To ιστορικό σπίτι της Αντουανέττας

Δεν πρόκειται για την άτυχη βασίλισσα της Γαλλίας, αλλά για μια πιο σύγχρονη την Αντουανέττα Δεμτζιάν, η οποία έζησε στην Αλεξανδρούπολη στις αρχές του 20ου αι. και το σπίτι της αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της  πόλεως.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, επιχειρεί μια διαδρομή στον χρόνο και στον χώρο τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα.

Η ιστορία πηγαίνει πίσω στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου  αιώνα, όταν έφτασαν σιδηροδρομικά στην Αλεξανδρούπολη ο παππούς και η γιαγιά της Αντουανέτας και του αδελφού της Πεπίνου Δεμτζιάν.

Το σπίτι όπου διέμεναν ζητείται να κηρυχθεί διατηρητέο με αίτημα του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας προς την Εφορεία Νεότερων Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η οικία κατασκευάστηκε το 1924 και αγοράστηκε από την οικογένεια το 1952.

Πρόκειται για μια μονοκατοικία με ξύλινη επένδυση, που επελέγη λόγω αφθονίας της πρώτης ύλης και για προστασία από τις καιρικές συνθήκες, εξηγεί η Κατερίνα Σταφυλλίδου, πρόεδρος συλλόγου Ελληνογαλλικής φιλίας.

Η οικογένεια έφτασε στην πόλη σχεδόν ταυτόχρονα με τον σιδηρόδρομο που κατασκευάστηκε μεταξύ 1870-1872, και ήταν μέλη της κοινότητας των φραγκολεβαντίνων, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή.

Η Αντουανέττα φοίτησε στο Κολλέγιο Φραγκισκανών Καλογραιών της πόλεως, όπου τελειοποίησε τις γνώσεις της στη Γαλλική γλώσσα. Έτσι, παραδίδοντας κατ’ οίκον  μαθήματα γαλλικής, στην πλειονότητα στα παιδιά της πόλεως κατάφερε να κερδίζει τα προς το ζην και να συντηρεί τον αδελφό της. Επίσης, ο αδερφός της και εκείνη υπήρξαν για αρκετά χρόνια υπεύθυνοι για τη φροντίδα, την λειτουργία και την συντήρηση του καθολικού ναού του Αγίου Ιωσήφ. Τελικά, η οικογένεια με διαθήκη έδωσε το οίκημα ως δωρεά στον Δήμο, που θα αποτελέσει κέντρο πολιτισμού και σημείο αναφοράς μιας άλλης εποχής και ενός διαφορετικού τρόπου ζωής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος