Τρένο, το πράσινο και ασφαλές μέσο μεταφοράς

Array

Ευρωπαϊκό έτος σιδηροδρόμου φέτος και το Ο3 της ΕΡΤ3 επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον του σιδηροδρόμου επιχειρώντας παράλληλα να διερευνήσει τις αιτίες που κράτησαν πίσω τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Το τρένο θεωρείται το πιο πράσινο μέσο μετακίνησης και μεταφοράς ενώ είναι και το πιο ασφαλές.

Η Ε.Ε. ανακήρυξε το 2021 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων» για την προώθηση της χρήσης των τρένων ως μέσων ασφαλών και βιώσιμων μεταφορών. Η απόφαση συνδέεται με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων μεταφοράς και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές ευθύνονται μόνο για το 0,4% των εκπομπών αερίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο σιδηρόδρομος συνδέει απομακρυσμένες περιοχές, εξασφαλίζοντας την εσωτερική και διασυνοριακή συνοχή των ευρωπαϊκών περιφερειών. Μόνο 0,1 θάνατοι ανά δισεκατομμύριο επιβατών /χλμ προκαλούνται από σιδηροδρομικά δυστυχήματα έναντι 0,23 από δυστυχήματα με λεωφορείο και 2,7 από αυτοκίνητο. Ωστόσο, μόνο το 7% των επιβατών και το 11% των εμπορευμάτων ταξιδεύουν σιδηροδρομικώς.

Ο καθηγητής σιδηροδρομικής υποδομής του ΑΠΘ και μέλος της Shift2rail Χρήστος Πυργίδης εξήγησε ότι η βελτίωση των υπηρεσιών του σιδηρόδρομου μπορεί να επιτευχθεί αν βασιστεί σε έναν συνδυασμό στοιχείων όπως η αξιοπιστία και η συχνότητα των δρομολογίων αλλά και οι τιμές. Ο ίδιος θεωρεί πως τα χρήματα στο σιδηρόδρομο τα φέρνει η μεταφορά εμπορευμάτων.

Αναφερόμενος σε ταχύτητες ρεκόρ που έχουν επιτευχθεί της τάξης των 595 χλμ/ώρα εκτίμησε ότι στο συμβατικό σιδηρόδρομο η ταχύτητα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα 400 χλμ ανά ώρα. Αυτή τη στιγμή σε πραγματικές συνθήκες η υψηλότερη ταχύτητα στα συμβατικά τρένα είναι στα 320 χιλιόμετρα στη Γαλλία και 360 χλμ στην Κίνα ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε μόλις στα 160 χλμ.

Πάντως ο κ. Πυργίδης εκτίμησε ότι μόλις διευθετηθεί η σήμανση και κάποιες άλλες παράμετροι στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα είναι εφικτός ο χρόνος των 3 ωρών και 20 λεπτών. Επίσης υποστήριξε ότι εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση η επιστημονική τεκμηρίωση και οι οικονομική πόροι θα καταφέρει ο ΟΣΕ να προχωρήσει σε βελτιώσεις και να δημιουργήσει και νέες γραμμές που θα είναι βιώσιμες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος