Το DNA των θαλασσών στο μικροσκόπιο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Από την Κρήτη ξεκινά η έρευνα στην Ελλάδα για να διαπιστωθούν οι αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η βιοπαρακολούθηση υδάτινων οικοσυστημάτων πραγματοποιείται με την χρήση γενετικών μεθόδων. «Η νέα μεθοδολογία βοηθά να βρούμε την βιοποικιλότητα που υπάρχει στην θάλασσα και προκαλούνται από παράγοντες όπως η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων ή η κλιματική αλλαγή. Ανιχνεύονται έγκαιρα ξενικά είδη-εισβολείς, και εντοπίζονται σπάνια και απειλούμενα είδη», αναφέρει στην ΕΡΤ3 ο Παναγιώτης Κασαπίδης, ερευνητής του ινστιτούτου θαλάσσιας βιολογίας ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.. Το DNA των οργανισμών υπάρχει διάσπαρτο στο νερό και αυτό μπορεί να ανιχνευθεί σε υπολείμματα οργανισμώνκαι κελύφη οστρακόδερμων.

Ανθρωπογενείς δράσεις επηρεάζουν την θαλάσσια ζωή, και κάποια είδη μετακινούνται μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ήδη ο Περσικός Κόλπος στο στόμιο του Ομάν είναι μια τεράστια νεκρή ζώνη και πολλά θαλάσσια είδη αναζητούν νέο περιβάλλον διαβίωσης στην Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το περιβάλλον δεν είναι ένα γραμμικό σύστημα, αλλά ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο. Κάποια είδη εξαφανίζονται στο πλαίσιο της εξέλιξης και κάποια άλλα παίρνουν την θέση τους, σε μια διαδικασία εκατομμυρίων ετών, την οποία δεν μπορεί να ανακόψει η ανθρώπινη παρέμβαση και είναι άγνωστο τι θα προκαλέσει οποιαδήποτε τέτοια, που μπορεί να γίνεται με τις καλύτερες προθέσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος