Βάση δεδομένων για τα… Alientoma και τη δράση τους στην Ελλάδα

Array

Μία ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΚΠΑ πήρε την πρωτοβουλία να καταγράψει τα ξενικά είδη εντόμων που ενδημούν στην Ελλάδα. Η βάση δεδομένων που δημιουργούν για πρώτη φορά ονομάζεται Alientoma αφού πρόκειται για έντομα… Alien. Για τη σημασία αυτής της χαρτογράφησης και τη χρησιμότητά της μίλησαν στο Ο3 δύο μέλη της ομάδας που την υλοποιούν, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ιάκωβος Δημητρίου και Βαγγέλης Κουτσούκος.

Η ιδέα ξεκίνησε από μία φοιτητική παρέα που άρχισε να συλλέγει πληροφορίες από πολίτες και να μαζεύει τις πρώτες καταγραφές για έντομα που έφταναν στην Ελλάδα εκουσίως ή ακουσίως ως «λαθρεπιβάτες» σε τρόφιμα και υλικά που εισάγονταν στη χώρα μας. Κάποια από αυτά, τα φυτοφάγα πέρασαν τα σύνορα πάνω σε φυτά που ήταν οι ξενιστές τους αφού σε αυτά ζούσαν και από αυτά τρέφονταν.

Αυτό που επισήμαναν οι φοιτητές είναι ότι τα τελευταία χρόνια ενδημούν στη χώρα μας περισσότερα έντομα από το εξωτερικό και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ενδεικτικά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ανέφεραν την σφήκα της καστανιάς, την πασχαλίτσα-αρλεκίνο, το κουνούπι-τίγρης ακόμη και την κατσαρίδα που οι περισσότεροι θεωρούμε ελληνικό…φαινόμενο.

Η δουλειά τους είναι η πρώτη δυναμική βάση δεδομένων με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τα Alientoma και αυτό που έχουν παρατηρήσει είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που ασχολείται με τα έντομα και ουσιαστικά αποτελεί τα μάτια των ερευνητών σε όλη την επικράτεια.

Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στο έργο των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΚΠΑ μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες και υλικό καθώς και σαφή αναφορά στον τόπο όπου βρήκαν κάποιο ξεχωριστό έντομο στο alientoma.myspecies.info.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος