Το μοριακό προφίλ του καρκίνου και πώς κάποιες γενικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της θεραπείας είναι από τα βασικά ζητήματα της ιατρικής και πολύ σημαντικό, καθώς ο καρκίνος είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας.
Ο μοριακός ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, Σταύρος Δέρδας βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής «Μέρα με Χρώμα» και μίλησε για το θέμα και τις νέες εξελίξεις.
«Τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια μας δίνουν τέτοια πληροφορία που μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα τον κάθε ασθενή. Όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία του mRNA εμβολίου, οι περισσότεροι είπαμε ότι θα έχουμε ένα εργαλείο για τους ογκολογικούς ασθενείς. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πάμε πλέον σε πολύ συγκεκριμένη θεραπεία, τα καρκινικά κύτταρα έχουν στην επιφάνεια τους κάποιες πρωτεΐνες που τις εκφράζουν μόνο αυτά, άρα το εμβόλιο του mRNA θα φτιαχτεί για τον συγκεκριμένο ασθενή, με το τι εκείνος εκφράζει», όπως είπε και πρόσθεσε:
«Το NGS είναι μία πλατφόρμα που δίνει την ευκολία να διαβάσεις στον ίδιο χρόνο πάρα πολλά γονίδια αν έχουν μεταλλάξεις. Στη φαρέτρα των γιατρών έχει μπει και η υγρή βιοψία».
Για τις έρευνες για το εμβόλιο:
«Το εμβόλιο mRNA είναι σε στάδιο κλινικής έρευνας και μελέτης. Το εμβόλιο θα σταματάει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται, αλλά προληπτικά δεν θα λειτουργεί. Μια τέτοια πληροφορία για έναν άνθρωπο, το να του πούνε ότι έχεις καρκίνο, αποτελεί ένα σοκ, οπότε του ζητάμε να έχει ηρεμία και ψυχραιμία για να μπορέσει να επιλέξει την καλύτερη ομάδα. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης της νόσου όταν θα έχουμε κάνει ένα σωστό έλεγχο για να δούμε το μοριακό προφίλ και να δούμε ποια γονίδια είναι μεταλλαγμένα στον ασθενή, μπορούμε να έχουμε πληροφορίες για το που μπορεί να κατευθυνθεί η νόσος. Είναι αρκετά υψηλά τα ποσοστά πρόβλεψης, όταν θα διαβάσει το μηχάνημα ποια γονίδια είναι μεταλλαγμένα αυτή η πληροφορία μπαίνει σε μία τράπεζα, μπαίνει σε έναν αλγόριθμο και βγάζει ένα αποτέλεσμα και αυτό αν μπορείς να το διαχειριστείς θα βοηθήσει πάρα πολύ τον ασθενή σου», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η κ. Άντζυ Παλαιολόγου επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε για την ψυχολογική και οικονομική στήριξη των καρκινοπαθών:
«Η στήριξη είναι σημαντική, δύο ταχυτήτων η μία είναι ιατρική και η άλλη ψυχολογική και θα θέλαμε και τρίτου είδους, οικονομική. Μία πρώτη πίεση είναι αυτή της αβεβαιότητας που βιώνει το πρόσωπο από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης και ίσως και πιο πριν όταν έχει αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος