Το Ισραήλ αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο εφαρμογής καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού και καθίσταται πρότυπο για τις άλλες χώρες. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης επεξεργάστηκαν το ισραηλινό μοντέλο και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: μετά το πρώτο κύμα του εμβολιασμού και προς το τέλος Ιανουαρίου άρχισε η μείωση κρουσμάτων και θυμάτων. Έχοντας εμβολιάσει το 14% του πληθυσμού του το Ισραήλ κατέγραψε σταθερή μείωση των θανάτων. Όπως επισημαίνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο πολυτεχνείο Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης που διενήργησε την μοντελοποίηση, έκτοτε και έως σήμερα το ποσοστό μείωσης των κρουσμάτων έφτασε στο 96%, των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ κατά 71%, μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 91% και μείωση των θανάτων κατά 85%.
Στην Ελλάδα με το 7% του πληθυσμού εμβολιασμένο, η μείωση των θανάτων αναμένεται ακόμη και την επομένη εβδομάδα. Εν τούτοις ο αριθμός των κρουσμάτων μετά την διεξαγωγή των self-tests θα αυξηθεί, αλλά το σημαντικό θα είναι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων. Στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν ο ιός αντιμετωπίστηκε με την επιβολή σωστών μέτρων, την καθολική τήρησή των αποστάσεων από τους πολίτες αλλά και την σωστή χρήση της μάσκας.
Ο εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από την πανδημική κρίση. Ο κ. Ατσαλάκης, εκτιμά ότι η μείωση των κρουσμάτων ενδέχεται να καθυστερήσει. Το 3ο κύμα κορυφώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά δεν υπήρξε η μείωση των κρουσμάτων που αναμενόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός 4ου κύματος στα μέσα του Ιανουαρίου, την κορύφωση του οποίου διανύουμε τώρα. Το αν θα είναι και το τελευταίο ή θα ακολουθηθεί από ένα 5ο θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων, την αποφυγή συνωστισμών και, την αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής. Βεβαίως όλα αυτά αποτελούν μοντέλα και μέλλει να φανεί αν οι στατιστικές καμπύλες ανταποκρίνονται στα δεδομένα και στην ελληνική πραγματικότητα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος