Η ΦΡΕΓΑΤΑ «ΕΛΛΑΣ»: ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΕΥΣΙΣ-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους

Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, o Δημήτρης Μάρας, δημιουργός των ομοιωμάτων πλοίων της «Πλεύσης», θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στην έκθεση και θα τους μιλήσει για την ιστορική Φρεγάτα «Ελλάς», το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 12:00 και 14:00 και την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 14:00. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, οι τακτικές κυριακάτικες ξεναγήσεις των 12:00 θα έχουν ως θέμα τους «Τα πλοία της Επανάστασης». Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις γίνεται μόνο με το εισιτήριο γενικής εισόδου και είναι απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση (τηλ.: 211.0126486).

Με την έναρξη της Επανάστασης το 1821, ο ελληνικός εμπορικός στόλος μετατρέπεται σε πολεμικό. Πρωτίστως συγκροτείται από τους στολίσκους των τριών «ναυτικών» νησιών (Σπέτσες, Ύδρα, Ψαρά), ενώ προστίθενται και μικρότερα πλοία της Σάμου, της Κάσου, του Γαλαξιδίου, του Μεσολογγίου και άλλων περιοχών – κυρίως μπρίκια, γολέτες, μπριγκαντίνια, μαρτίγκοι και σαΐτες. Κατά το τέλος του αγώνα, στον ελληνικό στόλο προστίθεται με εντολή της Προσωρινής Ελληνικής Κυβέρνησης και η Φρεγάτα «Ελλάς», που αγοράζεται μεταξύ 1824 και 1826, χρηματοδοτούμενη από το Β΄ Αγγλικό δάνειο, ναυπηγείται στην Αμερική και καταπλέει στο Ναύπλιο το 1826. Το μέλλον ωστόσο επιφύλασσε μια τραγική μοίρα στη φρεγάτα του ναυάρχου Μιαούλη…

«Υπήρξε μεγάλη μου επιθυμία στα σαράντα σχεδόν χρόνια που ασχολούμαι με την μικροναυπηγική να κατασκευάσω το ομοίωμα της ναυαρχίδας του Μιαούλη, φυσικά βάσει σχεδίων», αναφέρει ο Δημήτρης Μάρας. «Μετά από πολλά χρόνια έρευνας κατάφερα να ανακαλύψω σχέδιο με τις γραμμές της φρεγάτας του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού USS HUDSON, το οποίο ήταν αδελφό πλοίο της φρεγάτας “Ελλάς”».

Για τις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση : Άτομα: έως 20 ανά ξενάγησηΔιάρκεια: 50΄Κόστος: 6 € κατ’ άτομο (μόνο με το εισιτήριο γενικής εισόδου)Δηλώσεις συμμετοχής: τηλέφωνο: 211 01 26 486 / E: museum@herakleidon-art.gr

ΠΛΕΥΣΙΣ-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.

Η έκθεση «Πλεύσις» αποτελεί ένα νοητό ταξίδι στην ελληνική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα πλοίων, έργα τέχνης, όργανα ναυσιπλοΐας, εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις και ειδικές εκδόσεις.

Στην έκθεση έχει προστεθεί και μια ενότητα αφιερωμένη στις εκατοντάχρονες ερευνητικές προσπάθειες κατανόησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Μέσα από σπάνια, πρωτοεμφανιζόμενα εκθέματα, πρώιμα και σύγχρονα ομοιώματα του Μηχανισμού, επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες, παρουσιάζονται σημαντικοί σταθμοί της έρευνας του πιο σύνθετου μηχανισμού της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), με στόχο την ανάδειξη της εξελιγμένης επιστημονικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων, τις μαθηματικές και τεχνολογικές τους κατακτήσεις και κυρίως, το καινοτόμο πνεύμα τους.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στους επισκέπτες την ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας, αναδεικνύοντας το διαχρονικό, στενό δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα.

Πρόγραμμα ξεναγήσεων.

Δημιουργός εκθεμάτων: Δημήτρης Μάρας, Μηχανολόγος-Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός

Τιμητική συμμετοχή: Μαίρη Σχοινά, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Α’ Εργαστηρίου Χαρακτικής ΑΣΚΤ (με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες «Αιγαιίς», «Ωδές Αιγαίου», «Ωδές Αιγαίου τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων»)

Μουσειολογικός Σχεδιασμός-Επιμέλεια: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ.Η ΦΡΕΓΑΤΑ «ΕΛΛΑΣ»: ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ  Δ. ΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΕΥΣΙΣ-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε. 

 

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος