Β. Προφυλλίδης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην ΕΡΤ: «Θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για το δυστύχημα στα Τέμπη»

Στην ΕΡΤ μίλησε ένα από τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ο καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Βασίλειος Προφυλλίδης.

Αρχικά ο κ.Προφυλλίδης έκανε ένα σχόλιο για το θέμα των ισόπεδων διαβάσεων με αφορμή την μπάρα της σιδηροδρομικής διάβασης στο Αμύνταιο Φλώρινας, η οποία σηκώνεται και στη συνέχεια περνάει τρένο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους πολίτες. «Οι ισόπεδες διαβάσεις είναι το άλλο αγκάθι των σιδηροδρομικών συστημάτων, είναι ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί να προσεγγιστεί με πιθανή ενσωμάτωση δύο-τριών ισόπεδων διαβάσεων σε μία και εξασφάλιση σε αυτή την ισόπεδη διάβαση απολύτων συνθηκών ασφάλειας και αξιοπιστίας. Για να σας δώσω μία εικόνα, τα συστήματα αυτοματισμών και ασφάλειας μας επιτρέπουν σήμερα να έχουμε τον κίνδυνο να γίνει λάθος 10 εις τη μείον 25 περίπου, δηλαδή ποτέ. Εφόσον όμως είναι σύγχρονα κι εφόσον συντηρούνται σωστά», ανέφερε για το ζήτημα αυτό.

Για το δυστύχημα στα Τέμπη και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η ειδική επιτροπή τόνισε: «Με πόνο και οδύνη για τα θύματα, που είναι νέες και νέοι οι περισσότεροι, είμαι καθηγητής και η δουλειά μου είναι να είμαι κοντά στα 20χρονα αλλά και τις οικογένειές τους για τις δύσκολες συνθήκες, που περνούν αυτές τις δύσκολες ώρες, αυτό το τραγικό συμβάν, το οποίο δεν μπορεί να το συλλάβει ο νους του ανθρώπου αλλά είναι ένα συμβάν, το οποίο έγινε.

Μπορώ να σας ξεκαθαρίσω ότι, θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να διακριβωθεί πλήρως και η τελευταία λεπτομέρεια της επιστημονικής αλήθειας, εγώ γι’ αυτό είμαι στην επιτροπή. Είμαι στην επιτροπή ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε όλες τις πτυχές του προβλήματος και να μάθουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πώς ακριβώς συνέβη. Πρέπει στη χώρα να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με αυτό, που έχει πει ο Εθνικός ποιητής ότι επιτέλους «Εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές». Η θέση μου μου επιβάλλει να λειτουργήσω με φειδώ, με λιτό λόγο, με αυτοσυγκράτηση και προπάντων με τεκμηριωμένο λόγο. Κάθε λέξη, που θα βγαίνει και κάθε λέξη, που θα γράφεται, θα είναι τεκμηριωμένη. Εγώ θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την αλήθεια με βάση τις γνωστές επιστημονικές μεθόδους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος