Βαλτόνερα Αμυνταίου: Παρακολούθηση του φαινομένου των καθιζήσεων

Ξεκίνησαν την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, οι μετρήσεις σε δεκάδες σημεία του οικισμού των Βαλτονέρων του Δήμου Αμυνταίου στο πλαίσιο της παρακολούθησης του φαινόμενου των καθιζήσεων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλτονέρου Κωνσταντίνος Μελισσανίδης.

Οι συγκεκριμένες μετρήσεις θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός δεδομένων για τυχόν εξέλιξη του φαινομένου τόσο εντός, όσο και εκτός του οικισμού.

Το κέντρο του χωριού έχει χαρακτηριστεί “κόκκινη ζώνη” από τους σεισμολόγους και έχει ζητηθεί η άμεση εκκένωση του χώρου, επισήμανε ο κ. Μελισσανίδης. Περιμένουμε την κατάλληλη χρηματοδότηση από την πολιτεία για να γίνει η μετεγκατάσταση των κατοίκων, πρόσθεσε.

Όπως είναι γνωστό από το 2008 παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν οι πρώτες ρηγματώσεις εντός του οικισμού. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εγκατέστησε «σημεία-μαρτύρων» σύμφωνα με τις υποδείξεις προηγούμενων μελετών, για την καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή του φαινομένου.

Η δράση υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με τίτλο: «Διερεύνηση των κατολισθητικών φαινομένων και ρηγματώσεων στα Δ.Δ. Βαλτονέρων και Φανού (Δ. Αμυνταίου, Φλώρινας) – Εκτίμηση της κατάστασης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος