21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Μετά από ένα χρόνο απουσίας εξαιτίας την πανδημίας, ο κινηματογραφικός θεσμός της άνοιξης, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει δριμύτερο και γιορτάζει τα 21α γενέθλιά του, από 6 έως 14 Απριλίου 2021. Το διαγωνιστικό τμήμα επιτρέπει στο κοινό να δει σε πρώτη προβολή ταινίες, ενώ το Πανόραμα παρουσιάζει όλη τη γκάμα του γαλλόφωνου κινηματογράφου, μια μοναδική ευκαιρία να δει κανείς αυτές τις ταινίες στη μεγάλη οθόνη.

Έως τις 14 Απριλίου θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε 30 ταινίες της τελευταίας διετίας σε πρώτη προβολή καθώς, λόγω πανδημίας, δεν μπόρεσαν να προβληθούν ακόμη στις αίθουσες.

Οι τρεις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν κερδίσει βραβεία και διακρίσεις : To « Ντε Γκωλ», Swann d’or καλύτερου ηθοποιού στον Lambert Wilson, στο Φεστιβάλ Cabourg 2020. To «Ένας γιός», César 2021 καλύτερου ηθοποιού και βραβείο Orizzonti καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στη Βενετία το 2019 για τον Sami Bouajila. Το «Καλοκαίρι του ‘85» 2 βραβεία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στους Félix Lefebvre & Benjamin Voisin, και βραβείο φωτογραφίας, στα Lumières de la presse étrangère 2020. Η συμμετοχή αυτών των ταινιών στο φεστιβάλ σηματοδοτεί κυρίως την ελπίδα και την αισιοδοξία των διανομέων που τις επέλεξαν και θα τις προβάλλουν στις αίθουσες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, για ένα καλύτερο αύριο στο χώρο του σινεμά.

Μια ακόμα ελπιδοφόρα συμμαχία ανανεώνεται με τη συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με τέσσερις μικρού μήκους ταινίες για εφήβους, που μαζί με άλλες δυο μεγάλου μήκους συνθέτουν τις Νεανικές προβολές που θα διασκεδάσουν αλλά και θα προσκαλέσουν τη νέα γενιά να ανακαλύψει την κινηματογραφική έκφραση των προβληματισμών της εφηβείας.

Τέλος αυτήν την επετειακή για την Ελλάδα χρονιά, δεν θα μπορούσε να λείψει από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ένα αφιέρωμα στα ιερά τέρατα της 7ης τέχνης. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σταθερό υποστηρικτή της γαλλόφωνης παραγωγής ξεκινά το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις. Η πρώτη από τις τέσσερις θεματικές του αφιερώματος, καλεί οκτώ Έλληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες να επιλέξουν γαλλικές ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του σινεμά, όπως η «Μουσέτ» του Ρομπέρ Μπρεσόν, «Η περιφρόνηση» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ και η ταινία του Αντρέ Τεσινέ «Δεν φιλώ στο στόμα».

Το προσκεκλημένο γαλλικό φεστιβάλ « Champs-Élysées Film Festival » που έχει φέτος το προνόμιο της λευκής κάρτας στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, και συγχρόνως γιορτάζει τα 10 του χρόνια, παρουσιάζει τέσσερις ταινίες που εκπροσωπούν επάξια την στόχευσή του στον ανεξάρτητο γαλλικό σινεμά. 

Το καθιερωμένο πανόραμα γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών, παρουσιάζει 18 θησαυρούς, από τους οποίους οι έξι είναι συμμετοχές των γαλλόφωνων πρεσβειών στην Αθήνα, διαμαντάκια εγχώριας παραγωγής που ξεχωρίζουν. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην  ιστοσελίδα www.ifg.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος