη μουσική!

Μέσα από αυτό το πρωτότυπο διαδραστικό πρόγραμμα, τα παιδιά γνωρίζουν διαφορετικά μουσικά όργανα και με τη βοήθεια των έμπειρων μουσικών του συνόλου De Profundis ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο της μουσικής, ενώ περιστοιχίζονται από τα μοναδικά έργα τέχνης της Συλλογής του Ιδρύματος.

Έως 15 παιδιά (μαζί με έναν συνοδό ανά παιδί).
Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr:
https://goulandris.gr/el/events/time-for-music-at-the-museum-imd2023

Ένας κόσμος από χαρτί!
Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών
15.30-16.45

Οι δημιουργίες του Γάλλου καλλιτέχνη Jean Dubuffet γίνονται η αφορμή για πειραματισμό με ένα υλικό απλό που έχει άπειρες δυνατότητες χρήσης. Το χαρτί!

Στο εργαστήριο Ένας κόσμος από χαρτί!, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 6 ετών, σε ένα κλίμα συνεργασίας και συνδημιουργίας δημιουργούν χάρτινα γλυπτά, αντλώντας έμπνευση από την ελαφρότητα της «Καρέκλας πρακτικής λειτουργίας» του καλλιτέχνη και όχι μόνο. Μέσα από την εξοικείωσή τους με τις πολλαπλές χρήσεις του χαρτιού, μαθαίνουν παράλληλα για τις πολλές δυνατότητες προσφέρει η ανακύκλωση και για τα οφέλη της.

Έως 12 παιδιά (μαζί με έναν συνοδό ανά παιδί).
Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr:
https://goulandris.gr/el/events/a-world-made-of-paper-imd2023

Ένα παράθυρο, μία ιστορία!
Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 3-4 ετών με τη συνοδεία ενός ενήλικα
17.00-18.00

Τι πραγματικά βλέπουμε παρατηρώντας ένα έργο τέχνης; Είναι το ίδιο με αυτό που βλέπει ένα παιδί; Ένας μουσικός ερμηνεύει άραγε την ίδια εικόνα διαφορετικά από έναν γιατρό και αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό;

Στο εργαστήριο Ένα παράθυρο, μία ιστορία! τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών εξερευνούν και ερμηνεύουν, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, το έργο του δημιουργού Άρη Κουτρουλή και στη συνέχεια καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία μέσα από την τεχνική του upcycling. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να λάβουν τα αντίστοιχα ερεθίσματα για να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να τις ζωντανέψουν μέσα από μία ποικιλία ανακυκλώσιμων υλικών και τεχνικών. 

Έως 10 παιδιά (μαζί με έναν συνοδό ανά παιδί).
Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr:
https://goulandris.gr/el/events/a-window-and-a-story-imd2023

Ζωγράφοι της Κίνησης!
Εργαστήριο για παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών, με τη συνοδεία ενός ενήλικα
18.00-18.50

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή καλεί τους γονείς με παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών να ανακαλύψουν τις τρελές γραμμές και τις χρωματιστές πιτσιλιές του Jackson Pollock.

Στο δημιουργικό εργαστήριο Ζωγράφοι της Κίνησης! οι γονείς και τα παιδιά συναντούν τη ζωγραφική δράσης του Pollock καθώς κινούνται και εξερευνούν όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορούν να ρίξουν, να απλώσουν και να ανακατέψουν τα χρώματα.

Μέσα από το εργαστήριο, αναδεικνύεται ο θεραπευτικός ρόλος του μουσείου και ο θετικός αντίκτυπος που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην υγεία και την ευημερία όλης της οικογένειας. Χρησιμοποιώντας το παιχνίδι, την κίνηση και τα χρώματα και δημιουργώντας μοναδικές ζωγραφιές, ενδυναμώνεται ο δεσμός γονιού-παιδιού και ενθαρρύνεται η δημιουργία, η έκφραση και ο πειραματισμός.

Έως 7 παιδιά (μαζί με έναν συνοδό ανά παιδί).
Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση www. goulandris.gr:
https://goulandris.gr/el/events/painters-of-movement-imd2023

 Ειδικά σχεδιασμένη δράση για άτομα 65+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή:

Τέχνη και 5 Αισθήσεις
17:30-18:30 &  19:00-20:00

Η ειδικά σχεδιασμένη δράση Τέχνη και 5 Αισθήσεις, της επιτυχημένης σειράς προγραμμάτων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και του θάλλω για άτομα 65+ και άτομα με ή χωρίς Ήπια Γνωστική Διαταραχή «Παιχνίδι για Μεγάλους», προκαλεί έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις ανθρώπινες αισθήσεις και στα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος ξυπνώντας διαφορετικές μνήμες.

Τα μουσεία και οι πολιτιστικοί φορείς συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο για την «ενεργό γήρανση» και την ποιότητα ζωής των μεγαλύτερων ανθρώπων, που γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρος. Στόχος όλων των δράσεων 65+ του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το θάλλω  και με την πολύτιμη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, είναι να προάγουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία, την κοινωνικοποίηση και την αυτοπεποίθηση, παρέχοντας έναν ασφαλή τρόπο έκφρασης και εξωστρέφειας με απώτερο στόχο την ψυχική ανάταση που είναι απαραίτητη σε όλους μας.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον 2ο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος.
Έως 15 άτομα. Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση www. goulandris.gr:
https://goulandris.gr/el/events/art-senses-imd2023

Συναυλία 

Άνοιξη”
Συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων De Profundis
20:00-21:00

Η ορχήστρα εγχόρδων De Profundis ερμηνεύει έργα των Erlebach, Händel, Lully και Vivaldi, σε μια ιδιαίτερη συναυλία που εξυμνεί την άνοιξη, την εποχή που η φύση αναγεννάται και φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Από τη Γερμανία του Erlebach στην Αγγλία του Händel και από τη Γαλλία του Lully στην Ιταλία του Vivaldi, το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα από την εποχή του Μπαρόκ, μαζί με άριες από όπερες που εμπνέονται από τη μυθολογία και τα πάθη θεών και ανθρώπων. Η συναυλία κλείνει με την Άνοιξη του Vivaldi, σε μια κυριολεκτική και μεταφορική προσέγγιση της εποχής που η φύση ξυπνά και ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμονία με το σώμα του και το περιβάλλον.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.
Έως 170 άτομα.

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr:
https://goulandris.gr/el/events/de-profundis-spring-concert-imd2023

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635
Τ 210 725 2895
visit@goulandris.gr | goulandris.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος