150 χρόνια ναυμαχιών, ναυαγίων και καταρρίψεων αεροσκαφών γέμισαν τον βυθό των ελληνικών θαλασσών με τα κουφάρια δεκάδων σκαφών. Μισο-σκεπασμένα από κοράλλια και κατοικημένα από θαλάσσιους οργανισμούς αποτελούν ένα απέραντο, ενάλιο μουσείο, που επιτέλους καθίσταται επισκέψιμο σε υποβρύχιες περιηγήσεις. Ο αρχαιολόγος Γιώργος Κουτσουφλάκης, μιλά για έναν υποθαλάσσιο ιστορικό θησαυρό, με ζωντανή ιστορική μνήμη. 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, που χρονολογούνται από το 1868 έως το 1970 αποδίδονται για καταδύσεις αναψυχής. Τα περισσότερα, με πιο γνωστό το πλοίο “Βρετανικός”, κατέληξαν στον βυθό κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως 120 μέτρα. Απομένει η σύμφωνη γνώμη των υπουργείων Ναυτιλίας και Αμύνης σε περίπου δυο μήνες, για να ξεκινήσουν οι καταδύσεις. Αυτό αποτελεί πάγια τακτική για μικρότερης σημασίας και λιγότερα αριθμητικά ναυάγια σε κάθε κράτος, που βρέχεται από θάλασσα. Για πρώτη φορά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων αποδεσμεύει το προ 50ετίας βυθισμένο παρελθόν από τα δίχτυα της γραφειοκρατίας.
Μια άτρακτος, ένα φτερό, αυτό που κάποτε ήταν πιλοτήριο, ένας σχεδόν ανέπαφος πυργίσκος, όλα γερμένα στον αμμώδη πυθμένα, γεμάτα με μια διαφορετική ζωή έχουν αφήσει αδιάφορους τους αρχαιοκάπηλους.
Τα καταδυτικά πάρκα με τους υποθαλάσσιους χώρους που φιλοξενούν ιστορικά ναυάγια αποτελούν μια αναπτυξιακή δυναμική, που ελκύει τουρίστες με ιστορικά, περιβαλλοντικά και φυσιολατρικά ενδιαφέροντα. Ειδικά σε μια εποχή, στην οποία αντενδείκνυνται οι κοινωνικές επαφές και επιλέγονται προορισμοί με ασφαλείς αποστάσεις, ο ενάλιος τουρισμός προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές.
Τα νησιά του Σολομώντα στον ειρηνικό προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι καταδύονται στα ναυάγια που άφησε πίσω της η σύγκρουση των Ιαπώνων με τους αμερικανούς κατά τον Β΄ΠΠ. Με την επίκληση των βυθισμένων πολιτισμών στην Μεσόγειο, και χωρίς να διαθέτουν κάτι πέραν της κατοίκησης των νησιών στο απώτερο παρελθόν (όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης), οι βυθισμένοι αρχαιολογικοί χώροι στην Ωκεανία έχουν κηρυχτεί μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι το μοναδικό αξιοθέατο μαζί με το νησί των νεκροκεφαλών, απομεινάρι της ανθρωποφαγίας, μιας όχι πολύ μακρινής εποχής. Βεβαίως μαζί με τον καταδυτικό τουρισμό στα νησιά ανθίζει και το εμπόριο των αναμνηστικών από εκείνη την περίοδο, γνησίων και πεπαλαιωμένων για λίγες εβδομάδες στο νερό. Όπλα, παράσημα, χειροβομβίδες, νάρκες, βλήματα, στολές και κράνη των αντιμαχομένων προσφέρουν ένα καλό εισόδημα στους ντόπιους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος