«Η Ανατολή Έδυσε» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» την Πέμπτη  2 Μαΐου 2019 στις 18:30 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (Νικομήδεια, 1883 – Αθήνα, 1955) καθώς και την υλοποίηση ιστορικού ντοκιμαντέρ βασισμένου στις ανταποκρίσεις του.

Η νέα αυτή έκδοση με τίτλο«Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη –Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)»περιγράφει την πορεία του Ελληνικού Στρατού από τις 2 Μαΐου 1919 έως τον Σεπτέμβριο του 1922 στη Μικρά Ασία. Ο Κώστας Μισαηλίδης, ανταποκριτής για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής, καταγράφει λεπτομέρειες και σημαντικά συμβάντα από το μέτωπο ενώ παράλληλα διατελεί και μυστικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω της άπταιστης γνώσης που είχε της οθωμανικής και της τουρκικής γλώσσας.

Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Οι ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη αποτελούν μια εξαιρετική πρωτογενή πηγή για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και το ευρύ κοινό, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη της εποχής εκείνης.

Η Ανατολή Έδυσε

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού
Ιστορικός Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου
Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος
Μουσική: Γιάννης Βοργίας

 Επίσημη συμμετοχή στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση καθώς και το ιστορικό ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 στις 18:30 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας).

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου κατά προτεραιότητα.
Κράτηση θέσεων καθημερινά 09:00-16:00 στο 210-6669131

ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@idisme.gr

Πολεμικό Μουσείο: οδός Ριζάρη 2, 10675, Αθήνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος