ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1944: Διακόσιοι ακροναυπλιώτες-κομμουνιστές οδηγούνται από το ναζιστικό στρατόπεδο του Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η πιο μαζική εκτέλεση στην Ιστορία της ναζιστικής θηριωδίας.
9 ΜΑΪΟΥ 1945: Η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και η λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη.
Στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας βρίσκονται σημαντικά ιστορικά μνημεία, με εξαιρετική σημασία για την Πατρίδα μας, όπως το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα του Λαού μας.
Με τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και την λήξη του πολέμου στην Ευρώπη, τον Μάιο, τιμώντας και αναδεικνύοντας τη συμβολή των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας στον αντιφασιστικό αγώνα μέσα από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφεριακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας διοργανώνει το Σάββατο, 13 Μαϊου μία Ημέρα Πολιτισμού, Ιστορικής και Αντιφασιστικής Μνήμης που περιλαμβάνει: επίσκεψη και περιήγηση στο ιστορικό Μπλοκ 15 του στρατοπέδου του Χαϊδαρίου, κατάθεση στεφάνου, και θεατρική παράσταση.
Το Σάββατο 13, Μαϊου 2017, τιμάμε τους ηρωικούς νεκρούς του Μεγάλου Εθνικοαπελευθερωτικού Αντιφασιστικού αγώνα, την Εθνική μας Αντίσταση και ιδιαίτερα τα 73 χρόνια της αιματοβαμμένης εκείνης Πρωτομαγιάς του 1944, όπου 200 Πρωτοπόρα Παλικάρια, Κομμουνιστές, Πολιτικοί Κρατούμενοι της Ακροναυπλίας και της Ανάφης, υποδέχτηκαν το θάνατο με τραγούδι και χορό και μετέτρεψαν το Στρατόπεδο – κολαστήριο του Χαϊδαρίου σε κάστρο αδούλωτο της Εθνικής μας Αντίστασης.
Πρόγραμμα Σαββάτου 13 Μαΐου 2017
18.00 μ.μ: | Ιστορικός περίπατος στο ναζιστικό Στρατόπεδο-κολαστήριο του Χαϊδαρίου και στο Μπλόκ 15 του στρατοπέδου την περίοδο 1943-1944. Μια συνάντηση για να αντισταθούμε σ’ όλους εκείνους που θέλουν να ξεχαστεί η ιστορία αγώνων και θυσιών |
19.00 μ.μ: | Κατάθεση μνήμης μπροστά στο Μπλόκ 15 του στρατοπέδου |
19.15 μ.μ | Μετάβαση στο υπαίθριο θέατρο του Δήμου Χαϊδαρίου |
20.00 μ.μ: | Θεατρική Παράσταση
«Λέλα Καραγιάννη, η Μάνα της Αντίστασης», Μονόλογος του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία Γιώτας Κουνδουράκη. Στον ομώνυμο ρόλο η Μαίρη Βιδάλη
|
Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος