Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στην Μονεμβασιά

Στον Βράχο της Μονεμβασιάς ανάμεσα στο γκρί της πέτρας και το γαλάζιο της θάλασσας, ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε: “ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη”. Ακολουθώντας τα βήματά του, διαβάζοντας ξανά τα ποιήματά του περιδιαβαίνοντας στην Καστροπολιτεία, οι επισκέπτες σε ατελείωτους περιπάτους περιπλανώνται στα στενά πέτρινα σοκάκια και εντοπίζουν το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ποιητής. Εκεί έγραψε κάποιες  από τις 100 ποιητικές συλλογές  του. Εκεί επέστρεφε να ξαποστάσει από τα “τσακισμένα σπίτια” του κόσμου,  “να μην ακούει πια τα βήματά σου μήτε τα βήματα του Θεού, μήτε και τα δικά του”.

Αυτό το σπίτι, κληρονομιά του Ρίτσου με θέα το Μυρτώο Πέλαγος, στις 27 Μαΐου πέρασε στην πλήρη κυριότητα του Δήμου Μονεμβασίας. Η πρόταση υπεβλήθη από τον Δήμο στην κόρη του ποιητή Ελευθερία Ρίτσου, η οποία συμφώνησε να αφήσει και κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα του πατέρα της στο σπίτι.

Η συμφωνία αφορά την καταβολή του συνολικού ποσού των 750.000 ευρώ που θα εκταμιευθεί από δημοτικούς πόρους, σε πέντε ετήσιες δόσεις των 150.000 €. Όπως εξηγεί ο δημοτική Σύμβουλος Μαρία Χαραμή, σύντομα θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες εκπόνησης της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης, που  απαιτούνται για την ίδρυση Μουσείου Γιάννη Ρίτσου.

Ένας μικρός χαιρετισμός, ένα πέρασμα στο χθές, για όσους ακολουθήσουν τον Ρίτσο στις περιπλανήσεις στην Μονοβασιά του. Ίσως κάποιοι πιο τυχεροί που θα σταθούν στο μπαλκόνι του τον ακούσουν να ψιθυρίζει: “Χάθηκα στο απέραντο… Τι αναρίθμητος ο κόσμος…”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος