Βενιαμίν ο Λέσβιος: 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου του γένους

Ένα συνέδριο με διακεκριμένους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές από όλη τη χώρα πραγματοποιείται από σήμερα στο νησί της Λέσβου.

Το συνέδριο «Βενιαμίν Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον Θάνατό του» αφιερώνεται στον σπουδαίο Έλληνα διαφωτιστή και λόγιο, “έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε για το έθνος” όπως τόνισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Αντώνης Ανδριώτης μιλώντας στo EPTNews και την εκπομπή “Περίμετρος” για το συνέδριο που έχει ως στόχο να αναδείξει το έργο του.

Ο Βενιαμίν Λέσβιος γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι Πλωμαρίου Λέσβου το 1759 (και κατ’  άλλους το 1762) και πέθανε στις 26 Αυγούστου του 1824 στο Ναύπλιο. Μαθητεύει στη Pisa, στη Φλωρεντία (Florence), στο Παρίσι (στην École Normale Supérieur και κοντά στον  Lavoisier ), στο Λονδίνο  (όπου κάνει αστρονομικές παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο του Sir William Herschel).

Διδάσκει στη σχολή των Κυδωνιών, 1803-1812, (Μαθηματικά, Φυσική, Ηθική και Μεταφυσική). Την Αριθμητική, Γεωμετρία και τα στοιχεία Μεταφυσικής τα βρίσκουμε σε εκδόσεις του, που έγιναν στην Βιέννη (1812-1820). Δεν έχουμε εκδόσεις της Φυσικής, της Τριγωνομετρίας και της Ηθικής του. Τη Φυσική την γνωρίζουμε από τα χειρόγραφα μαθητών του που θεωρείται ότι γράφτηκαν μετά το 1796 και πριν το 1805.

Ο Βενιαμίν Λέσβιος υπήρξε μέλος  της Φιλικής Εταιρείας, Αρμοστής Νήσων Αιγαίου (1821), μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας, και της Α’ Εθνοσυνέλευσης Επιδαύρου (1821) και μέλος της Β’ Εθνοσυνέλευσης Άστρους Κυνουρίας (1823). Τέλος, συμμετείχε στην σύνταξη του 1ου Ποινικού Κώδικα Ελλάδος γνωστού ως «Απάνθισμα των Εγκληματικών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος