Τρόποι απεξάρτησης από τις βλαβερές μας συνήθειες

Οι όροι τοξικομανία, εθισμός και εξάρτηση χρησιμοποιούνται από διαφορετικά επιστημονικά και συνάμα ιδεολογικά μοντέλα που περιγράφουν και ερμηνεύουν αυτή τη μορφή άρνησης του ανθρώπου να αποδεχτεί τον εαυτό του και τα περιβάλλοντά του. Αυτή η άρνηση, εκδηλώνεται με την αδυναμία του ανθρώπου να ελέγχει τη συμπεριφορά του, αναφορικά με μια εγκαθιδρυμένη ανάγκη επαναλαμβανόμενης χρήσης μιας ή περισσοτέρων ουσιών (πολυτοξικομανία), μολονότι ο ίδιος ο άνθρωπος βιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της διαδικασίας αυτής στην υγεία του και στην προσωπική και κοινωνική ζωή του, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια ενηλίκων για τις εξαρτήσεις Χριστίνα Σεραφείμ.

Η Χριστίνα Σεραφείμ είναι αριστούχος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όπου και σπούδασε Γερμανική Λογοτεχνία, Ψυχολογία και Παιδαγωγική. Είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων για την αυτοανάπτυξη και την αυτοεξέλιξη του ατόμου.

Το κάπνισμα θεωρείται μια χρόνια ασθένεια και η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία τόσο ισχυρή όσο και η κοκαΐνη, δήλωσε η πνευμονολόγος Αθανασία Πατάκα από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Η Αθανασία Πατάκα είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να γίνε σε διάφορα επίπεδα και όχι μόνον σε ψυχολογικό. Ο εθισμός διατηρείται από την καπνοβιομηχανία με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι καραμέλες νικοτίνης, επισήμανε η κα Πατάκα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος