ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ – “Ανάμνησις και ο παπα – Νάρκισσος” του Δημητρίου Βικέλα – Σκηνή Χώρου Τεχνών Βέροιας, ώρα 9μ.μ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2021 – 2022
Δημητρίου Βικέλα Ανάμνησις και ο παπα – Νάρκισσος
σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Βασίλειος Γαλουτζής
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, 102fm και 95,8fm

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας έχει ξεκινήσει την σκηνική απόδοση των διηγημάτων του Δημητρίου Βικέλα Ανάμνησις και ο παπα – Νάρκισσος, στη Σκηνή Χώρου Τεχνών Βέροιας, ώρα 9μ.μ. και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 17 Απριλίου, ώρα 7μ.μ.

Η παράσταση
Η σκηνική απόδοση των διηγημάτων του Δημητρίου Βικέλα “Ανάμνησις” και “Ο παπα – Νάρκισσος” ανατέθηκε σε δύο νέους σκηνοθέτες ως η πρώτη τους επαγγελματική σκηνοθεσία. Οι δύο σκηνοθέτες βιώνοντας το φόβο στην πραγματικότητα μιας Ελλάδας που αλλάζει μετά την οικονομική κρίση, βιώνοντας την επίδραση σε αυτήν της πανδημίας covid – 19 και του πολέμου πρόσφατα, αναλαμβάνουν να σκηνοθετήσουν τα διηγήματα ενός μεγάλου συγγραφέα, που ο πατέρας του κατάγεται από τη Βέροια και κατά δήλωσή του αυτήν νιώθει πατρίδα του, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όλες οι οικογενειακές του παραδόσεις. Τα διηγήματά του αναφέρονται στην νεοελληνική πραγματικότητα και στους χαρακτήρες των νεοελλήνων μιας Ελλάδας που αλλάζει αντίστοιχα. Όπως ο συγγραφέας μέσα από τα ταξίδια του γνωρίζει τον κόσμο και αυτό γίνεται η πνευματική του περιουσία, έτσι και η παράσταση μέσα από ένα ταξίδι μέσα από τους ανάγλυφους χαρακτήρες του συγγραφέα θέλει να γίνει συναισθηματική περιουσία των θεατών.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Βασίλειος Γαλουτζής
Σκηνικά – Κοστούμια: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Κινησιολογία: Αφροδίτη Γεωργιάδου
Φωτισμοί: Αντώνης Στεφανόπουλος
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Promo video – μοντάζ: Παύλος Τσανακτσίδης
Επιμέλεια μουσικής – βοηθός σκηνοθέτη: Τρύφων Λάζος
Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου
Ηχολήπτης: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Ηλεκτρολόγος – φωτιστής: Γιώργος Βέγκος

Ηθοποιοί: Λάζαρος Γιαννακόπουλος, Μαρία Καραγκιοζίδου, Φανή Κονδάρα, Σταυρούλα Κουλούρη, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
Θέατρο: Σκηνή Χώρου Τεχνών

Εισιτήρια: 10€ και 8€ τα εκπτωτικά (μαθητικά, φοιτητικά, ΑμΕΑ, ανέργων και άνω των 65) κάθε Πέμπτη κοινωνικό εισιτήριο: 5€

*Για την είσοδο στις παραστάσεις χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Πειραματική Σκηνή

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας εγκαινιάζει τη λειτουργία της  Πειραματικής Σκηνής δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές του Σχολείου Σκηνοθεσίας και σε νέους καλλιτέχνες, να αναλάβουν τις πρώτες τους επαγγελματικές απόπειρες στο θέατρο.

Στόχος της Πειραματικής Σκηνής είναι να αναδείξει νέους δημιουργούς και να επικοινωνήσει με το κοινό την ερευνά τους πάνω στην τέχνη του θεάτρου. Η αναζήτηση των νέων μορφών έκφρασης  και  η  σκηνική  απόδοση των θεατρικών κειμένων  είναι ο κεντρικός άξονας της λειτουργίας της. Υποχρέωση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι να ανοίγουν τις πόρτες στους νέους δημιουργούς προσφέροντάς τους τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία επαγγελματικών παραστάσεων.

Η Πειραματική Σκηνή οφείλει να προσφέρει στους δημιουργούς και στους θεατές της το ταξίδι της διαδρομής και όχι την αγωνία του αποτελέσματος.

Δηµήτριος Βικέλας
Ο Δημήτριος Βικέλας γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου των Κυκλάδων στις 15 Φεβρουαρίου 1835. Η οικογένεια του πατέρα του, Εμμανουήλ Βικέλα, ήταν σπουδαία εμπορική οικογένεια με καταγωγή από τη Βέροια. Ο Δ. Βικέλας ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για την καταγωγή του από την Βέροια της Μακεδονίας που την αγαπούσε και σαν δική του ιδιαίτερη πατρίδα. Η μητέρα του Σμαράγδα ανήκε στην μεγάλη ηπειρώτικη οικογένεια Μελά. Και οι δυο οικογένειες των γονιών του είχαν εμπορική, κοινωνική, και λογοτεχνική παράδοση που ο Δημήτρης Βικέλας τίμησε και συνέχισε επάξια. Υπεραγαπούσε την μητέρα του η οποία µε την εξαίρετη για την εποχή μόρφωσή της δια μόρφωσε τον χαρακτήρα του γιου της.

Ο Δημήτριος Βικέλας υπήρξε ένας εξαίρετος διανοούμενος, ένας πολύ καλός λογοτέχνης, και ένα φωτισμένο και προνοητικό πνεύμα. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για την ευρύτερη πατρίδα του και πίστευε ότι η πρόοδος της Ελλάδας, μισό μόλις αιώνα μετά την Επανάσταση του 1821, εξαρτάται από το πνευματικό επίπεδο του λαού. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους της νεοελληνικής πεζογραφίας. Έγραψε πρωτότυπα διηγήματα παίρνοντας το θέμα από την νεοελληνική πραγματικότητα και τους χαρακτήρες των νεοελλήνων του καιρού του. Τα διηγήματά του έχουν απλότητα και οι χαρακτήρες του είναι πραγματικοί, καθημερινοί γνήσιοι άνθρωποι, ελληνικοί χαρακτήρες,  που καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναδιοργάνωση του τόπου τους. Η γλώσσα που γράφει είναι ένα δικό του διαμορφωμένο γλωσσικό όργανο, µια ομιλούμενη γλώσσα µε πλούσιο λεξιλόγιο, που βρίσκεται πολύ κοντά στο εκφραστικό της δημοτικής γλώσσας. Έγραψε σπουδαία κείμενα, ποιήματα, δοκίμια, διηγήματα, μυθιστορήματα. Μετέφρασε Σαίξπηρ, Άντερσεν, γνώριζε αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά, συνέβαλε στην αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας στη σύγχρονη εποχή, κυρίως, όμως, ταξιδέψε τον κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος