Οι περισσότερες ψυχιατρικές διαταραχές στην τρίτη ηλικία είναι διάφορες μορφές κατάθλιψης και η άνοια, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα οι φοβίες και οι παρανοϊκές διαταραχές. Προσοχή χρειάζεται πάντα στις ψυχιατρικές εκδηλώσεις που αποτελούν παρενέργεια φαρμάκων, καθώς το μεγάλο ποσοστό των ατόμων άνω των 65 λαμβάνει κάποιο φάρμακο και σημαντική μερίδα αυτών μπορεί να κάνει λάθη κατά τη λήψη.
Σύμφωνα με την κα Αναστασία Κώνστα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής ΑΠΘ, η κατάθλιψη δεν είναι υποχρεωτικό συνεπακόλουθο της γήρανσης και δεν θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογική σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ συμπτώματα όπως η μείωση των κοινωνικών επαφών και δραστηριοτήτων, η ελάττωση λήψης πρωτοβουλιών, το άγχος και η ανησυχία, θα πρέπει να θέτουν την υποψία της ασθένειας για τη διάγνωση.
Αν και η κατάθλιψη είναι αναμφισβήτητα το πιο κοινό ψυχιατρικό πρόβλημα των γηριατρικών ασθενών, η συχνότητά της εξαρτάται από κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες.
Το 10-25% των ηλικιωμένων εμφανίζουν συμπτώματα κλινικά σημαντικής κατάθλιψης και το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας.
Στις διαταραχές της συμπεριφοράς γενικά θα πρέπει πάντα να αποκλείεται η νόσος του Alzheimer, που είναι πολύ συνηθέστερη και μπορεί να εμφανίζεται με τέτοιες εκδηλώσεις αλλά και οι φαρμακευτικές παρενέργειες. Ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας βοηθά στις περισσότερες περιπτώσεις, τονίζουν οι ειδικοί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος