Τροχαία ατυχήματα: Ζήτημα προσωπικής ευθύνης ή πολιτικής προτεραιότητας; Η προστασία της “εύθραυστης” ζωής και το έλλειμμα παιδείας

Αν και η οδήγηση αποτελεί το μέσο και τον τρόπο για να φτάσει κανείς στον προορισμό του, αυτή η καθημερινή δραστηριότητα για εκατομμύρια πολίτες, ισοδυναμεί με το να παίζει κανείς τη ζωή του κορώνα-γράμματα. Παρότι το οδικό δίκτυο ειδικά προς την περιφέρεια έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας παραμένει πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στα τροχαία ατυχήματα, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται εντός αστικού ιστού. Χειρότερη επίδοση έχουν μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Κροατία, ενώ τους ασφαλέστερους δρόμους εξακολουθούν να έχουν τα σκανδιναβικά κράτη.

Η ταχύτητα, η απροσεξία και το αλκοόλ, είναι ορισμένες από τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων που πλέον έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τους πρώτους 11 μήνες του 2024 σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν χιλιάδες τροχαία ατυχήματα, με τα 525 να είναι θανατηφόρα. Το ίδιο διάστημα, βεβαιώθηκαν άπειρα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα, αυξημένα 26% συγκριτικά με το 2023. Οι οδηγοί που κρατούσαν το τιμόνι υπό την επήρεια αλκοόλ παρουσίασαν 21% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι έχασαν την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες των οχημάτων τους για χρήση κινητού τηλεφώνου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

“Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση των τροχαίων δυστυχημάτων αλλά κυρίως είναι το έλλειμμα παιδείας και πολιτισμού, είναι θέμα προσωπικής ευθύνης αλλά είναι και ένα θέμα που χρήζει και πολιτικής βούλησης. Η πολιτική βούληση, η συστηματική και διαρκής ενημέρωση και επιτήρηση και η εκπαίδευση παίζουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και κυρίως το θέμα του να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή αξίζει, είναι εύθραυστη και πρέπει να την προστατεύουμε. Αυτό το έλλειμμα που διακρίνει τους Έλληνες οδηγούς είναι που κυρίως ευθύνεται για την πρόκληση των θανατηφόρων τροχαίων”, τόνισε η κα Βασιλική Δανέλλη- Μυλωνά, πρόεδρος Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”, προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να το θέσει ως προτεραιότητα.

Ο κ. Νίκος Κρούπης, διοικητής τροχαίας Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην παθογένεια της ελληνικής οδηγικής συμπεριφοράς, επισήμανε: “Ακόμα και σήμερα πρέπει να θυμίζουμε στον κόσμο τι πρέπει να κάνει σωστά όταν πιάνει το τιμόνι. Δεν μας έχει γίνει συνήθεια το να φοράμε τη ζώνη, να φοράμε το κράνος μας ακόμα και στις πιο κοντινές αποστάσεις. Θεωρούμε αυτονόητο ότι σε εμάς δεν θα συμβεί το κακό. Στηριζόμαστε στις οδηγικές μας ικανότητες. Όταν πίνω και ένα ποτήρι παραπάνω γίνομαι και καλύτερος οδηγός. Το έχουμε ακούσει και αυτό δυστυχώς.”

Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Μανωλόπουλος, σύμβουλος οδικής ασφάλειας, “οι Έλληνες οδηγοί δεν γνωρίζουν ορισμένα βασικά πράγματα στην οδήγηση, τα οποία δημιουργούν και τα περισσότερα ατυχήματα, όπως είναι για παράδειγμα η χαμηλή πίεση στα λάστιχα, ενώ το 80% των ατυχημάτων γίνονται στο επαρχιακό δίκτυο, όπου γίνονται προσπεράσεις και το αυτοκίνητο μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα, αλλά και μέσα στην πόλη.

Ο κ. Γιάννης Λιονάκης, πρόεδρος του συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ηρακλείου, περιέγραψε ως δύσκολη την κατάσταση στην Κρήτη με τα τροχαία ατυχήματα, ενώ αυξημένες είναι και οι δωρεές οργάνων στο νησί, έπειτα από τροχαίο. ” Η οδική ασφάλεια πρέπει να ξεκινάει από το μαιευτήριο, μας λείπει η τάξη, ο κανόνας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ. –Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου «SOS-Τροχαία εγκλήματα», αναφέρθηκε στο προφίλ των παραβατών ( οι νεαρότερες ηλικίες δεν φορούν κράνος, η ζώνη αφορά μεγαλύτερες ηλικίες των 40 και άνω) ενώ, όπως είπε, οι νέοι είναι κατά κύριο λόγο είναι και τα θύματα των τροχαίων.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Τα τελευταία χρόνια έχει ανανεωθεί ο στόλος των υπηρεσιών της Τροχαίας, με ψηφιακά φορητά φωτογραφικά ραντάρ, αύξηση των αλκοτέστ, κ.α., ανέφερε ο κ. Κρούπης, επισημαίνοντας ότι, βάσει ΚΟΚ, ο οδηγός πρέπει να προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματός του και την οδηγική του συμπεριφορά αναλόγως των συνθηκών, είτε σε ό,τι αφορά τον καιρό είτε το οδόστρωμα και να προσέχει τα επικίνδυνα σημεία και τις παγίδες στους δρόμους, κυρίως στο περιφερειακό οδικό δίκτυο.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

“Όταν οδηγούμε θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς που μπορεί να πάθουμε κάτι, αλλά οποιαδήποτε συμπεριφορά μας έχει αντίκτυπο και στους γύρω μας. Το να οδηγήσω επιθετικά, το να οδηγήσω υπό την επήρεια αλκοόλ, το να μην προσέχω τον δρόμο, επειδή μιλάω στο κινητό, αυτό μπορεί να κάνει κακό σε εμένα, αλλά μπορεί δυστυχώς να βλάψει και τους συμπολίτες μας”, κατέληξε ο κ. Κρούπης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος