Βρετανική Βιβλιοθήκη: «Αλέξανδρος ο Μέγας ανάμεσα στα όνειρα και τη Φαντασία»

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ο δάσκαλός του και φιλόσοφος Αριστοτέλης τον ονειρεύτηκε, σε μία παράσταση πρωτοποριακή – ύμνο στην πολυπολιτισμικότητα, με τη σύμπραξη διεθνούς φήμης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που αποδίδουν το έργο του Σταμάτη Φιλιππούλη «Αλέξανδρος ο Μέγας ανάμεσα στα όνειρα και τη Φαντασία»

Η πλοκή του επικού ποιήματος, τοποθετείται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Καμβάς των 4.000 στίχων του Σταμάτη Φιλιππούλη, η ευαίσθητη γραμμή ανάμεσα σε πόλεμο και ειρήνη, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, ιδωμένες υπό το πρίσμα της αρχαίας ελληνικής σκέψης και φιλοσοφίας.
 
To μήνυμα που αποκομίζει ο θεατής είναι πως, μέσα απ’ αυτό το ταξίδι, ο Μέγας Αλέξανδρος, κάνει ένα ταξίδι στη δική του τη ζωή, την κληρονομιά που άφησε αλλά και την ψυχή του όχι ως στρατηλάτη, ως ηγέτη αλλά ως έλληνα με τη σοφία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας που έχει επηρεάσει τους λαούς παγκοσμίως… Και κοιτάζει  πίσω και λέει «τι είναι αυτό που πραγματικά με καθιστά μεγάλο.. σπουδαίο (αν ήμουν σπουδαίος)»;… και συνειδητοποιεί ότι δεν ήταν η στρατιωτική του δύναμη ή  η ικανότητά του ως ηγέτη όσο ότι γνώρισε τόσο σπουδαίους ανθρώπους στο διάβα του και μπόρεσε να καταλάβει τα ίχνη και τους πολιτισμούς που συνάντησε.
 
Η παραγωγός του έργου, χαρακτηρίζει εντυπωσιακό πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει για τον Έλληνα στρατηλάτη (ακόμη κι αν δεν έχει διαβάσει αρχαία ελληνική ιστορία) και επέλεξε τους σπουδαίους ηθοποιούς (μεταξύ τους και τον πρωταγωνιστή της ταινίας Moon Dogs και της σειράς The Crown Τζακ Πάρρι-Τζόουνς), με γνώμονα τη διαφορετικότητά των πολιτισμών τους.

Η παράσταση  τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μέγας Αλέξανδρος – η δημιουργία ενός μύθου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος