Το ευρωπαϊκό πράσινο διαβατήριο

Το Πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ που επιτρέπει ταξίδια χωρίς περιορισμούς μεταξύ των κρατών μελών θα τεθεί σε ισχύ έως τον Ιούνιο, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που δοκιμάζουν το σύστημα, όπως αναφέρει από το Στρασβούργο ο Κώστας Δαβάνης.

Γνωστό και ως Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, το ταξιδιωτικό δελτίο θα υποδεικνύει εάν ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά του Covid-19, έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο PCR τέστ ή έχει αναρρώσει από τον ιό. Στα τέλη Απριλίου, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν στους βασικούς όρους και τις προϋποθέσεις του πιστοποιητικού.

Η Ευρώπη αναμένει την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, όπως δήλωσε και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynder, και ο οποίος επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα πριν από τη θερινή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, το σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο και νόμιμο σε όλη την Ευρώπη έως τις 26 Ιουνίου, αλλά επιδιώκεται το πιστοποιητικό να καταστεί λειτουργικό από την 1η Ιουνίου. Θα υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που θα δίνονται μέσω κρατικών οργανισμών σε όσους πολίτες επιθυμούν να μετακινηθούν από χώρα σε χώρα. Το πιστοποιητικό θα διευκολύνει και δεν θα απαγορεύει την κίνηση των ευρωπαίων στις συνοριακές διαβάσεις. Τα  κράτη εργάζονται για την τεχνική υποδομή που θα πρέπει να δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ένωση έως τον Ιούνιο, ενώ μια ομάδα 20 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία αναμένεται να ξεκινήσουν τεχνικούς ελέγχους εντός της εβδομάδος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος