Το πρώτο «Cluster» τυροκομικών της χώρας στην Δ. Μακεδονία

Ένας  συνεργατικός σχηματισμός (cluster)  για τους τυροκόμους της Δυτικής Μακεδονίας, γίνεται πραγματικότητα, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου παρακολούθησε το 1ο γεωργοκτηνοτροφικό  συνέδριο της δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στην Σιάτιστα και φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο όσον αφορά την διαχείριση του τυρογάλακτος.

Ένα βασικό εργαλείο είναι το cluster. Με αυτόν τον τρόπο τίθενται νέες προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης των ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων της περιοχής.

Ο Λάμπρος Χατζηζήσης, αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης, εξηγεί ότι μέσω των τυροκομικών προϊόντων οι γεύσεις της Δ. Μακεδονίας ταξιδεύουν στον κόσμο.

Προερχόμενος από οικογένεια τυροκόμων επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στην επεξεργασία, τυποποίηση, πιστοποίηση και το μάρκετινγκ που προσδίδουν υπεραξία στα προϊόντα, τα οποία διαθέτουν ποιότητα, αλλά χάνεται στους δρόμους της διακίνησης.

«Η ισχύς εν της ενώσει», τονίζει ο κ. Χατζηζήσης. 20 μικρά τυροκομεία ενώθηκαν και προβάλλουν την ιδέα τους ως μια λύση, στις χαμηλές τιμές παραγωγού σε σχέση με τις τιμές πώλησης των προϊόντων, ενώ επιπλέον θα αποτελέσουν το “brand name” για τα προϊόντα της περιοχής. Το 80% της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος της δυτικής Μακεδονίας καταλήγει σε άλλες περιοχές και μετατρέπεται σε προϊόντα από βιομηχανίες μακριά από τον τόπο παραγωγής τους.

Επιπλέον, οι τυροκόμοι θα μπορούν να τύχουν τα ευεργετήματα συμμετοχής σε ερευνητικά ή επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ, γεγονός που θα βοηθήσει τις επενδύσεις στον τριτογενή τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κτηνοτροφία και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παράλληλα τα αγροτικά προϊόντα της Δ. Μακεδονίας θα βρούν διέξοδο σε αγορές του εξωτερικού, κάτι που έως σήμερα αποτελεί προνόμιο των μεγάλων βιομηχανικών τυροκομικών μονάδων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος