Υποστελεχωμένη η Μ.Ε.Θ. στο Μαμάτσειο νοσοκομείο

Τρεις γιατροί στελεχώνουν την ΜΕΘ των τεσσάρων κλινών, στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, με αποτέλεσμα το υπάρχον ιατρικό προσωπικό να διαμαρτύρεται για εξαντλητικά ωράρια.

Όπως εξηγεί ο Κώστας Στόκος, διευθυντής της ΜΕΘ, σύμφωνα με το οργανόγραμμα θα έπρεπε να υπάρχουν έξι γιατροί, για να καλύπτουν τις εφημερίες.

Η μοναδική ΜΕΘ καλύπτει τις ανάγκες ολοκλήρου του νομού, με περίπου 150.000 πληθυσμό. «Δεν αρκούν οι υπάρχοντες γιατροί, που εργάζονται εξουθενωμένοι με 10 επιπλέον ημέρες εφημερίας το μήνα».

Έγινε προκήρυξη τα τελευταία δυο χρόνια, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οι  περισσότεροι το αποφεύγουν λόγω των συνθηκών εργασίας και προτιμούν μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με τον κ. Στόκο, σε γειτονικό νοσοκομείο υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στις ΜΕΘ και θα μπορούσαν να συνδράμουν, αλλά η υγειονομική Περιφέρεια, δεν ενημερώνει το υπουργείο Υγείας για να έχει ακριβή εικόνα της καταστάσεως.

Όσοι επιλέγουν να μείνουν στην Κοζάνη το πράττουν για οικογενειακούς λόγους, δεν έχουν άλλο κίνητρο. Παρ’ ότι εν μέσω πανδημίας η ΜΕΘ του Μαμάτσειου επέδειξε εξαιρετικές επιδόσεις, όπως σημειώνει ο κ. Στόκος, το θέμα της υποστελέχωσης, παραμένει, όσον αφορά το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, όπου γίνεται εισαγωγή προσωπικού από την Ινδία, με ειδικές συμβάσεις εργασίας, ενώ στην Γαλλία οι διαμαρτυρίες είναι συνεχείς λόγω της υπερκόπωσης που υφίστανται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Ενδεχομένως το μέχρι πρότινος καλύτερο ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, το NHS της Βρετανίας βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση και είναι βέβαιο ότι πολλές από τις διαμαρτυρίες των εκεί εργαζομένων φαίνεται πως υποκινούνται με στόχο την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο επικεφαλής της αντιπολιτεύσεως και πρόεδρος του Εργατικού κόμματος Sir Keir Rodney Starmer δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει το αίτημα των αυξήσεων που θα πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και μιλά για ενίσχυση του συστήματος με προσλήψεις σε βάθος 10ετίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος