Η χημική χαρτόμαζα παράγεται από χημική πολτοποίηση των ινών, δηλαδή συνδυασμό από ροκανίδια ξύλου και χημικά σε μεγάλα δοχεία, γνωστά ως χωνευτήρες, όπου η θερμότητα και τα χημικά διασπούν τη λιγνίνη που συγκρατεί ενωμένες τις ίνες κυτταρίνης, χωρίς όμως να τις αποδομεί.
Όπως ανέφερε ο κ. Στέλιος Σαραφίδης, Διευθύνων σύμβουλος εταιρείας χαρτιού, οι πρώτες ύλες για την παρασκευή του είναι πολτός ξύλων, παλιά χαρτιά (λευκά και σκούρα) από ανακύκλωση, βαμβάκι, λινό, μετάξι, φυτικά προϊόντα (άχυρο, μπαμπού, σιτηρά, ρύζι, καλάμι, πάπυρος), διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά μαζί με φυτικής προέλευσης πρώτη ύλη (όπως φύκια) και χημική επεξεργασία.
Σήμερα τα 2/3 περίπου της παραγωγής χαρτιού βασίζονται σε παρθένες πρώτες ύλες που προέρχονται από το ξύλο, δηλαδή από δέντρα, το 1/3 περίπου από ανακυκλωμένο χαρτί και μόνο το 5% του χαρτιού φτιάχνεται από άλλες πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με τον κ. Σαραφίδη, το χαρτί προέρχεται είτε από μηχανικό πολτό που παρασκευάζεται από ξύλα λεύκας, κωνοφόρων δέντρων κλπ, τα οποία αφού αποφλοιωθούν, αλέθονται σε μικρά κομματάκια με την προσθήκη άφθονου νερού, είτε από χημικό πολτό, όπου ακολουθείται η ίδια διαδικασία με αυτήν του μηχανικού πολτού στο πρώτο στάδιο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος