Το «Ξενοδοχείο Των Ολιγαρχών»: Εφαρμογή δημοσιοποιεί την ουγγρική διαπλοκή (video)

Οι πολίτες της Βουδαπέστης φαίνεται να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους σε σχέση με την διαφθορά που επικρατεί στη χωρα. Μία ομάδα εθελοντών ανέπτυξε μία εφαρμογή στην οποία μπορεί κάποιος να δει σε έναν χάρτη της χώρας, τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε πρόσωπα τα οποία είναι διαπιστωμένα ως άμεσα εμπολεκόμενα με την κυβέρνηση. Από τον ιστότοπο της εφαρμογής διαβάζουμε:

«Η ουγγρική δημόσια ζωή χαρακτηρίζεται από καιρό από την επιθυμία της πολιτικής ελίτ να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό στρώμα συνυφασμένο με αυτήν. Με τις κατάλληλες διασυνδέσεις και την πολιτική υποστήριξη, μπορεί να συσσωρευτεί σημαντικός πλούτος μέσα σε λίγα μόλις χρόνια μέσω στοχευμένων δημόσιων συμβάσεων, μη επιστρεφόμενων επιχορηγήσεων και προνομιακών δανείων.» 

«Το NER HOTEL (Ξενοδοχείο Των Ολιγαρχών), είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που κάνει πιο διαφανές το ιστορικό ιδιοκτησίας ξενοδοχείων και καταστημάτων εστίασης. Με τη βοήθειά του, μπορεί ο χρήστης να μάθει αν η επιλογή του θα γεμίσει την τσέπη ενός ακόμα ολιγάρχη.»

Η κυβέρνηση, μάλιστα, δε φαίνεται να προσπαθεί ιδιαίτερα να αποκρύψει τις διαπλοκές που συμβαίνουν μεταξύ δημοσίων φορέων και των επιχειρηματιών, αντιθέτως, τις ιδεολογικοποιεί. Ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Corvinus, Πέτερ Άκος Μποντ, μας εξηγεί: «Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έχει μία ιδεολογία για την διαφθορά, μοιάζει να υποστηρίζει ότι είναι ένα έγκλημα με λόγο ύπαρξης: Ο λόγος ύπαρξης, κατά τον πρωθυπουργό, είναι η οικοδόμηση μιας δυνατής ουγγρικής επιχειρηματικής τάξης. Αυτούς  μπορούμε να τους ονομάσουμε ολιγάρχες μια και αυτή η επιχειρηματική τάξη είναι πολύ κοντά σε αυτόν προσωπικά και στο κόμμα.»

Σε αυτό το πολιτικό τοπίο η K-Monitor ξεκίνησε σε εθελοντική βάση και με λίγα χρήματα δωρητών, την προσπάθεια για μείωση της διαφθοράς με όπλα την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τις καταναλωτική του δύναμη:

«Οι ευκαιρίες για έλεγχο του πολίτη στη συστημική πελατεία έχουν περιοριστεί, ωστόσο, ως πελάτες, εξακολουθούμε να έχουμε την ευκαιρία να επιλέγουμε ποιους υποστηρίζουμε με το πορτοφόλι μας.»

Για το φαινόμενο της διαφθοράς και τις κοινωνικές της προεκτάσεις από τον ιστότοπο της K-Monitor διαβάζουμε:

«Εμείς στην K-Monitor πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλα τα μέρη της κοινωνίας και βλάπτει όλους, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις, την εθνικότητα, το φύλο ή τον πολιτικό προσανατολισμό τους. Όχι μόνο προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά, αλλά υπονομεύει επίσης την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Θέτει σε κίνδυνο τις δημοκρατίες και επίσης βλάπτει τους ανθρώπους σε περιοχές όπου η χρηστή διακυβέρνηση θα ήταν απαραίτητη για την εξάλειψη της πείνας, της φτώχειας και της βίας. Το καλύτερο αντίδοτο κατά της διαφθοράς είναι μια κοινωνία όπου οι πολίτες έχουν αίσθημα συμμετοχής στους θεσμούς και διαμορφώνουν ενεργά το περιβάλλον τους. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η K-Monitor υποστηρίζει ιδρύματα, δημοσιογράφους και άτομα για την καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω της συγκρότησης κοινότητας, της ανάπτυξης τεχνολογίας και της έρευνας.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος