Τσακώνικο Πάσχα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας- Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και τα εντυπωσιακά αερόστατα-φαναράκια

Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας το Πάσχα τηρούνται τα τσακώνικα έθιμα, δίνοντας ένα παραδοσιακό τόνο αυτές τις μέρες. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι μεγάλο και οι κρατήσεις μάλιστα στην περιοχή για αυτές τις ημέρες έχουν γίνει ήδη εδώ και ένα χρόνο. Ένα από τα έθιμα που ξεχωρίζουν είναι τα όμορφα αερόστατα-φαναράκια που «ταξιδεύουν» το βράδυ της Ανάστασης στον ουρανό.

Ο Μανώλης Δολιανίτης, δήμαρχος Ν.Κυνουρίας μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» για τα ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα του τόπου.

«Το Πάσχα του Λεωνιδίου είναι μοναδικό κυρίως για τα αερόστατά του. Είναι το έθιμο το οποίο ξεχωρίζει και φυσικά η τσακώνικη φιλοξενία που προσφέρουμε σε όλους τους επισκέπτες μας. Το παραδοσιακό αερόστατο αποτελείται από 16 κόλλες χαρτί και κάτω βάζουμε ένα πανί το οποίο είναι ποτισμένο με καύσιμο, έτσι ώστε να δώσει αέρια και αυτό να «ταξιδέψει» στον ουρανό. Το βράδυ της Ανάστασης από τις πέντε Εκκλησιές μας φεύγουν 2.000 τέτοια αερόστατα.

Σκεφτείτε το θέαμα, στις 12.00 το βράδυ με το Χριστός Ανέστη. 2.000 τέτοια αερόστατα να ταξιδεύουν προς τον ουρανό, μεταφέροντας το μήνυμα της Ανάστασης. Είναι πραγματικά ένα θέαμα που δεν πρέπει απλά να το δεις, πρέπει να το νιώσεις για να το καταλάβεις. Τα χρώματα, το κόκκινο και το κίτρινο είναι τα χρώματα που εκφράζουν τον κόκκινο βράχο που έχουμε και καλύπτει το Λεωνίδιο και το κίτρινο ήταν το χρώμα με το οποίο έβαφαν τα σπίτια. Αυτή είναι η μία εκδοχή.
Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι το κόκκινο και το κίτρινο είναι τα χρώματα της παραδοσιακής φορεσιάς, της γυναικείας. Παλαιότερα η κάθε εκκλησία είχε το δικό της χρώμα, γιατί γινόταν ένας μίνι διαγωνισμός. Ποιος θα έχει τα πιο πολλά αερόστατα, ποιανού θα πάνε καλύτερα.


Επίσης το απόγευμα της Κυριακής, στη γιορτή της αγάπης, είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη Νότια Κυνουρία, γιατί και στο Λεωνίδιο γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της αγάπης στην τσακώνικη γλώσσα από τους ιερείς».

Ρεπορτάζ: Πέγκη Μπρούσαλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος