Εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου 2022 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα σχολεία άνοιξαν και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και φέτος τις καλύτερες προτάσεις για τα σαββατοκύριακα των παιδιών! Aπό τον Οκτώβριο έως και το Μάϊο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια προσαρμοσμένα σε κάθε ηλικία (2 έως 10 ετών).

Φέτος, τα παιδιά 2-4 ετών για τα παιχνίδια τους, εμπνέονται από τη φύση! Tα  παιδιά 4-6 ετών ταξιδεύουν με τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, των comics, της ζωγραφικής και της αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο, ενώ τα παιδιά 6-10 ετών αναζητούν μέσα από την Τέχνη τη σχέση με τον εαυτό τους και διερευνούν την ταυτότητα και την προσωπικότητά τους.

  • Για γονείς και παιδιά 2-4 ετών

Περπατώ, περπατώ μες το δάσος…

Φέτος, η έμπνευση στα παιχνίδια μας δεν είναι άλλη από τη φύση. Βόλτες στο δάσος, περίπατοι στην παραλία, μάζεμα σε πορτοκαλεώνες, παρακολούθηση εντόμων και άλλα πολλά θα μας γεμίσουν ιδέες και γέλιο. Το κουτί της φύσης, μυρωδάτα στολίδια, τοτέμ από κορμούς, έντομα που περπατάνε σε κουτιά, φρουτένια κολάζ, πολύχρωμες φούσκες και ζωγραφισμένες πέτρες θα είναι μερικά από τα έργα που θα πάρουμε μαζί μας. Αλλά πριν από αυτό, ετοιμαστείτε να παίξουμε, να χορέψουμε, να χοροπηδήσουμε, να κυλιστούμε, να βουτήξουμε τα χέρια μας σε κόλλες και μπογιές και να γελάσουμε με την καρδιά μας!

Ένα εργαστήρι που ενεργοποιεί τόσο τις αισθήσεις των παιδιών όσο και των γονιών, ενισχύει τη φαντασία των μικρών μας επισκεπτών και την αντίληψή τους, συντελεί στην ανάπτυξη των αδρών και λεπτών δεξιοτήτων τους, τα εξοικειώνει με την τέχνη και βοηθάει στην κοινωνικοποίησή τους. Επίσης, προσφέρει στους γονείς και τα παιδιά μια κοινή ώρα για να εξερευνήσουν μαζί τη χαρά του παιχνιδιού, της μουσικής και της κίνησης και την απόλαυση του να δημιουργήσουν μαζί και να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

  • Για γονείς και παιδιά 2-4 ετών

Τοτέμ από δέντρα

Σάββατο 8/10, 11:00-13:00

Κυριακή 9/10, 11:30-13:00

Σάββατο 22/10 11:00-13:00 και

Κυριακή 23/10  11.30-13:30

(επανάληψη του ίδιου εργαστηρίου)

Τι κοινό έχουν οι Αυτόχθονες Αμερικανοί με το εργαστήριο μας; Ποιο είναι το μυστικό που κρύβεται στους κορμούς των δέντρων; Τι υφή μπορεί να έχει μια μπογιά; Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε στο πρώτο εργαστήριο της χρονιάς που αντλεί έμπνευση από τα… δέντρα.

Ελάτε μαζί μας να χορέψουμε, να εξερευνήσουμε, να ανακατέψουμε σπόρους, να φτιάξουμε τα δικά μας χρώματα και στο τέλος, να δημιουργήσουμε τα δικά μας τοτέμ για να στολίσουν το δωμάτιο.

Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το να αναζητούν τα υλικά τους στη φύση, θα εξασκηθούν στην πρόσμιξη πολλών συστατικών και θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τι είναι ένα τοτέμ.

Ελάτε να χορέψουμε το χορό της βροχής!

ΥΓ.: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

  • Για γονείς και παιδιά 2-4 ετών

Με την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου και την Παιδαγωγό Ματίνα Μπακρατσά
Εισιτήριο 15€ (για 1 παιδί και 1 γονέα)
Μόνο για ελληνόφωνα παιδιά
Mέγιστος αριθμός παιδιών:  12

  • Για παιδιά 4-6 ετών

«Ταξίδι με τις τέχνες σε όλο τον κόσμο»

Πώς είναι άραγε η μουσική στην Κίνα και πώς φτιάχνουν τα σπίτια και τους ναούς τους στο Μάλι της Αφρικής; Πώς γυρίζουν μια ταινία στο Hollywood και πώς φτιάχνουν comics στην Ιαπωνία; Φέτος, στα εργαστήριά μας θα ανέβουμε στο μαγικό μας χαλί και θα πετάξουμε στα πέρατα της γης για να ανακαλύψουμε τις τέχνες σε διαφορετικές χώρες. Μουσική, χορός, θέατρο, αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, κινηματογράφος και comics είναι οι τέχνες που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.

Σε κάθε μας ταξίδι τα παιδιά θα εξερευνούν με όλες τους τις αισθήσεις μια τέχνη σε μια χώρα και θα επιστρέφουν στο εργαστήρι μας για να δημιουργήσουν με τεχνικές αρχαίες και σύγχρονες. Μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά, σουρεαλιστική και αφρικάνικη ζωγραφική,  γλυπτική με κουτιά, κατασκευή μάσκας και κοστουμιών, δημιουργία comic και αρχιτεκτονική με πηλό είναι μερικά από αυτά με τα οποία θα καταπιαστούμε αυτή τη χρονιά.

Στο τέλος του κάθε ταξιδιού μας, τα παιδιά θα καλούν τους γονείς τους για να παρουσιάσουν τα έργα τους ή την παράσταση τους και να μοιραστούν μαζί τους την εμπειρία αυτή.

Καλά μας ταξίδια!

  • Για παιδιά 4-6 ετών

Ζωγραφική- Βαρκελώνη, Ισπανία

Σάββατο 15/10, 11:00-13:00

Σάββατο 15/10,14:00-16:00

Κυριακή 16/10, 11:30-13:30 και

Σάββατο 22/10 14:00-16:00

 (επανάληψη του ίδιου εργαστηρίου)

Περπατώντας στους δρόμους της Βαρκελώνης συναντάμε τα Μουσεία δύο μεγάλων καλλιτεχνών, του Pablo Picasso και του Jοan Miró. Μπαίνουμε μέσα, θαυμάζουμε τους γεμάτους χρώματα πίνακές τους και αναρωτιόμαστε από πού άντλησαν την έμπνευσή τους. Κάνουμε ένα ταξίδι με τη φαντασία μας στην εποχή που έζησαν, τα κινήματα στα οποία ανήκαν και ανακαλύπτουμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν. Κατόπιν, αντλούμε έμπνευση από τις δικές μας ιστορίες για να φτιάξουμε πίνακες με έντονα χρώματα και ζωηρή φαντασία.

Στο τέλος, είναι η ώρα της έκθεσης. Τα παιδιά στήνουν τα έργα τους ως μικροί καλλιτέχνες για να είναι έτοιμα για την παρουσίαση.

Ελάτε να περιπλανηθούμε στους δρόμους της Βαρκελώνης!

ΥΓ.1: Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

ΥΓ.2: Το εργαστήριο προορίζεται για παιδιά χωρίς συνοδό. Οι γονείς μπορούν να μπουν στο εργαστήριο μόνο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο τέλος της ώρας.

  • Για παιδιά 4-6 ετών

Με  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου και την Παιδαγωγό Φωτεινή Γκουντοπούλου
Εισιτήριο 15€
Μόνο για ελληνόφωνα παιδιά
Mέγιστος αριθμός παιδιών:  15

  • Για παιδιά 6-10 ετών

«Ταυτότητα»

Η φετινή θεματική διερευνά το θέμα της Ταυτότητας. Μέσα από διαφορικές τεχνικές, καλλιτέχνες και ρεύματα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναρωτηθούν πάνω σε θέματα που αφορούν την προσωπικότητα τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις εμπειρίες τους, καθώς και την γνώμη τους για τον κόσμο. Σκοπός μας είναι να καταφέρουν τα παιδιά να αποτυπώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τρόπο δημιουργικό και να διεγείρουμε τόσο την φαντασία τους, όσο και την αγάπη τους για την Τέχνη.

Το ταξίδι προς την αυτογνωσία δεν τελειώνει ποτέ. Υπάρχουν τρόποι ώστε να ενδυναμώσουμε τη σύνδεσή μας με τις ανάγκες μας και τεχνικές ώστε να γνωρίσουμε ή και να επεκτείνουμε τα όρια του εαυτού μας . Η Τέχνη είναι ένα πολύτιμο και εφ’ όρου ζωής εργαλείο -για παιδιά και μεγάλους- ώστε να προσεγγίσουμε την Ταυτότητά μας κριτικά και εποικοδομητικά.

  • Barthelemy Tonguo

 «Είμαστε άνθρωποι, είμαστε δέντρα, οι ρίζες μας συνδέονται»

Σάββατο 8/10, 11:00-13:00

Σάββατο 8/10,14:00-16:00 και

Κυριακή 9/10 11:30-13:30

(επανάληψη του ίδιου εργαστηρίου)

Για τον Barthelemy Tonguo ένα πορτραίτο μπορεί να μοιάζει με τις ρίζες ενός δέντρου και ένα σύνολο σωμάτων με ένα δάσος. Σε αυτό το εργαστήριο, καθώς θα γνωρίζουμε το έργο του ιδιαίτερου αυτού καλλιτέχνη, θα εξασκηθούμε στην τεχνική wet-on-wet με ακουαρέλες, για απρόβλεπτα αποτελέσματα.

ΥΓ.: Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

  • Για παιδιά 6-10 ετών

Με την Εικαστικό – Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου και την Παιδαγωγό Μάγδα Αθανασίου

Εισιτήριο: €15
Mέγιστος αριθμός παιδιών:  15

  • Για παιδιά 6-10 ετών

David Hammons

« Το σώμα και αποτύπωμά του γίνεται παιχνίδι και έκφραση»

Σάββατο 22/10, 11:00-13:00

Σάββατο 22/10, 14:00-16:00 και

Κυριακή 23/10,  11:30-13:30

(επανάληψη του ίδιου εργαστηρίου)

Ο David Hammons χρησιμοποιεί το σώμα του ως σφραγίδα, αφήνοντας μεταφορικά και κυριολεκτικά το αποτύπωμα του!

Ας γνωρίσουμε τα έργα του και ας κάνουμε το ίδιο. Εννοείται πως θα λερωθούμε λίγο παραπάνω… Άλλωστε εμείς είμαστε το βασικό υλικό σε αυτό το εργαστήριο.

ΥΓ.: Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

  • Για παιδιά 6-10 ετών

Με την Εικαστικό – Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου

Εισιτήριο: €15
Mέγιστος αριθμός παιδιών:  15

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3

Πληροφορίες: Τ. 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00

Εισιτήρια στο: https://www.viva.gr/tickets/museum/mouseio-kykladikis-texnis/paidika-ergastiria-savvatokyriakou/

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος