Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων “Youth Touch to Traditional Wood Arts” Εργαστήρι ξυλογλυπτικής, έκθεση και στρογγυλή τράπεζα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.) διοργανώνει δράσεις στο πλαίσιο του έργου «Young Masters-Traditional Touch to the Preservation of Wooden Heritage: Master Hands-Young Brains Cooperation Project», που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το ΕΚΒΜΜ, με επικεφαλής φορέα το YAPIMED, Graduates and Members Society of Istanbul Zincirlikuyu Technical and Constructional Vocational High School. Συνεργαζόμενος εταίρος είναι το Zincirlikuyu ISOV Vocational and Technical Anatolian High School.

Κύριοι στόχοι του έργου είναι η ανάδειξη και προστασία της ξυλογλυπτικής τέχνης σε
Ελλάδα και Τουρκία, η συνέχιση παραδοσιακών τεχνικών στην τέχνη της κατεργασίας του ξύλου, η δημιουργία διαλόγου και η μεταφορά της τεχνογνωσίας από παλιούς τεχνίτες σε νέους μαθητές.

Οι δράσεις “Youth Touch to Traditional Wood Arts”, που θα πραγματοποιηθούν το
διήμερο 13-14 Απριλίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνουν εργαστήρι ξυλογλυπτικής, έκθεση και στρογγυλή τράπεζα. Το εργαστήρι και η έκθεση θα φιλοξενηθούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, ένα πρώην οθωμανικό εργαστήριο τεχνών και επαγγελμάτων, όπου μεταξύ άλλων διδασκόταν η ξυλουργική τέχνη, αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου και περιλαμβάνει επιδείξεις δασκάλων ξυλογλυπτικής από την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ η έκθεση αναδεικνύει πτυχές της ξυλογλυπτικής τέχνης στη Βυζαντινή-Μεταβυζαντινή και Οθωμανική παράδοση και ταυτόχρονα προβάλλει τη δυναμική της παράδοσης αυτής στη σύγχρονη εποχή. Περιλαμβάνει σύγχρονα έργα σπουδαστών παραδοσιακής ξυλογλυπτικής της ΕΠΑ.Σ Καλαμπάκας «Ξυλογλυπτικής και Διακοσμητικής Επίπλου».

Το εποπτικό υλικό προέρχεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Γρεβενών, Δράμας,
Ευβοίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και Χανίων, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο. Το βίντεο είναι μία παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Εκ μέρους της Τουρκίας το εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το
“YAPIMED, Graduates and Members Society of Istanbul Zincirlikuyu Technical and
Constructional Vocational High School”, καθώς και την δρ H. Işıl Kocabaş, υπεύθυνη του έργου από πλευράς του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Απριλίου, ώρα 7.00 μ.μ. και θα πλαισιώνονται από μία σύντομη συναυλία από το Σύνολο παραδοσιακής μουσικής “Ψαλτήρα” του ΤΜΣ ΑΠΘ υπό την διεύθυνση της Μαρίας Αλεξάνδρου, με τίτλο «Ανατολικοί ήχοι και ξυλοσκαλίσματα».

Η στρογγυλή τράπεζα θα φιλοξενηθεί στις 14 Απριλίου στο Μουσείο Βυζαντινού
Πολιτισμού. Eιδικοί επιστήμονες από Ελλάδα και Τουρκία θα παρουσιάσουν ζητήματα που
άπτονται των καλλιτεχνικών τάσεων και των τεχνικών του διακόσμου ξυλόγλυπτων έργων των δύο χωρών, αλλά και σύγχρονων μεθόδων συντήρησής τους.

Λειτουργία Έκθεσης: 13 Απριλίου–12 Μαΐου 2022
Καθημερινές 10:00-14:00 και Τετάρτη 10.00 -20.00
Σαββατοκύριακα κλειστά
Την Μεγάλη Παρασκευή και την Δευτέρα του Πάσχα η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.

Προσφέρονται εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και κράτησης.
Είσοδος ελεύθερη
Τηλέφωνο:2310 889830
Για την παρακολούθηση του εργαστηρίου και της στρογγυλής τράπεζας μπορεί να γίνει  προεγγραφή στον σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjbFBGxMg9xONBR7fG3yKAU11Mim94Nz3JxjN_ehx_83LqqA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, 102FM, 9.58FM

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος