Γκαλά όπερας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα γκαλά όπερας με τη σοπράνο Λιουντμίλα Μοναστίρσκα και τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 20:30, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Δύο λαμπρά αστέρια της διεθνούς οπερατικής σκηνής. Δύο μεγάλες φωνές σε άριες και ντουέτα από αγαπημένα έργα όπως η «Τόσκα», ο «Μάκβεθ», ο «Ναμπούκο». Μαζί τους, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που θα ερμηνεύσει ορχηστρικά ιντερμέδια από τις όπερες «Ο φίλος Φριτς» και «Μανόν Λεσκό» καθώς και τη Sinfonia από το «Σικελικό εσπερινό». Στο πόντιουμ ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης.

 

Από τον ρομαντισμό στον βερισμό

Στον Τζουζέπε Βέρντι, τον κορυφαίο εκπρόσωπο του ιταλικού Ρομαντισμού στην όπερα που έφερε στο προσκήνιο τους βαρύτονους δίνοντάς τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα του, είναι αφιερωμένο όλο το πρώτο μέρος της συναυλίας. Ο Δημήτρης Πλατανιάς θα τραγουδήσει χαρακτηριστικές άριες γραμμένες για το συγκεκριμένο είδος φωνής από τον «Ερνάνη» και τον «Στιφέλιο», ενώ μαζί με τη Λιουντμίλα Μοναστίρσκα θα ερμηνεύσει το διάσημο ντουέτο Ναμπούκο-Αμπιγκαΐλε από τον «Ναμπούκκο». Στην πρώτη ενότητα της βραδιάς η φημισμένη ουκρανή σοπράνο θα αποδώσει ακόμη την απαιτητική και έντονα δραματική καβατίνα της Λαίδης Μάκβεθ. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την εισαγωγή των «Σικελικών εσπερινών», μια από τις πιο επιτυχημένες του Βέρντι.

Στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους του γκαλά όπερας βρίσκεται ο ιταλικός Βερισμός, το μουσικό ρεύμα που έδωσε σκηνική υπόσταση σε  ιστορίες της απλής, καθημερινής ζωής. Έναρξη λοιπόν με το ορχηστικό ιντερμέδιο του «Φίλου Φριτς» του Πιέτρο Μασκάνι, ο οποίος συνέθεσε και το ντουέτο Σαντούτσας-Άλφιο («Καβαλερία Ρουστικάνα») που θα ερμηνεύσουν από κοινού η Λιουντμίλα Μοναστρίρσκα και ο Δημήτρης Πλατανιάς. Ο διακεκριμένος Έλληνας βαρύτονος επέλεξε επίσης την υψηλών φωνητικών απαιτήσεων άρια «Mου επιτρέπετε;» από τους «Παλιάτσους» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο. Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια η περίφημη άρια της Τόσκας «Έζησα για την τέχνη» από την ομώνυμη δημοφιλέστατη όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι, που υπογράφει επίσης την άρια «Μόνη, χαμένη, εγκαταλειμμένη…» από τη «Μανόν Λεσκό», ένα λυρικό έργο βασισμένο στο ομότιτλο γαλλικό μυθιστόρημα. Και τις δύο άριες τραγουδά η Λιουντμίλα Μοναστίρσκα.

Η ουκρανικής καταγωγής δραματική σοπράνο Λιουντμίλα Μοναστίρσκα,…

… που φημίζεται για το πλούσιο ηχόχρωμα της φωνής της, προκάλεσε αίσθηση το 1996 όταν έκανε το ντεμπούτο της ως Τατιάνα στον «Ευγένιο Ονιέγκιν» στο Κίεβο. Πριν αρχίσει τη διεθνή σταδιοδρομία της, υπήρξε επί χρόνια βασική σολίστ της Εθνικής Όπερας της Ουκρανίας. Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μαέστρους (Παπάνο, Μέτα, Λιβάιν κ.ά.) και διάσημους τραγουδιστές (Ντομίνγκο, Κάουφμαν κ.ά.).

Γκαλά όπερας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Δημήτρης Πλατανιάς,…

… μόνιμος μονωδός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με λαμπρή καριέρα και εκτός ελληνικών συνόρων, έχει λάβει μέρος σε παραγωγές φημισμένων λυρικών θεάτρων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Βρετανίας κ.ά., ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους για βαρύτονο. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται εμβληματικοί χαρακτήρες του λυρικού ρεπερτορίου όπως, μεταξύ άλλων, Φίγκαρο, Ριγκολέτο, Ναμπούκκο, Αμονάσρο, Ζερμόν, Σκάρπια. Έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με πολυάριθμες ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  


Γκαλά όπερας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το πρόγραμμα αναλυτικά  

GIUSEPPE VERDI (1813–1901)

Από την όπερα «Σικελικός εσπερινός»: Sinfonia, ορχηστρικό

Από την όπερα «Ερνάνης»: ρετσιτατίβο και άρια του Δον Κάρλος, Γ πράξη, «Gran Dio! Oh, de’ verd’anni miei  / Θεέ μου! Σεις, χρυσαφένια όνειρα της νιότης…» (Πλατανιάς)

Από την όπερα «Μάκβεθ»: καβατίνα της Λαίδης Μάκβεθ, Α πράξη, «Vieni, t’affretta… / Έλα, βιάσου»  (Μοναστίρσκα)

Από την όπερα «Στιφέλιο»:  άρια του κόμη Στάνκαρ, Γ πράξη, «Lina, pensai che un angelo… / Λίνα, νόμιζα ότι ένας άγγελος…» (Πλατανιάς)

Από την όπερα «Ναμπούκκο»: Ντουέτο Ναμπούκκο-Αμπιγκαΐλλε,  Γ΄ Πράξη,

«Donna chi  sei  / Ποια είσαι συ, γυναίκα… (Μοναστίρσκα – Πλατανιάς)

Διάλειμμα

PIETRO MASCAGNI (1863–1945)

Από την όπερα «Ο φίλος Φριτς»: ορχηστρικό ιντερμέδιο

GIACOMO PUCCINI (1858–1924)

Από την όπερα «Τόσκα»: άρια της Τόσκας, Β πράξη, «Vissi d’arte / Έζησα για την τέχνη» (Μοναστίρσκα)

RUGGERO LEONCAVALLO (1857–1919)

Από την όπερα « Οι παλιάτσοι»: Πρόλογος ««Si può… / Επιτρέψτε μου μια λέξη…» (Πλατανιάς)

GIACOMO PUCCINI

Από την όπερα «Μανόν Λεσκώ»: ορχηστρικό ιντερμέδιο

Άρια της Μανόν, Δ πράξη, «Sola, perduta,  abbandonata  / Μόνη, έρημη, παρατημένη…» (Μοναστίρσκα)

PIETRO MASCAGNI

Από την όπερα «Καβαλερία Ρουστικάνα»: ντουέτο Σαντούτσας και Άλφιο «Oh, il signor vi manda compare Alfio / Ω, σας στέλνει ο Κύριος, αγαπητέ Άλφιο» (Μοναστίρσκα – Πλατανιάς)

Τιμές εισιτηρίων

11 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 16 ευρώ ● 26 ευρώ ● 34 ευρώ ● 42 ευρώ ● 52 ευρώ ● 60 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη)

 

Εισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public

 

Πληροφορίες

210 72 82 333

http://www.megaron.gr

 

Χορηγοί επικοινωνίας

EΡΤ ● NOVA ● ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ● LIFO ● ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7 ● ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 ● KOSMOS 93.6 ● CULTURENOW.GR ● ΔΙΕΣΗ 101.3 ● GALAXY 92 FM ● ΑΘΗΝΑ 9.84 ● NAFTEMPORIKI.GR ● CLICKATLIFE.GR ● MONOPOLI.GR ● ARTANDPRESS.GR ● METEO.GR

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος