Το μουσείο φυσικής ιστορίας στο πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη

Ένα δάσος 58.000 στρεμμάτων στις πλαγιές του όρους Χολομώντα στην Χαλκιδική, συνιστά το περιβάλλον εντός του οποίου βρίσκεται το Δασικό Μουσείο φυσικής ιστορίας.

Ο Ταξιάρχης είναι γνωστός ως τόπος καλλιέργειας των χριστουγεννιάτικων δέντρων, αλλά η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Καμπάκη, παρουσιάζει και άλλες πλευρές του πλούτου της περιοχής. Στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημιακού Δάσους στεγάζεται το Δασικό Μουσείο, που λειτουργεί από το 2008.

Ο Μάλαμας Καραμούζης, φύλακας του μουσείου, επισημαίνει την σημασία του  Πανεπιστημιακού Δάσους για τον τοπικό πληθυσμό και τα γύρω χωριά, με την συστηματική και αειφόρα εκμετάλλευση του δάσους που εφαρμόζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Σημειώνεται ότι περίπου 30-35 δασεργάτες εργάζονται στις διάφορες υλοτομικές εργασίες κάθε χρόνο. Η βλάστηση στον Χολομώντα κυριαρχείται από φυλλοβόλα δάση και  τα κύρια παραγόμενα δασικά προϊόντα είναι τα καυσόξυλα της δρυός, της οξιάς, των πεύκων και τα ξυλοκάρβουνα.

Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν τομές ξύλων, με την οποία γίνεται και η χρονολόγηση των δέντρων, ενώ μέσα από τις βιτρίνες προβάλουν δεκάδες βαλσαμωμένα ζώα και πτηνά από όλα τα είδη που ζούν στον ορεινό όγκο. Το  ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν ομοιώματα ανδρών κατά την διάρκεια δασικών εργασιών, όπως κοπή ξύλων και δημιουργίας κάρβουνων στα ειδικά καμίνια. Επίσης, σε πλήθος ερμαρίων φυλάσσονται όλα τα είδη φυτών και σπόρων από την ευρύτερη περιοχή.

Το  μοναδικό μουσείο φυσικής ιστορίας διαθέτει εκθέματα από την πλούσια πανίδα στην οποία κυριαρχούν οι αγριόχοιροι, οι λύκοι και οι αρκούδες.

Παράλληλα, το φωτογραφικό υλικό συμπληρώνει οπτικά την πανίδα και χλωρίδα εντός του μουσείου.  

Στην ειδική αίθουσα προβολών του μουσείου οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για την άγρια ζωή και το περιβάλλον. Στο δασικό μουσείο το καλοκαίρι εκπαιδεύονται ομάδες φοιτητών που εξειδικεύονται στην δασολογία και μαθητές σχολείων διδάσκονται για την φύση επί τόπου, αναφέρει ο κ. Καραμούζης, προκειμένου η αειφόρος ανάπτυξη να γίνει τρόπος ζωής.

Όσοι αποφασίσουν έναν περίπατο στην φύση μπορούν να επισκεφτούν την τεχνητή λίμνη του Αγ. Παντελεήμονα, τρία χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημιακού δάσους, που δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια και συμβάλλει καθοριστικά στην πυρόσβεση, όποτε εκδηλώνεται πυρκαγιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος