Χρυσομηλιά Καλαμπάκας: Το ελληνικό χωριό στο οποίο τα 3/4 των κατοίκων είναι πολύτεκνοι

Η Χρυσομηλιά είναι ένα ορεινό χωριό στο νομό Τρικάλων. Είναι όμως ένα χωριό που δεν έχει ερημώσει όπως άλλα, και κρατά τη ζωντάνια του, καθώς οι άνθρωποι παραμένουν και επιλέγουν εκεί να μεγαλώσουν τις οικογένειες τους.

Αποτελεί ένα χωριό πολυτέκνων, αλλά οι άνθρωποι που μένουν εκεί έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά δυσκολιών. Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Στεφόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, για το «»μυστικό» των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος τους.

«Το μυστικό μας είναι η αγάπη προς τα παιδιά, βρισκόμαστε στα 950μ. υψόμετρο, το χωριό μας έχει 500 μόνιμους κατοίκους και το 80% αποτελείται από πολύτεκνες οικογένειες. Υπάρχει παράδοση, όπως και βραβείο πολυτεκνίας που έχει απονεμηθεί σε οικογένεια στη Χρυσομηλιά, με τη μεγαλύτερη οικογένεια να έχει 11 παιδιά, άλλες 8 και 9. Στις βασικές αιτίες όμως ερήμωσης του χωριού είναι η ιατρική περίθαλψη. Αναγκαζόμαστε, από τα 30χλμ, να κάνουμε 50χλμ, μιλάμε για ένα οδικό δίκτυο κατεστραμμένο. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση για να αποκατασταθεί το δίκτυο, όπως και η γέφυρα της Διάβας. Το σχολείο μας έχει 50 παιδιά και πάντα υπήρχε αλληλεγγύη στο χωριό μας. Τα παιδιά φέρνουν το μέλλον στο χωριό. Χρειαζόμαστε έναν γιατρό, έναν παιδίατρο, αναπλάσεις πλατειών, παιδικών χαρών και αθλητικές εγκαταστάσεις , έχουμε ποδοσφαιρική ομάδα από το 1977 που κατεβαίνει ανελλιπώς και παίζει ποδόσφαιρο, μέχρι σήμερα», όπως ανέφερε ο κ.Στεφόπουλος.

Κάτοικος της περιοχής, επίσης πολύτεκνος, στάθηκε στη βοήθεια που πρέπει να δώσει η πολιτεία στην πολύτεκνη γυναίκα. «Πρέπει να δοθεί στήριξη στη γυναίκα την πολύτεκνη, έκαναν τέσσερα παιδιά και έχω πια οκτώ εγγόνια και δύο δισέγγονα. Η πολιτεία βοηθούσε τότε τις οικογένειες», όπως είπε.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος