Το παλαιοντολογικό πάρκο Αγγίτη στην Προσοτσάνη

Διανύοντας τον Καινοζωικό αιώνα ο άνθρωπος ρίχνει μια ματιά στο πρόσφατο  παρελθόν του. Όταν η γη βίωνε ακόμη μια παγετώδη περίοδο, κάπου πρίν από 50.000 χρόνια συναντήθηκαν οι αρχαϊκοί Νεάντερνταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι. Αναζητώντας κατάλυμα σε σπήλαια, κοντά σε λίμνες και ποτάμια, δημιούργησαν τον υβριδικό τους απόγονο, εξελίχθηκαν ή εξαλείφθηκαν.

Στον Δήμο Προσοτσάνης, κοντά στον χώρο του Παλαιοντολογικού Πάρκου Αγγίτη, βρίσκεται το ομώνυμο ποτάμιο σπήλαιο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Η έρευνα έφερε στο φώς περίπου 2.000 οστά και πέτρινα εργαλεία των κατοίκων του σπηλαίου της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου, σκελετούς αλόγων, ρινόκερων, καθώς και χαυλιόδοντες ελεφαντίδων -μαμούθ, αποκαλύπτοντας την πανίδα και τις αλλαγές του κλίματος στον ελλαδικό χώρο. Όπως εξηγεί ο Θεόδωρος Αθανασιάδης, δήμαρχος Προσοτσάνης ολοκληρώνεται ένα έργο βιώσιμων υποδομών που θα συμβάλουν στην προώθηση της παλαιοντολογικής ταυτότητας και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Σε αυτό το πρόγραμμα της Ε.Ε. που εκτελείται σε συνεργασία με την Βουλγαρία περιλαμβάνονται υποδομές, αποκατάσταση και διαμόρφωση του αύλειου χώρου του πάρκου, το οποίο στεγάζεται σε χώρο που παλαιότερα λειτουργούσε σχολείο. Στο πάρκο θα υπάρχει και τρενάκι για τις μετακινήσεις των επισκεπτών από και προς το σπήλαιο. Επίσης, τοποθετούνται προπλάσματα ζώων της παλαιοντολογικής περιόδου, αναπαριστώντας την ζωή πριν από χιλιάδες χρόνια, που συνεχίστηκε αδιάλειπτα έως την ρωμαϊκή περίοδο. Για την τοπική κοινωνία η ανάδειξη του παλαιοντολογικού πλούτου δίνει προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα. αποτελεί κίνητρο για τους μαθητές να επιλέξουν επιστημονική κατεύθυνση, ερευνώντας τα ίχνη της παρουσίας του ανθρώπου.

Κατά την 7η και τελευταία περίοδο της Παλαιοζωικής περιόδου, την Πέρμια, διαρκείας 48 εκατ. ετών, πριν από 299 έως 251 εκατ. χρόνια (χονδρικά) σημειώθηκε η μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση όλων των εποχών, σχεδόν του 90% των ειδών. Την ακολούθησε μια έκρηξη ζωής, που και αυτή έμελλε να εξαφανιστεί, μαζί της και οι δεινόσαυροι.

Γεωλογικά η Πλειστόκαινος περίοδος, που άρχισε  πριν από περίπου 2.580.000  χρόνια χαρακτηριζόταν από δραματικές κλιματικές αλλαγές. Στο τέλος της ακολούθησε ένας ακόμη κύκλος του φαινομένου του θερμοκηπίου και οι σύγχρονοι  άνθρωποι εξαπλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Αν και τα απολιθώματα  από τα βήματα του πρώτου όρθιου πιθηκοειδούς χρονολογούνται πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια, η παρουσία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη του πλανήτη. Κάθε μορφή ζωής συνέβαλε και είχε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της γης.  Εάν η ιστορία του πλανήτη συμπυκνωθεί σε 12 ώρες, ο Homo Sapiens εμφανίζεται τα τελευταία δυο δευτερόλεπτα, όταν το ανθρώπινο είδος είχε αρχίσει να αφήνει το ίχνος του μόλις 1/10 του δευτερολέπτου νωρίτερα.

Οι άνθρωποι έχουν την υπερφίαλη αίσθηση ότι ως κυρίαρχο είδος του ζωικού βασιλείου, διαμορφώνουν ή ακόμη ότι ελέγχουν τον πλανήτη, το κλίμα, την ζωή. Σε κάθε κύκλο 300 – 500 εκατ. ετών, από τις υπερηπείρους της Βααλβάρα, της Κολούμπια έως την περισσότερο γνωστή Παγγαία, όλη η καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία βρίσκεται εντός της Ολοκαίνου εποχής, μόλις 11.000 ετών. Αυτό το διάστημα με κινηματογραφικούς όρους αποτελεί ένα frame της ύπαρξης της γης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος