Το ERTFLIX και τα ρεκόρ του στο επίκεντρο Ημερίδας του ΑΠΘ – Κ. Ζούλας: Από τις 3.000 θεάσεις την ημέρα στις 550.000

Ημερίδα με θέμα «Δημόσια Τηλεόραση στον 21ο Αιώνα: Η εποχή του ERTFLIX» πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Εργαστήριο Οπτικών και Πολιτισμικών Σπουδών του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΡΤ με παρουσιάσεις ερευνών για την επίδραση της ψηφιακής πλατφόρμας στους τρόπους θέασης των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Ενδεικτικά είναι τα τελευταία στοιχεία, που καταγράφουν νέο ρεκόρ θεάσεων στο ERTFLIX. Η μέση ημερήσια θέαση έφτασε τον Φεβρουάριο τις 525.000 (από 520.000 τον Ιανουάριο), ενώ η αύξηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023 ξεπέρασε το 72%, (οι ημερήσιες επισκέψεις ήταν 305.000).

Συνολικά, τον Φεβρουάριο του 2024, οι θεάσεις έφτασαν τις 15.249.800, έναντι 8.587.826 τον Φεβρουάριο του 2023.

«Ήταν ένα πείραμα, δεν σας κρύβω. Υπήρχε δηλαδή μια δυνατότητα απ’ το ‘17 στην ΕΡΤ, είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, αν πατήσεις το κόκκινο κουμπί να μπεις σε ένα άλλο περιβάλλον και με μια μικρή ομάδα άρχισαν να δουλεύουν μέσα στην ΕΡΤ με ίδιες δυνάμεις έγινε, όλη αυτή την ιστορία, που τώρα τη βλέπουν 550.000 άνθρωποι την ημέρα. Είναι συγκινητικό ότι έγινε μέσα στην ΕΡΤ χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια και χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας. Είναι τρομερό να βλέπεις ότι από εκεί, που έμπαιναν 3.000 κάθε μέρα στην πλατφόρμα την υβριδική, έχει φτάσει η επισκεψιμότητα πλέον να είναι 550.000 την ημέρα. Είναι τεράστιος αριθμός», τόνισε στο πλαίσιο της ημερίδας ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Εκπομπές, σειρές και ταινίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Σύμφωνα με τις καταγραφές της NPAW, τα προγράμματα με τα περισσότερα κλικ ήταν οι σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ «Η παραλία» και «Κάνε ότι κοιμάσαι» και ακολουθούν η ελληνική δραματική ταινία «Λούγκερ», η σειρά μυθοπλασίας «Ηλέκτρα» και η κωμωδία «Λάρισα Εμπιστευτικό».

«Προσπαθούμε να έχουμε πάντα όλες τις απόψεις. Δε θέλουμε να γέρνουμε προς μια πλευρά. Η ΕΡΤ έχει μια πολυσυλλεκτικότητα στις απόψεις της, έναν πλουραλισμό και θεωρώ ότι δίνει βήμα σε όλους κι εδώ είμαστε να το βελτιώσουμε αν κάποιος έχει αντίθετη γνώμη σε αυτό. Πάντως, εγώ σίγουρα δεν είμαι αυτός, που θα κόψει κάποιον, που δε θα δώσει βήμα σε κάποιον, που δεν θα μιλήσει με κάποιον. Άρα σε αυτό είμαι πολύ ξεκάθαρος», τόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

Στα ξένα προγράμματα, πρώτα σε θεάσεις ήρθαν οι αστυνομικές σειρές «Astrid et Raphaëlle» και «Fallen» και ακολουθούν η σειρά μυστηρίου «Limetown», η ψυχολογική σειρά «Εννέα Άγνωστοι» και η βραβευμένη με δύο Έμμυ σειρά, «The night manager».

«Εμείς προσπαθήσαμε να μελετήσουμε την ERTFLIX, κυρίως όσον αφορά το κοινό της, πώς το κοινό χρησιμοποιεί το ERTFLIX, πώς απολαμβάνει ή όχι το περιεχόμενο και να δώσουμε πληροφορίες και στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην ίδια την παραγωγή και δημιουργία προγράμματος της ΕΡΤ του πώς μπορεί να αφουγκραστεί το κοινό της», ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Βαμβακάς.

Ρεπορτάζ: Όλγα Νίκου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος