Ευαισθητοποίηση για την επιληψία: Στα μωβ μνημεία και κτίρια της χώρας

Με μωβ χρώμα θα φωταγωγηθούν, απόψε, Δευτέρα 13 Φεβουαρίου το σιντριβάνι της Ομόνοιας, το γλυπτό «Ομπρέλες» στη Θεσσαλονίκη και άλλα δεκαεπτά κτίρια, σε ισάριθμους δήμους της χώρας, στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης για την επιληψία.

«Φωτίζοντας τη σκοτεινή πλευρά» είναι το εφετινό σύνθημα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας και οι δράσεις αποτελούν συνεργασία Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ιδρυμα «Γεωργίου Ζογγολόπουλου».

Στην πανελλήνια αυτή δράση, η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (ΕΕΕΕ) καλεί και τους πολίτες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μέσω facebook, twitter και instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy για να στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία.

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους. Εξάλλου, η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, που, από μόνη της, αν δεν υπάρχουν άλλες διαταραχές, δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή», επισημαίνεται από την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας και τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας.

Οι δύο αυτοί επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν, μεταξύ άλλων:

  • Η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, η οποία με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζεται επιτυχώς, τα άτομα ζουν μια φυσιολογική ζωή και καταλαμβάνουν ανώτατα αξιώματα. Ωστόσο, περίπου το 30%των ανθρώπων με επιληψία, που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες, δεν αντιμετωπίζονται σωστά και ένα ποσοστό 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν κρίσεις ανθεκτικές στην αγωγή. Σήμερα υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που εάν χορηγηθούν σωστά, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα. Η σωστή ενημέρωση, αντιμετώπιση, έρευνα και η νομοθεσία παραμένουν βασικά ζητήματα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία.
  • Η συχνότητα της επιληψίας είναι περίπου 0,8% του γενικού πληθυσμού. Πάνω από 65 εκατομμύρια έχουν επιληψία παγκοσμίως και περίπου έξι εκατομμύρια στην Ευρώπη. Ποσοστό 85% ζει στις αναπτυσσόμενες, σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών τραυματισμών και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας. Στην Ελλάδα περίπου 86.700 άτομα έχουν επιληψία. 23.000 είναι παιδιά ηλικίας μικρότερης των 15 χρόνων.
  • Οι επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστές από την πρώιμη ιστορία και η επιληψία ως ασθένεια είναι γνωστή για περισσότερο από 4.000 χρόνια. Η λέξη επιληψία προέρχεται από την λέξη «επιλαμβάνειν» που σημαίνει «αιφνίδια κατάληψη ή κυριαρχία πάνω σε κάποιον».
  • Ο όρος «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322).
  • Ιστορικά, επιληψία είχαν πολλοί διάσημοι άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη, όπως ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ο Βίνσεντ βαν Γκόνγκ, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ο Ισαάκ Νεύτων ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ο Λόρδος Βύρων, ο Πέτερ Τσαϊκόφσκι, ο Πυθαγόρας και ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Μπάρτον.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος