Ζωγραφίζοντας τους ήρωες του ΄21 στα ΚΑΦΑΟ της Εορδαίας

Array

Με έναν ξεχωριστό τρόπο αποφάσισε ο δήμος Εορδαίας, να τιμήσει την επανάσταση του 1821. Ανέθεσε σε ντόπιους καλλιτέχνες το έργο της απεικόνισης των ηρώων, αλλά και των πρωταγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα σε δημόσιους χώρους. Η εικαστικός Ντανιέλα Νικόλοβα Σιδηροπούλου χρησιμοποιώντας έναν αερογράφο, μετατρέπει τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ σε έργα τέχνης. Θα φιλοτεχνήσει τις λιγότερο και περισσότερο γνωστές μορφές του αγώνα, καθιστώντας την ιστορία οικεία. Η Ντανιέλα δηλώνει υπερήφανη που της ανετέθη αυτό το έργο. Ήδη ολοκλήρωσε το πορτραίτο του Διονυσίου Σολομού και συνεχίζει με την Μαντώ Μαυρογένους.

Όταν οι μνήμες συναντούν τα όνειρα δημιουργούν το μέλλον. Οπλισμένη με πινέλα, χρώματα και φαντασία η καλλιτέχνης δίνει ζωή σε άψυχα μεταλλικά κουτιά ζωγραφίζοντας στις ψυχρές επιφάνειες τις μορφές των ηρώων. Σε ένδειξη τιμής και κόντρα σε εκείνους που επιμένουν ότι οι νεότεροι αγνοούν την ιστορία, αδιαφορούν για το παρελθόν και θεωρούν ότι η επίκληση των προγόνων είναι παρωχημένη, αναδεικνύεται μια άλλη όψη της σύγχρονης κοινωνίας. Ο χρόνος υποτάσσεται στο κοινό όραμα από τον Σιμωνίδη τον Κείο έως τον Ρήγα Βελεστινλή τον Νικόλαο Γύζη, τους δεκάδες λιγότερο γνωστούς σημερινούς φύλακες της ιστορικής μνήμης.

Η τέχνη χέρι- χέρι με την ιστορία είναι η εγγύηση της συνέχισης των προσταγών των πεσόντων στο όνομα της ελευθερίας. «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν». Από τον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες έως το χάνι της Γραβιάς, είναι μια ανάσα δρόμος. Οι αιώνες που μεσολάβησαν σφυρηλάτησαν το πνεύμα και η κληροδοτημένη αρχαία φλόγα μένει αναμμένη, διατηρώντας την μνήμη μέσα από τα πρόσωπα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Καραϊσκάκη, του εθνικού ποιητή, της Μαντούς, της Μπουμπουλίνας. Στον δρόμο του ο Κολοκοτρώνης συνάντησε πολλούς. Κάποιοι φοβισμένοι, άλλοι συμβιβασμένοι με το φεουδαλικό- κοτσαμπάσικο σύστημα. Δεν τους ονόμασε φιλειρηνιστές, αρνητές συνείδησης, ανθρωπιστές. Τους είπε προσκυνημένους.

Μέσα από το παρελθόν υψώνονται οι αγωνιστές που εμπνέουν το παρόν και γεννούν τους ήρωες του αύριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος